Nyhedsoverblik

Mand anholdt for vanvidskørsel efter biljagt

Klokken 02.51 natten til onsdag eftersatte politiet en personbil i Kalundborg by, oplyser vagtchef ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Kort forinden havde politiet forsøgt at stadse føreren af bilen, der ifølge vagtchefen var en 26-årig mand fra lokalområdet.

Men han ønskede angiveligt ikke at tale med politiet og forsøgte i stedet at stikke af med omkring 100 km/t ud af Klosterparkvej og videre over for rødt lys.

Biljagten forsatte ud ad Holbækvej og Rubjerg Alle, hvor førerens fart nåede op på omkring 140 km/t, oplyser vagtchefen.

Det hele sluttede, da bilen ramte et el-skab på Nørre Alle. Her viste en alkometertest, at den 26-årige mand var påvirket af alkohol over det tilladte. Desuden gav en narkometertest udslag på kokain, amfetamin og cannabis.

Manden blev ved anholdelse sigtet for en stribe overtrædelser af færdselsloven og for kørsel i påvirket tilstand. Og fik desuden konfiskeret sin bil, da han kørte mere end 100 procent for stærkt, oplyser vagtchefen.

Hvad er vanvidskørsel egentlig?

  • Uagtsomt manddrab eller uagtsom skade på nogens krop eller helbred under særligt skærpende omstændigheder kan regnes som vanvidskørsel.

  • Med den nye lov blev straffen for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder skærpet med 150 procent. Før lovændringen kunne man straffe med 16-18 måneders fængsel.

  • Særlig hensynsløs kørsel regnes også som vanvidskørsel.

  • Hvis man overskrider hastighedsgrænsen med mere end 100 procent, ved kørsel over 100 kilometer i timen. Det kan for eksempel være, hvis du kører over 130 kilometer i timen et sted, hvor du maksimalt må køre 60 kilometer i timen. Det er derudover også vanvidskørsel, hvis du kører over 200 kilometer i timen.

  • Spirituskørsel med en promille over 2,00 regnes også som vanvidskørsel.

  • Den nye lov gør det nemmere for staten at beslaglægge og konfiskere en bil, som er blevet brugt til vanvidskørsel.

  • Med lovændringen blev der åbnet op for, at man nemmere kan konfiskere biler, der er brugt til vanvidskørsel. Det gælder også, hvis der er tale om biler, som er leaset eller lånt ud af nogle andre.

  • Som udgangspunkt kan man også blive idømt en ubetinget frakendelse af førerretten i minimum tre år.

Kilde: Rigspolitiet.