Stor havnekaj er gået i stykker - 30 meter styrtet i vandet

Equinor Raffinaderiet kan ikke bruge 300 meter lang pier efter skreduheldet. Driftsdirektør siger, det ikke truer driften.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Omkring 20-30 meter af havnekajen på den største pier på Equinor Raffinaderiets havneområde på Kalundborg Havn, Pier E, er skredet ud.

Udskridningen begyndte torsdag eftermiddag. I løbet af natten til fredag rykkede det sig yderligere, så en del af kajspunsen nu er væk.

Pier E er over 300 meter lang. Her anløber årligt omkring 90 skibe med råolie til Equinor Raffinaderiet.

Ifølge driftsdirektør Jørgen Krogager skete skredet i forbindelse med et planlagt reparationsarbejde, der skulle udbedre en udposning på et stykke af den østlige del af kajen.

- Vi har hele tiden vist, at der var en risiko for, at der ville kunne ske et skred, men det er meget uheldigt, at det sker, siger han.

Dyr reparation i vente

Equinor Raffinaderiet råder i alt over fire pier på raffinaderiets havn. Her bliver alle raffinaderiets råvarer transporteret til, mens 75 procent af dets produktion går ud her fra. Det er første gang, at raffinaderiet oplever denne type skreduheld.

- Umiddelbart får det den konsekvens, at vi ikke kan bruge den pågældende pier. Hvor længe, vi ikke kan det, er jeg ikke i stand til at sige. Men vi kan bruge en anden pier som alternativ, og det truer ikke på nogen måde raffinaderiets drift, siger Jørgen Krogager.

Equinor Raffinaderiet skal nu finde ud af, hvilke konsekvenser udskridningen har haft under vand.
Equinor Raffinaderiet skal nu finde ud af, hvilke konsekvenser udskridningen har haft under vand. Foto: Jens Nielsen

I disse dage pågår et arbejde med at finde ud af, hvilke konsekvenser udskridningen har haft under vand. Til det tager raffinaderiet avanceret ekkolodudstyr og en undervandsdrone i brug.

- De ting, der er forsvundet, skal vi have fundet, så vi kan få dem fisket op. Det er eksempelvis spunsplader, der har været slået ned i havbunden. Dem kan vi ikke længere se, på det stykke, hvor der nu er udskridning, selvom de har stukket tre-fire meter op over havets overflade. De er sandsynligvis gledet ned i havnebassinet.

Læs også
Gedesby Mølle skal have ny luft under vingerne – får støtte til sidste del af renovering
Læs også
Gedesby Mølle skal have ny luft under vingerne – får støtte til sidste del af renovering

Derfor kan Jørgen Krogager hverken sige, hvornår havnekajen forventes at være repareret igen, eller hvad det vil koste

- Men det bliver dyrt.


Nyhedsoverblik