Corona rammer ældreplejen: - Vi er pressede

Smittetrykket i Kalundborg er højt, og lige nu rammer corona plejepersonalet i kommunen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Personalet i den udekørende ældrepleje i Kalundborg Kommune er lige nu så hårdt ramt af coronavirus, at det tvinger kommunen til at prioritere i plejepersonalets opgaver.

- Konsekvensen er, at vi ikke kan levere den fulde pakke, som man har lovet borgerne i forhold til, hvad der er visiteret. Det er klart, vi giver alt, hvad vi kan på omsorg og pleje. Det er der, prioriteringen ligger først. Rengøringen må så være det, vi slækker på. Det er virkeligheden, som den ser ud nu, lyder det fra Søren Ole Sørensen, der er direktør for Ældre og Sundhed i Kalundborg Kommune.

De seneste to dage er der konstateret mere end 10.000 nye smittetilfælde af coronavirus på landsplan.

quote Vores forventning er, at det her kommer til at køre i en periode.

Søren Ole Sørensen, direktør for Ældre og Sundhed, Kalundborg Kommune

I Kalundborg Kommune er smittetrykket lige nu så højt, at kommunen er den kommune, der har syvende flest smittede per 100.000 indbyggere af alle landets 98 kommuner.

Det mærker man nu blandt det frontpersonale, der har med de ældre borgere at gøre.

- Det smittetryk gør, at vi har medarbejdere, der enten selv er syge eller har børn eller ægtefælle, der er syge - eller er nær kontakt på en eller anden måde. Det gør, at de er hjemme i nogle dage, og det betyder, at vores ældrepleje mangler personale, lyder det fra direktøren.

Forventer lavere bemanding den næste tid

Udfordringerne med personalemanglen betyder altså, at kommunen nu må skære blandt andet i rengøring for at sikre den mest nødvendige pleje af de ældste af kommunens borgere.

- Vi kører på weekendbemanding eller lidt lavere, og det gør, at vores medarbejdere løber rigtig stærkt, og dem der er på job, de trækker et kæmpe læs.

Søren Ole Sørensen forventer, at borgerne det næste stykke tid vil kunne mærke forskel i den pleje, de modtager.

- Vores forventning er, at det her kommer til at køre i en periode. Vinteren er jo et tidspunkt, hvor virus har det godt og spredes. Det gør den lige nu i et tempo hos os, vi ikke har set før. Det er jo tydeligt, at det hænger sammen med, at samfundet er åbnet. Vi agerer åbent og tager til fester og julefrokoster, siger han.

Er der risiko for, at jeres ældrepleje kollapser?

- Det håber jeg virkelig ikke. Der er vi ikke på nuværende tidspunkt, men vi er pressede. Det er derfor, vi sender et signal til de pårørende og de borgere, vi har, at vi er i en situation, hvor vi ikke kan de ting, vi normalt har muskler til.  

Fremover vil de ældre i især den udekørende hjemmepleje i Kalundborg Kommune mærke, at personalet er presset på grund af coronasmitte.
Fremover vil de ældre i især den udekørende hjemmepleje i Kalundborg Kommune mærke, at personalet er presset på grund af coronasmitte. Foto: Kristoffer Koch - TV2 ØST