Faunapassager skal være med til at redde odderen

Odderen er stadig kritisk truet på Sjælland. Håbet er, at nye faunapassager skal sikre odderens overlevelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Odderen er ifølge Danmarks Naturfredningsforening kritisk truet på Sjælland. Men nu har odderen fået en hjælpende hånd, der skal være med til at sikre bedre vilkår for dem i trafikken.

Sidste år blev der nemlig samlet penge ind til reparationer og oprettelsen af nye faunapassager, som skal lede odderen trygt uden om vejene.

- Det er passager, der gør, at dyr kan passere et område, der er problematisk. I det her tilfælde med oddere, der er den største trussel for dem på Sjælland, at de dør i trafikken. Det gør de, fordi når de når en overkørsel, hvor der er en bro. I stedet for at svømme under, som de kan, så har de en adfærd, der gør, at de hellere vil gå tørskoet. Er der ikke en passage, de kan gå på, så går de over vejen og bliver kørt ned, siger Mikkel Jeppesen, der er biolog hos Kalundborg Kommune.

quote Den har tidligere været kritisk truet i hele Danmark, men vi har set i Jylland, at den trives godt der

Mikkel Jeppesen, biolog hos Kalundborg Kommune.

Ifølge Miljøstyrelsen dør mellem 30 og 40 oddere i trafikken om året. Det skal passagerne være med til at komme til livs.

- Vi gør det, fordi de er beskyttet under EU-lovgivning. Det gør, at vi skal tage nogle tiltag for at beskytte dem. En del af det, at give dem bedre levevilkår, er, at sikre at de ikke bliver slået ihjel i trafikken. Den indsats, vi gør for deres levevilkår, er jo spildt, hvis de bliver slået ihjel i trafikken, lyder det fra biologen.

Mennesker får sjældent lov til at se odderne, da de oftest er aktive i løbet af natten. Derfor kan det være svært at måle effekten af faunapassagerne, som skal lede odderne sikkert gennem trafikken.

Odder
Læs også
Odderne kommer - i fremgang både på Sjælland og Lolland
Odder
Læs også
Odderne kommer - i fremgang både på Sjælland og Lolland

Erfaringer fra andre steder i landet peger dog på, at passagerne er gavnlige for odderbestanden.

- Den har tidligere været kritisk truet i hele Danmark, men vi har set i Jylland, at den trives godt der. Blandt andet fordi man har været god til at etablere de her passager. På Sjælland står det stadig sløjt til. De er stadig kritisk truet, og der er få af dem. Derfor betyder det, at selv hvis få individer dør i trafikken, så har det stor betydning for, om den bestand, vi har her, kan overleve, siger Mikkel Jeppesen.  


Nyhedsoverblik