Fagforening: Polske arbejdere tjener markant mindre end danskere på Asnæsværket

Polske betonarbejdere på Asnæsværket i Kalundborg tjener op til 85 kroner mindre i timen end de danske arbejdere.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Polske betonarbejdere har tjent op til 85 kroner mindre i timen, end de danske betonarbejdere på Asnæsværket i Kalundborg.

Det fremgår af en række lønoplysninger, som Fagbladet 3F er kommet i besiddelse af.

Det er det danske byggefirma Per Aarsleff A/S, der står bag udbygningen af varmeværket Asnæsværket. Ifølge en lønaftale skal firmaet betale mellem 175 og 215 kroner i timen, og firmaet har da også betalt 212,5 kroner i timeløb til de danske arbejdere, skriver Fagbladet 3F.

quote Jeg synes ikke, det er fair, at du ringer til mig. Jeg er ikke forberedt på det, fordi jeg kender ikke fakta

Alicja Koss, GS Seacons direktør og medejer

GS Seacon, der er hyret af Per Aarsleff A/S som den eneste underentreprenør på betonarbejde, er forpligtet til at følge Dansk Byggeris overenskomst med 3F. Men de har ifølge Fagbladet 3F betalt mellem 127 og 135 kroner i timen til de polske betonarbejdere. Samtidig har flere af de polske arbejdere arbejdet 204 timer på fire uger uden at få betaling for ekstraarbejde.

Mindstelønnen for betonarbejdere er 124,15 kroner i timen. Betonarbejdere i Kalundborg-området tjener tyspisk 180 kroner timen, skriver Fagbladet 3F.

- Jeg kender ikke fakta

GS Seacons direktør og medejer, Alicja Koss, ønsker ikke at udtale sig om lønforskellen mellem de danske og polske betonarbejdere.

- Jeg synes ikke, det er fair, at du ringer til mig. Jeg er ikke forberedt på det, fordi jeg kender ikke fakta, siger Alicja Koss til Fagbladet 3F.

_jn01347.jpg
Læs også
Stilladsarbejdere i protest:
Blokerer adgang til byggeplads
_jn01347.jpg
Læs også
Stilladsarbejdere i protest:
Blokerer adgang til byggeplads

Også hos Per Aarsleff A/S er de fåmælte om sagen.

- Vi ved, at der har været afholdt møder, er blevet udvekslet dokumenter mellem vores underentreprenør GS Seacon, Dansk Byggeri og 3F, og at der på den baggrund er en fornuftig dialog i gang. Så længe, denne dialog kører, ønsker vi ikke at kommentere yderligere, skriver viceadministrerende direktør, Lars M. Carlsen, i en mail til Fagbladet 3F.

Det er energivirksomheden Ørsted, Novo Nordisk og Novozymes og det kommunalt ejede aktieselskab Kalundborg Forsyning, der står bag projektet, som ventes at koste 1,2 milliarder kroner.

Asnæsværket
Læs også
Grøn omstilling:
Asnæsværket skifter kul ud med træflis - vil reducere udledningen af CO2
Asnæsværket
Læs også
Grøn omstilling:
Asnæsværket skifter kul ud med træflis - vil reducere udledningen af CO2

Nyhedsoverblik