Sommerhusejere kæmper mod bjerge af tang: - Det lugter ligesom en kostald

Bjerge Sydstrand er i øjeblikket overdynget af ildelugtende tang. Nu siger sommerhusejerne stop og beder kommunen om hjælp.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det er brunt, der er meget af det, og så lugter det fælt.

På Bjerge Sydstrand nordvest for Gørlev er der lige nu massive mængder af tang til stor gene for sommerhusejere, gæster og turister.

- Jeg synes, det er deprimerende, at man har så dejlig en strand - en af Vestsjællands bedste strande - og så ligger der alt det her tang, siger sommerhusejer Flemming Rønholt Hansen, der er kommet på stranden i 71 år.

Stormflod
Læs også
Stormflod i Nysted Havn - vandskader og tang på væggene
Stormflod
Læs også
Stormflod i Nysted Havn - vandskader og tang på væggene

Han bliver bakket op af flere andre sommerhushusejere, der er godt træt af den brune tang.

quote Jeg synes, det er deprimerende, at man har så dejlig en strand, en af Vestsjællands bedste strande, og så ligger der al det her tang

Flemming Rønholt Hansen, sommerhusejer

- Det værste er jo næsten også, at når man kommer kørende ud til sit sommerhus, er man rigtig glad, lige indtil man drejer ind af Osvejen. Så lugter det ligesom en kostald, og så ved man, hvor man er henne, fortæller Martin Sørensen, der købte et sommerhus ved Bjerge Sydstrand for lidt over et år siden.

Nu er sommerhusejerne ved at gå sammen. De mener nemlig kommunen skal gøre noget ved problemet, da al tangen også rammen dem selv og erhvervslivet.

- Problemet er, at Kalundborg Kommune ikke vil gøre noget ved problemet, siger Martin Sørensen.

Artiklen fortsætter under billederne.

 
  Foto: Emilie Grav
Tangen ligger i store dynger på stranden.
Tangen ligger i store dynger på stranden. Foto: Emilie Grav

Konsekvenser for erhvervslivet og turister

Også områdets erhvervsliv og de mange turister oplever udfordringerne. Hos Ejendomsfirmaet Vestsjælland ser man endda, at handler er glippet, og turister ikke kommer igen.

- Vi har oplevet, at turister har lejet sommerhuse, men ikke vil vende tilbage til bestemte strande og leje sommerhuse der, fordi de ikke kan gå i vandet, siger ejendomsmægler Steen Nordrum.

Lille Fjæsing
Læs også
Danmarks giftigste fisk kan husere på badestrande
Lille Fjæsing
Læs også
Danmarks giftigste fisk kan husere på badestrande

Samme oplevelse har man i Gørlev og omegns Lokalråd, der også mener at kommunen bør gøre noget, da det er en kommunal strand.

- Vores nabokommuner i Vestsjælland og mange andre kommuner på Sjælland kan finde ud af bruge en lille smule penge på at få renset deres strande til gavn for turister og erhvervsliv. Vi vil rigtig gerne i dialog med Kalundborg Kommune for at finde en løsning på det her problem, siger Jonas Henriksen, formand for Gørlev og omegns Lokalråd og uddyber:

- Vi kan sagtens mærke, at der ikke sker noget herude, fordi folk gider ikke være her, når der ikke er til at bade. Det er jo grunden til, man kommer i sommerhus og ligger herude. Det er jo, fordi man gerne vil bruge de faciliteter, der er, og folk gider ikke ligge og bade i det her, siger Jonas Henriksen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Gørlev og omegn Lokalråd er også træt af den megen tang. De ser gerne at Kalundborg Kommune skrider ind.
Gørlev og omegn Lokalråd er også træt af den megen tang. De ser gerne at Kalundborg Kommune skrider ind. Foto: Emilie Grav

Kommune: Vi forstår dem godt

Bjerge Sydstrand bliver normalt beskrevet som en meget børnevenlig og flot strand uden for meget strøm, men nu ligger der ifølge sommerhusejerne mere tang end nogensinde før. Selve stranden er derfor svundet ind.

Men tang er ikke det letteste at fjerne, fordi den indeholder en del tungmetaller, som først skal analyseres inden den kan fjernes fra stranden.

Sådan lyder det fra Jakob Beck Jensen, formand for Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, der dog godt kan forstå beboernes frustrationer.

- Det kan jeg faktisk godt forstå, men det er jo ikke noget nyt problem. Det har jo været sådan i al den tid, jeg kan huske, at der har været tangproblemer i den sydlige del af Bjerge Sydstrand, siger han.

quote Det kan jeg faktisk godt forstå, men det er jo ikke noget nyt problem. Det har jo været sådan her i al den tid, jeg kan huske

Jakob Beck Jensen, formand, Teknik- og Miljøudvalget Kalundborg Kommune

Han forstå godt, at borgerne er generet af den grimme lugt og vil gerne være med til at hjælpe. Pengene skal dog komme fra grundejerne selv.

- Det, jeg gerne vil være med til at rejse politisk, er, at hvis alle grundejerforeningerne går sammen og har et fælles ønske om, at de gerne vil have gjort noget ved det her tangproblem, så vil jeg gerne være med til at facilitere det. Men økonomien skal grundejerne selv komme med, så vi på fælles måde kan komme af med tangen, siger Jakob Beck Jensen.

Ønsker forbedring nu

Den idé kan flere af sommerhusejerne godt følge, og de vil gerne være med til at støtte økonomisk. De så dog helst, at kommunen selv betalte og gik i gang med at fjerne tangen hurtigst muligt, men det vigtigste er, at der bliver gjort noget.

Kalundborg Bioenergi
Læs også
Det lugter stadig af rådne æg – nu vil kommune politianmelde biogasanlæg
Kalundborg Bioenergi
Læs også
Det lugter stadig af rådne æg – nu vil kommune politianmelde biogasanlæg

- Det kunne sagtens være en del af løsningen, men som udgangspunkt er vi nødt til at starte med en håndsrækning fra Kalundborg Kommune, fordi problemerne er massive. Det er ikke bare to læs, der skal hentes. Kalundborg Kommune skal hjælpe os med at starte op, så kan vi, når tingene er i proces, sagtens overtage og være en del af den løsning, siger Martin Sørensen.

Både sommerhusejere og erhvervsiv ønsker, at der snart kommer en løsning og helst inden skolernes sommerferie er slut.

Ifølge Kalundborg Kommune kan det dog sandsynligvis først blive fra næste sommer, hvis arbejdet påbegyndes snart.


Nyhedsoverblik