19-årige Ronja ramte et vejtræ og omkom - kunstner forvandler træet til mindebænk

Familie laver træ fra trafikulykke til skulptur for at mindes deres datter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En bænk lavet af et helt specielt træ får nu sin plads i en have i Havnsø på Nordvestsjælland. 

Bænken har været undervejs siden juni i år. Den skal være et minde om Ronja. 

For fem år siden kørte 19-årige Ronja galt på Tuborgvej lidt uden for Fårevejle Stationsby. Hun ramte et træ og døde. Træet, hun ramte, er det, som nu er blevet til en bænk.

Siden ulykken er det blevet bestemt af Odsherred Kommune, at træet, Ronja kørte ind i, skulle fældes til fordel for cykelstier. Det fik Ronjas mor, Tanja Bruun Hansen, til at spørge, om træet ikke måtte komme hjem i hendes have. 

Træet har nemlig haft en særlig plads i familiens hjerter. De har efter ulykken brugt det som et sted, de kunne besøge for at sige hej til Ronja.

Ronja blev kun 19 år. Hun mistede livet efter en trafikulykke.
Ronja blev kun 19 år. Hun mistede livet efter en trafikulykke. Foto: f

Kommunen gav Tanja Bruun Hansen lov til at få træet, som hendes datter ramte for fem år siden. Nu har det over fire meter lange og flere hundrede kilo tunge ahorntræ fået nyt liv som en bænk og skulptur, som familien kan bruge til at mindes deres afdøde datter og søster.

- Det er ligesom en afslutning. Ikke at det er slut, og vi så ikke har Ronja i vores liv mere. Men når nu det skulle være sådan, at der skulle laves de dér cykelstier, og træet ikke er i live mere, der hvor det stod, så er det ligesom træets slutning, der får plads hos os. Det betyder rigtig meget, siger Tanja Bruun Hansen.

Ved store begivenheder har familien kørt forbi træet for at mindes Ronja.
Ved store begivenheder har familien kørt forbi træet for at mindes Ronja. Foto: f
En havfrue, et egern og nogle ugler skåret i træ skal minde familien Bruun Hansen om deres datter, der omkom i en trafikulykke for fem år siden.
En havfrue, et egern og nogle ugler skåret i træ skal minde familien Bruun Hansen om deres datter, der omkom i en trafikulykke for fem år siden. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

Figurer med betydning

Det er trækunstner Peter Hausgaard Gregersen, der står bag skulpturen. Det er en bænk, som er omkranset af en havfrue, et egern og nogle ugler. Og det er ikke tilfældigt, hvad det er, der omringer bænken. Det er helt særligt udvalgt af familien, og det er ting, der får dem til at tænke på Ronja.

Motorsavsskulptør Peter Hausgaard Gregersen har lavet mindebænken, der nu står i familien Bruun Hansens have.
Motorsavsskulptør Peter Hausgaard Gregersen har lavet mindebænken, der nu står i familien Bruun Hansens have. Foto: Signe Kaalund - TV2 ØST

- Der skal være en havfrue, fordi Ronjas aske er spredt her i Sejerø Bugt. Når vi bader, så leger vi lidt mig og de små, at vi bader med havfruer, og vi bader med Ronja, siger Tanja Bruun Hansen og tilføjer:

- Og så skal der være et egern, fordi Ronjas ønske engang var at få et egern. Og så nogle ugler, fordi det er både mig og Ronjas søskendes dyr. Det, synes vi, bare er sådan et flot dyr.