Sådan endte en kontaktannonce i avisen med at blive til en hyldest til livet på Sejerø

Tilblivelse af bogen Sejerø – tejstens Ø begyndte langt tilbage i tiden med en kontaktannonce, der skulle lokke flere kvinder til øen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

At bo på en småø er på alle måder unikt. Ikke nok med, at der er en særlig ægthed over vejret, hvad enten det blæser og er mørkt eller er solbeskinnet og lyst.

Også selve livsbetingelserne er anderledes for øboerne end på det store fastland. 

De må tilpasse sig geografiske og historiske hændelser med tiden og holde sammen på en anden måde for at få deres hjem til at bestå; skabe et særligt fællesskab for at øen ikke i overført betydning synker til bunds.

Opkaldt efter en omstillingsparat fugl

En ny bog om Sejerø, der ligger ud for Kalundborg, beskriver netop de forhold, der kendetegner ø-livet gennem tiden.

Bogen, Sejerø – tejstens Ø, er både en hyldest til øens natur og rige fugleliv og til den nøjsomhed, som de mennesker, der bor på øen, har måttet udvise. Fuglearten tejst er nemlig kendt for sin evne til at klare sig selv i barsk og ugæstfri natur.

- Vi har valgt at kalde den tejstens ø, fordi fuglen, ligesom Sejerø-boerne, har skullet tilpasse sig de vilkår, der nu engang var, siger Jens Raahauge, der er en af forfatterne.

Læs også
Hun er 28 år, gamer og skønhedsdronning - nu skal Josefine være præst for øboere
Læs også
Hun er 28 år, gamer og skønhedsdronning - nu skal Josefine være præst for øboere

De to andre er Sten Asbirk og Birgit Kahré. Sidstnævnte har ikke skrevet tekst, men er idémageren til bogen og har i kraft af at være bosiddende på Sejerø forsynet de skrivende med personlige historier.

Birgit Kahré er også leveringsdygtig i en personlig historie, der dog ikke er med i bogen: Tilbage i tiden, da hun boede på fastlandet, reagerede hun på en af de mange fantasifulde kontaktannoncer, som de mandlige øboere gennem tiden skrev for at lokke flere kvinder til øen i håbet om et lykkefuldt ægteskab. 

I kontaktannoncen kunne Birgit Kahré læse:

- Kan du lide bidesild? Og har du ben i næsen? Og Kan du bo på en ø uden at få økuller? Så er jeg fiskerskipper, 52, med mit på det tørre ved at være ude at svømme for at møde dig.

Annoncen blev bragt i Jyllandsposten. Afsenderen var den nu afdøde fiskerskipper Christian Dines Sørensen.

Birgit Kahré blev lokket til Sejerø, efter hun faldt over denne kontaktannonce, hvor den nu afdøde fiskerskipper Christian Dines Sørensen søgte efter flere kvindfolk til øen.
Birgit Kahré blev lokket til Sejerø, efter hun faldt over denne kontaktannonce, hvor den nu afdøde fiskerskipper Christian Dines Sørensen søgte efter flere kvindfolk til øen. Foto: Bue Bukh Petersen - TV2 ØST

- På det tidspunkt ledte jeg efter en kæreste. Så så jeg den annonce og tænkte, at han havde humor, og at ham vil jeg sgu da skrive til, siger Birgit Kahré.

Bogen er rig på naturmaleres kunst

Skipperen fik krog i Birgit Kahré. Hun flyttede fra fastlandet til Sejerø, giftede sig med Christian Dines Sørensen og har boet på øen siden - og i huset, som i dag meget passende hedder Christian Dines hus. Annoncen har Birgit Kahré stadig.

Med tiden har hun arbejdet både som sangpædagog og været galleriejer og også her samlet på nogle af de historier, bogen indeholder. Andre er fortalt fra andre af øboerne.

Udover tekst er bogen forsynet med private billeder fra Christian Dines Sørensen og illustrationer af Sejerøs fugle- og naturliv fra nogle af Danmarks dygtigste naturmalere, der hører til Johannes Larsen-museet i Kerteminde.

Bogen er udgivet på forlaget Turbine. 


Nyhedsoverblik