¨

Brandvæsnet på fyrværkerikontrol - flere følger reglerne

Daniel Weinreich fra Vestsjællands Brandvæsen (th.) har ført tilsyn i tolv år.

Siden fyrværkerisalget blev åbnet, har Vestsjællands Brandvæsen været på sit årlige tilsynsbesøg hos krudtforhandlerne.

- Det ser meget fint ud hernede, det gør der. Det eneste er, at du mangler en vandslukker. Det skal der være.

Daniel Weinreich fra Vestsjællands Brandvæsen står i et lille opbevaringsrum med en mappe under den ene arm og et falkeblik på begge øjne. Han kontrollerer, at en fyrværkeriforhandler fra Kalundborg lever op til de strenge krav på området.

- Okay, det sørger jeg for at få i orden, siger forhandleren, en mand i ternet skjorte med en guldhat i pap på hovedet i bedste nytårsstil, om den manglende vandslukker. 

Siden årets fyrværkerisalg blev skudt i gang den 15. december, har brandvæsenet løbende ført tilsyn med forhandlerne for at kontrollere, om krudtet er i sikre hænder. 

Daniel Weinreich fører tilsyn på 12. år. 

- Vi kan se, at der kommer færre salgsteder, men det er de samme forhandlere år efter år. Det gør, at der bliver oparbejdet en vis rutine og et vist kendskab til reglerne, siger han. 

To påtaler

Senere på dagen besøger Daniel Weinreich en større fyrværkeriforhandler i et havecenter, ligeledes i Kalundborg. Her er maget af fyrværkeriet taget ud af kasserne og er i stedet linet op på træpaller.

- Det er skarpt fyrværkeri, der ligger her, siger Daniel Weinreich halvt spørgende, halvt konstaterende. 

- Det er det, ja, siger forhandler Rasmus Jensen.

- Det skal faktisk være i kasserne, siger Daniel Weinreich.

Grafik: Nick Abildgaard.

Derudover tjekker han, om forhandleren har sat skilte op, om der er brandslukningsudstyr tilgængeligt, og om fyrværkeriet er opbevaret efter reglerne.

Daniel Weinreich giver også en påtale om at få et udslyngningsgitter i en container med kasser med fyrværkeri sat bedre fast. 

Godt tilfreds med forhandlerne

Påtalerne, kontrollen og de mange regler er helt på sin plads, mener forhandleren Rasmus Jensen, der har solgt krudt i 12 år.

- Jeg synes, at det er fornuftigt, at der er regler. Det er for vores allesammens bedste, siger han.

Forhandler Rasmus Jensen (med ryggen til, red.) mener, det er fornuftigt med de mange fyrværkeriregler.  Foto: Thomas Nielsen - TV2 ØST

Den 31. december slutter årets fyrværkerisalg, og spørger man den rutinerede fyrværkerikontrollør, er det samlede billede af to ugers kontrolbesøg hos forhandlerne positivt.

- Jeg synes, at det står godt til. Der er tale om mindre påtaler, små fejl og mangler. Altsammen noget, de har mulgihed for at udbedre på stedet. Jeg er godt tilfreds, siger Daniel Weinreich.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App