Novo investerer 42 milliarder i fabrik - sådan skal den se ud

Novo Nordisk vil sammenlagt bruge 42 milliarder kroner i selskabets produktionsfaciliteter i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den voldsomme vækst i efterspørgslen på diabetesmidlet Ozempic og fedmemedicinen Wegovy får nu Novo Nordisk til at accelerere udbygningen af selskabets danske fabrikker yderligere.

quote Det er en enorm investering, og vi er stolte over, at det sker i Danmark

Ambre James-Brown, Vice President, Media & Digital, Novo Nordisk

Selskabet fortæller fredag, at man sammenlagt vil investere 42 milliarder kroner i sine produktionsfaciliteter i Kalundborg.

- Det her er den største investering, vi nogensinde har lavet i produktionen. Altså som i den største nogensinde. Det er en enorm investering, og vi er stolte over, at det sker i Danmark, siger Ambre James-Brown, Vice President, Novo Nordisk Media & Digital, til TV2 ØST. 

Investeringen bliver en del af den årlige investeringsramme på 25 milliarder kroner, som Novo Nordisk i februar meddelte, at den har afsat til nye fabrikker, altså udmøntet i Danmark.

Stort anlæg på vej 

Det nye anlæg i Kalundborg - hvor Novo allerede har haft produktion i mere end 50 år - kommer til at omfatte 170.000 kvadratmeter. Første spadestik tages fredag, og allerede i 2025 vil de første bygninger kunne tages i brug.

Byggeriet vil beskæftige op mod 3000 personer, mens det står på indtil 2029. Når byggeriet står færdigt, vil det beskæftige 800 nye Novo-ansatte.

Se planerne for Novo Nordisk udvidelse af fabrikken i Kalundborg visualiseret her.

Novo Nordisk har valgt at lægge den nye investering i Kalundborg, fordi der er gode betingelser for at producere virksomhedens produkter, fortæller produktionsdirektør ved Novo Nordisk, Michael Hallgren.

- For at understøtte den vækst og fremtidens forventninger, laver vi de investeringer, som vi annoncerede i dag, siger Michael Hallgren, produktionsdirektør ved Novo Nordisk.
- For at understøtte den vækst og fremtidens forventninger, laver vi de investeringer, som vi annoncerede i dag, siger Michael Hallgren, produktionsdirektør ved Novo Nordisk. Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

- Dels havde vi de miljøgodkendelser, udvidelserne krævede, dels er der et fantastisk samarbejde i byen gennem Symbiosen, hvor vi bruger hinandens spildstoffer som råvarer, siger han.

Derudover samarbejder Novo Nordisk med Kalundborgs uddannelsesinstitutioner Absalon, DTU, KU og Maskinmesterskolen.

- Vi har også en god skole til procesoperatører, så alt i alt har vi et rigtig godt set-up for at producere i Kalundborg. 

Læs også
Novo køber område på størrelse med 570 parcelhusgrunde
Læs også
Novo køber område på størrelse med 570 parcelhusgrunde

De nye fabrikker skal indrettes, så der kan produceres forskellige typer medicin, herunder de ovennævnte såkaldte GLP 1-præparater.

- Den store investering, vi annoncerer i dag, understreger vigtigheden af, at vi bruger vores eksisterende produktionsfaciliteter som grundsten for vores nuværende vækst.

- Men også for at kunne udvide så hurtigt som muligt ved at udnytte al den infrastruktur, viden og kompetencer, vi allerede har, siger Henrik Wulff, der er executive vice president for Product Supply, Quality & IT hos Novo Nordisk. 

Foruden anlægget i Kalundborg afventer Novo Nordisk også godkendelse til en ny produktion på Fyn.

Novo Nordisk har i dag 23.000 ansatte i Danmark.


Nyhedsoverblik