Tiltale: Ledende LTF'ere planlagde dobbeltdrab

To mænd, der ifølge politiet har ledende roller i Loyal To Familia, er tiltalt for at have planlagt og instrueret dobbeltdrab i Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg dræbte tre. Jeg tog tre, bror, ligesom Counter-Strike. Hahaha, dræbte tre mand lige før, bror, vi har vores hævn. De døde af min hånd.

Sådan skrev den dengang 27-årige T. ifølge politiet, mens han sad i flugtbilen i minutterne efter, at han havde affyret en lang række skud mod tre mænd på en parkeringsplads i Kalundborg. 

quote Jeg hullede alle sammen

Besked på kryptereret chattjeneste

Spørgsmålet er, hvem han skrev til, og hvem det var, der fik ham til at tage til Nordvestsjælland for at skyde tre jævnaldrende mænd? Ifølge anklagemyndigheden er svaret to mænd på 31 og 33 år, der nu skal for retten i Holbæk.

Blev skudt i hoved og mund

Den 17. november 2020 blev de tre unge mænd skudt ned på parkeringspladsen foran dagligvarebutikken Meny. Skuddene faldt midt i åbningstiden.

Ifølge anklagemyndigheden var de tre mænd taget til Kalundborg, fordi de havde en aftale om at købe våben af en gammel kontakt. 

I stedet blev de på brutal vis i løbet af 12 sekunder skudt ned.

Skyderi Kalundborg ved Meny
Foto: Jens Nielsen

To af mændene, der var 21 og 24 år, døde. De blev begge skudt i hovedet og i munden. Det sidste skudoffer, en dengang 20-årig mand, var i livsfare, men overlevede.

quote Det er som at se ind i maskinrummet hos LTF

Anja Lund Liin, anklager

Den 20. juni 2022 blev fem mænd ved Retten i Holbæk idømt fængsel på livstid, mens én blev frifundet, men sagen sluttede ikke der.

Yderligere to mænd er tiltalt for at have planlagt og instrueret drabene, og de skal nu for retten.

De to mænd er særdeles godt bekendt med sagen, eftersom de fulgte med i et lytterum, da retssagen mod de nu dømte mænd blev behandlet af Retten i Holbæk.

Ledende medlemmer af LTF

I modsætning til dem, der blev dømt i juni sidste år, som anklager Anja Lund Liin kaldte folket på gulvet, mener anklagemyndigheden, at de nu tiltalte to mænd er ledende medlemmer i den forbudte gadebande Loyal To Familia, LTF.

Under retssagen i 2022 blev flere beskedkorrespondancer fra krypterede telefoner fremlagt i retten. Beskederne indeholdt blandt andet beskrivelser af drabene.

- Bror, gav H. (det ene offer, red.) lige i baghovedet. Pistolens mund ramte hans baghoved, mens han sad på røven efter flere skud i maven. Gav alle tre fem bønner hver. Jeg hullede alle sammen.

Beskrivelserne passer næsten 1:1 med den video af drabene, politiet har fra et overvågningskamera, der pegede ud mod parkeringspladsen.

Læs også
Får livstid for at dræbe to mænd med skud i Kalundborg
Læs også
Får livstid for at dræbe to mænd med skud i Kalundborg

Der er dog også flere beskeder fra profiler, som politiet formoder, er bagmændene til drabene. Det er de mænd, der nu er tiltalt.

Dobbeltdrab var hævn

Da sagen mod de fem nu dømte blev behandlet, sagde anklager Anja Lund Liin, at det var hendes opfattelse, at dobbeltdrabet på parkeringspladsen i Meny var hævn for en tidligere ydmygelse af et medlem af LTF.

- De har en video med vores bror, der græder, de sender den ud i dag.

- De skal bare dø.

- I morgen er det deres liv.

Sådan lød det blandt andet i den meget ophidsede chat mellem gruppen af de ni personer, lige umiddelbart efter at det gik op for dem, at et medlem af LTF var blevet kidnappet, gennembanket og ydmyget i Hvidovre af en rivaliserende bande på Vestegnen. 

Det skete 18 dage før nedskydningen af de tre mænd i Kalundborg.

Den kidnappede LTF’er var blevet filmet, mens han var blevet slået med jernrør og ankom til Hvidovre Hospital blandt andet med brækket kæbe, knækkede tænder og indre blødninger i hovedet.

Anklager: Vi ser ind i maskinrummet hos LTF

For at belyse motivet til drabene i Kalundborg fremlagde anklageren under retssagen en lang række chatsamtaler mellem profiler på det krypterede kommunikationsforum Sky-ECC. Her kommunikerede kriminelle frit med hinanden på det, der af tjenesten selv blev kaldt verdens sikreste, indtil fransk og hollandsk politi fik held til at bryde koden til tjenesten.

VIDEO: Der er ikke nogen medicin for sorgen, fortæller faren til en af de dræbte mænd.

Pludselig stod de med en stor mængde materiale fra hele verden. Noget af kommunikationen kunne de konstatere var dansk. Det lykkedes betjente i Europol at koble materialet til dobbeltdrabet i Kalundborg, og således fik Midt- og Vestsjællands politi hjælp i efterforskningen af sagen.

- Det er som at se lige ind i maskinrummet hos LTF, sagde anklager Anja Lund Liin da de fem livstidsdomme var faldet i Retten i Holbæk i juni sidste år.

Yderligere to mænd sigtede

Blandt andet kunne man se, at der fra den 30. oktober til 17. november 2020 blev skrevet om at tage hævn for kidnapningen af LTF-medlemmet. Enten ved at slå dem, der stod bag kidnapningen, ihjel. Eller ved at selv at kidnappe gerningsmændene og gøre gengæld. Faktisk blev der i chatten skrevet, at plan A var kidnapning, plan B var drab.

Det endte med plan B.

Læs også
Skød tre på parkeringsplads: - Ligesom i Counter-Strike
Læs også
Skød tre på parkeringsplads: - Ligesom i Counter-Strike

Udover de to tiltalte, som politiet altså vurderer er bagmænd i sagen, er yderligere to mænd sigtede. De befinder sig dog i udlandet, og der er derfor ikke rejst tiltale imod dem.

Nu er det så de to tiltaltes tur til at få prøvet deres sag ved retten i Holbæk. 

Udover medvirken til drab er de også tiltalt for at have stjålet eller instrueret andre i at stjæle de flugtbiler, der blev brugt til rekognoscering i Kalundborg og under selve nedskydningen d. 17. november 2020.

Der er afsat 10 dage til sagen, der forventes afsluttet i maj.

Sagen er dog ikke afsluttet herefter, eftersom de fem, der blev idømt fængsel på livstid i juni 2022, har anket og skal have prøvet deres sag i Østre Landsret. Det sker i januar 2024.


Nyhedsoverblik