Lokale inviterede ukrainere til julefest: - Det er perfekt. Mange, mange tak

Lørdag fejrer ukrainerne jul. I Jystrup på Midtsjælland fejrede lokale borgere dagen sammen med byens ukrainske flygtninge.

I Jystrup nord for Ringsted har Kathrine Lundsgaard og hendes søn travlt. Der skal dækkes op til julefest - og selvom det lyder lidt underligt her i januar, er der en god forklaring.

Det er nemlig ukrainsk julefest, der inviteres til i Dagli'Brugsen i Jystrup, og da den ortodokse kirke følger en anden kalender end vores, ligger juledag netop i dag, den 7.januar.

Kathrine og Johan Lundsgaard havde klædt sig pænt på, da der skulle serveres både danske og ukrainske kager.
Kathrine og Johan Lundsgaard havde klædt sig pænt på, da der skulle serveres både danske og ukrainske kager. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Derfor er ukrainere og lokale borgere lørdag gået sammen om en fejring af den ukrainske jul.

- Konceptet er, at vores ukrainske flygtninge kommer med kager fra Ukraine, og så er der en masse her fra Jystrup, der kommer med danske kager, forklarer Kathrine Lundsgaard.

Kager kom der rigeligt af, ikke mindst fra Kathrine Lundsgaards søn Johan, der havde bagt en kage i det ukrainske flags blågule farver.

Både danske og ukrainske kager blev serveret til julefesten.
Både danske og ukrainske kager blev serveret til julefesten. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

De mange fremmødte ukrainere var meget rørte over opbakningen fra de lokale i Jystrup. 

- Det er min første fest med danskere. Det er perfekt. Jeg vil sige mange, mange tak, lyder det fra ukrainske Oksana Zheliezniakova.

Festen ligger midt i et barskt kapitel i den brutale krig, vores Rusland ifølge eksperter forsøger at knække den ukrainske befolkning ved at gå målrettet efter civile mål.

Oksana Zheliezniakova glæder sig, til hun engang kan holde en fredelig jul i sit hjemland. Indtil da er hun taknemmelig for danskernes støtte.
Oksana Zheliezniakova glæder sig, til hun engang kan holde en fredelig jul i sit hjemland. Indtil da er hun taknemmelig for danskernes støtte. Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Allerhelst ville Oksana Zheliezniakova holde jul i et fredeligt Ukraine. Det kan hun ikke i år, og derfor betyder danskernes støtte meget.

- Jeg ville gerne tilbage. Men Putin bomber vores byer. Det er meget farligt, så jeg bliver i Danmark. Men min far er i Ukraine. Min mand er i Ukraine. Alle mine venner...

Oksana Zheliezniakova når ikke længere i sætningen, før tårerne presser sig så meget på, at ordene forsvinder.

Ukrainere holder jul
Foto: Anders Garde - TV2 ØST

Julearrangementet startede med hygge og kagespisning i den lokale Dagli'Brugs. Senere rykkede festen til en fælles middag, hvor ukrainere bød på traditionel, ukrainsk julemad.

Lis Jensen var en af deltagerne til julefesten, og hun var glad for at kunne vise sin støtte til ukrainerne.

- Jeg kender de ukrainere, der bor her og har besøgt dem nogle gange. De er fantastisk søde, siger hun til TV2 ØST.