Fire simple råd - undgå brand fra vildfarende raketter nytårsaften

Med kun få dage til nytårsaften må man nu skyde fyrværkeri afsted. De flotte raketter, battier og romerlys er imidlertid ikke ufarlige.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Nytårsaften er ubestridt årets travleste for landets brandstationer.

På landsplan er der i døgnet med nytårsaften 15 gange så mange udrykninger til brande i bygninger eller containere sammenlignet med årets øvrige døgn.

quote Vi ser desværre, at en gnist fra en vildfaren raket kan få fat i eksempelvis juletræet, der er sat ud på altanen

Mads Dalgaard, chefsergent i Beredskabsstyrelsen

Derfor har Beredskabsstyrelsen lanceret fire råd til et brandsikkert nytår.

- Det er klart, når der er så mange udrykninger på et døgn, belaster det brandvæsnet, fordi mange af de brande er nogle, man kunne undgå, siger Mads Dalgaard, chefsergent i Beredskabsstyrelsen.

Fire simple råd

De typiske brande sker i containere, affaldsspande og på altaner. Med andre ord er der tale om mange mindre brande, som dog kræver, at brandvæsnet rykker ud.

- Det er tale om helt simple råd. Luk affaldscontainerne og døren til garagen så en vildfaren raket ikke kan få fat. Måske har man ikke fået ryddet op i juletræet eller indpakningspapiret, som er sat ud på altanen eller i carporten. Vi ser desværre, at en gnist fra en vildfaren raket kan få fat i eksempelvis juletræet, der er sat ud på altanen. Så få også ryddet op der, forklarer Mads Dalgaard.

Artiklen fortsætter under billedet

 
  Foto: Beredskabsstyrelsen

- Vi skal dernæst undgå, at en eventuel brand bliver stor. Sørg for at skraldespanden står i god afstand til bygninger. Gå en runde om huset og fjern, hvad der måtte ligge af brandbare ting eller sager.

Dette skal også imødegå, at nogen i kådhed får sat ild til noget. Slutteligt gælder det om at holde sikkerhedsafstande, når fyrværkeriet skydes af. Sikkerhedsafstanden gælder både for mennesker, bygninger og stråtækte tage, pointerer Mads Dalgaard.

Husk brillerne

Sidste år kom 225 danskere på skadestuen på grund af fyrværkeriulykker. Derfor anbefaler Mads Dalgaard også, at man husker på Sikkerhedsstyrelsens fem råd.

- Det handler om personsikkerhed. Husk altid beskyttelsesbriller, brug kun lovligt fyrværkeri, hold aldrig fyrværkeri i hånden, hold sikkerhedsafstanden og gå aldrig tilbage til en fuser, siger han og tilføjer:

- Og pas nu godt på børnene.