Novo køber område på størrelse med 570 parcelhusgrunde

Medicinalvirksomheden Novo Nordisk har købt 400.000 kvadratmeter til at udvide deres produktionsområde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Novo Nordisk har erhvervet et areal på 400.000 kvadratmeter i Kalundborg.

Det skriver virksomheden i en pressemeddelelse.

Det er både jord fra private lodsejere og Kalundborg Kommune, Novo Nordisk nu har råderetten over. Det svarer til over 570 gennemsnitlige parcelhusgrunde på 700 kvadratmeter.  

Området er placeret øst for Novo Nordisks eksisterende bygninger i byen, men det er endnu ikke besluttet, hvordan det nye areal eventuelt skal anvendes, oplyser firmaet.

Og det er altså ikke første gang, Novo Nordisk har købt stort ind i Kalundborg.

- I 1969 købte Novo Nordisk det 1.000.000 kvadratmeter areal, der gennem knap 50 år udgjorde virksomhedens produktionsområde i Kalundborg. Omkring 2018 voksede vi ud af området, hvorfor vi købte cirka 200.000 kvadratmeter ny erhvervsjord på Stejlhøj, siger Michael Hallgren, der er produktionsdirektør i Novo Nordisk Kalundborg, i pressemeddelelsen.

Læs også
Salg af fedmemidler sender resultatet i Novo Nordisk i vejret
Læs også
Salg af fedmemidler sender resultatet i Novo Nordisk i vejret

Og han fortæller, at det nyindkøbte område, der vil være en arealudvidelse på 33 procent, skal ligge klar, hvis der bliver behov for at bygge til.

- Der er ikke truffet beslutning om konkrete projekter på de nye arealer, der er købt med det formål at sikre tilstrækkeligt areal til eventuelle yderligere udvidelser i fremtiden, siger han.

Endnu en investering

Novo Nordisk har i flere omgange investeret i området omkring Kalundborg.

I 2021 meddelte virksomheden, at fabrikken skulle udvides, og der derfor skulle investeres 17 milliarder kroner. Året efter blev endnu en milliard tilføjet til investeringen på grund af stigende efterspørgsel.

- Kalundborg-afdelingen er vores produktions hjørnesten, så når der er brug for flere produkter, så er vi nødt til at følge med på produktionssiden, og derfor udvider vi Kalundborg, sagde produktionsdirektør Michael Hallgren sidste år.

I 2022 anslog man, at det kommer til at betyde, at 425 personer yderligere skal ansættes.

Glad borgmester: - Det er supergodt for hele Nordvestsjælland 

Nyheden om, at Novo Nordisk har købt ekstra grund glæder borgmester i Kalundborg Kommune Martin Damm (V).

- Vi er glade for, at alle brikkerne er på plads. Vi er glade for, at det commitment til Kalundborg  fortsætter. Det er den største virksomhed, der findes, og at de erhverver jord i Kalundborg, det er vi glade for, fortæller han.

Læs også
Novo Nordisk udbygger milliardinvestering - 420 nye arbejdspladser i Kalundborg
Læs også
Novo Nordisk udbygger milliardinvestering - 420 nye arbejdspladser i Kalundborg

Martin Damm fortæller, at Novo Nordisks investeringer tydeligt kan mærkes, og at der er masser af byggeaktivitet på den seneste opkøbte grund fra 2018.

- Jeg tænker, det er supergodt for Kalundborg Kommune og for hele Nordvestsjælland, at så stor en virksomhed fortsætter med at erhverve arealer til fremtidig brug. Det er noget, vi kommer til at få stor glæde af.

Om Novo nordisk

I 2022 omsatte Novo Nordisk for i alt 177 milliarder kroner. Det var 26 procent mere end i 2021.

Ifølge årsregnskabet kan omsætningen i 2023 nå 200 milliarder kroner. Det er blandt andet salget af vægttabsmidlet Wegovy, der driver væksten i år.

Novo Nordisk har hovedsæde i Bagsværd lige uden for København.

Globalt beskæftiger selskabet i omegnen af 47.000 mennesker.

I Kalundborg er der mere end 3.000 ansatte.

Martin Damm kan, ligesom Novo Nordisk, heller ikke komme nærmere  ind på, hvad grunden skal bruges til, men han ved i hvert fald godt, hvad den ikke skal bruges til. 

- De har ikke købt arealer for at dyrke korn. Men hvad der måtte komme, det kan jeg ikke sidde og spå om. På et tidspunkt har de tænkt sig at bruge det, og indtil da må vi bevare vores nysgerrighed, siger Martin Damm, der selv har et par bud på, hvorfor Novo Nordisk bliver ved med at investere i den nordvestsjællandske kommune.

- Vi er godt med på hele forsyningsområdet, og der er god mulighed for at få for eksempel el og vand. Vi har også den her biotekklynge og den industrielle symbiose, det vil sige, at der findes rigtig mange dygtige mennesker i Kalundborgområdet. Nu har vi også fået hul igennem, når det gælder Kalundborg-motorvejen, og det tror jeg er et vigtigt faktum, hvis vi fortsat skal vækste, siger borgmesteren.

Vi har forsøgt at få fat på Novo Nordisk for at få uddybet, hvad grunden skal bruges til. De har dog ikke ønsket at uddybe yderligere.