Grundejere må selv betale for at slippe for lugtende tang

Kalundborgs Teknik- og Miljøudvalg har fastslået, at det ikke er kommunen, der skal betale for at få fjernet lugtende tang fra Bjerge Sydstrand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvem skal betale for at fjerne det ildelugtende tang på Bjerge Sydstrand?

Det har været det helt store samtaleemne denne sommer i Kalundborg. Nu virker det, som om Kalundborg Kommune har sat et punktum i sagen.

quote Vi klipper jo heller ikke hæk hjemme hos folk, det jo en naturlig ting, så det er ikke en opgave, som vi tager på os

Jakob Beck Jensen, Formand for Teknik- og Miljøudvalget

For en ny vejledning er på vej, og den fastslår, at det ikke er kommunen men grundejerforeningerne samt lodsejerne, der skal betale for at få fjernet tang fra de strande, hvor behovet er der. Det skriver Sjællandske.

Og dette inkluderer selvfølgelig Bjerge Sydstrand. Derfor må grundejerne selv punge ud, hvis de vil have fjernet tang fra Bjerge Sydstrand. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Bjerge Sydstrand kæmper i øjeblikket med masser af tang til stor irritation for de mange sommerhusejere og turister

Ikke en kommunal opgave

Teknik- og Miljøudvalget har besluttet, at det ikke er en opgave, som kommunen bør påtage sig, fortæller formanden Jakob Beck Jensen (V).

- Vi klipper jo heller ikke hæk hjemme hos folk, det jo en naturlig ting. Så det er ikke en opgave, som vi tager på os, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tangen ligger i store dynger på stranden.
Tangen ligger i store dynger på stranden.
Foto: Emilie Grav

Dog understreger formanden, at hvis kommunen selv er grundejer og har en andel, betaler de selvfølgelig også. 

- For eksempel ude ved Bjerge Strand, der er vi også grundejer. Vi har noget parkeringsplads og sådan noget, så vil vi selvfølgelig gerne være med til at betale vores del, siger Jakob Beck Jensen.

Og netop det svar gør Jonas Henriksen formand for Gørlev og omegns Lokalråd glad.

- Vi har faktisk fået, hvad vi har bedt om. For vi har aldrig bedt kommunen om at gøre strandene rene ud fra private lodsejere. Vi bad dem bare om at gøre strandene rene ud fra deres egne offentlige strande. Altså der hvor der er parkeringspladser og legepladser, siger Jonas Henriksen og fortsætter: 

- Det er helt efter bogen, vi har hverken bedt om mere eller mindre, end at de bare tager ansvar for deres eget.

quote Det er helt efter bogen, vi har hverken bedt om mere eller mindre, end at de bare tager ansvar for deres eget

Jonas Henriksen, formand for Gørlev og omegns Lokalråd

Vejledning skal hjælpe og guide

Kalundborg Kommune vil med vejledningen, der skal være færdig i 2020, guide og hjælpe grundejerforeningerne rundt omkring i kommunen.

- Meningen med vejledningen er at fortælle, hvordan du kan organisere dig og lave et tanglaug. Så er det også, hvilke muligheder du har for at bortskaffe det. Og så er det endeligt, hvilke muligheder du har for det økonomiske aspekt, altså finansieringen af det grundejerne imellem, siger Jakob Beck Jensen.  

Artiklen fortsætter under billedet.

 
 
Foto: Emilie Grav

Jonas Henriksen synes, vejledningen lyder som en god ide, så der er klare linjer, for, hvordan strandrensning skal foregå.  

- Vi vil meget gerne være med til udviklingen af vejledningen, så vi glæder os til at høre fra kommunen, så vi kan være en del af løsningen, siger Jonas Henriksen.