19-årige Ronja kørte ind i et træ og døde - nu har hendes mor fået træet hjem

For fem år siden kørte 19-årige Ronja galt og ramte et træ. Nu har hendes mor fået træet hjem i sin have i Havnsø ved Kalundborg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

For de fleste ligner det et tilfældigt træ, men for Tanja Bruun Hansen i Havnsø har det en helt særlig og vigtig betydning.

Træet var det sidste hendes 19-årige datter så, da hun for fem år siden kørte galt på Tuborgvej lidt uden for Fårevejle Stationsby en vinterdag, hvor hun var på vej hjem for at besøge sin mor.

- Jeg talte med hende i løbet af dagen, og vi skrev sammen. Klokken 15.40 ringede det så på døren. Det var politiet, der fortalte mig, at hun var kørt galt og afgået ved døden, siger Tanja Bruun Hansen.

Et mindested

Siden den dag har træet på Tuborgvej haft en særlig plads i familiens hjerter. 

- Hvis vi alligevel skulle til Holbæk, kørte vi den vej og sagde hej til træet og hej Ronja, og hvis der var noget stort som for eksempel, at de store skulle til eksamen, eller hvis der har været noget stort i vores familie, så er vi kørt ud til træet, siger Tanja Bruun Hansen.

Familien har brugt træet som mindested for Ronja og ofte besøgt det, når der var store begivenheder i familien.
Familien har brugt træet som mindested for Ronja og ofte besøgt det, når der var store begivenheder i familien. Foto: f

For nylig begyndte Odsherred Kommune arbejdet med at anlægge nye cykelstier på Tuborgvej, og træerne langs vejen skulle fældes. Det fik Tanja Bruun Hansen til at kontakte kommunen og spørge, om hun måtte få det ahorntræ, som Ronja ramte den vinterdag for fem år siden.

Læs også
Nu er hverdagshelten Nancy kommet på frimærke
Læs også
Nu er hverdagshelten Nancy kommet på frimærke

Kommunen sagde ja, og nu ligger der et over fire meter langt og flere hundrede kilo tungt træ i indkørslen i Havnsø.

Træet bærer livet af min datter

Tanja Bruun Hansen er i kontakt med en træskulptør, der skal forme stammen til enten en bænk med skulpturer på eller en ren skulptur. 

Ronja blev kun 19 år. En vinterdag for fem år siden kørte hun galt på Tuborgvej lidt udenfor Fårevejle Stationsby og ramte et træ.
Ronja blev kun 19 år. En vinterdag for fem år siden kørte hun galt på Tuborgvej lidt udenfor Fårevejle Stationsby og ramte et træ. Foto: f

Hun har planer om, at der skal indgå en havfrue og måske også et egern i udformningen, fordi det var Ronjas yndlingsdyr, og for Tanja Bruun Hansen betyder det meget, at træet fik lov til at komme hjem.

- Det bærer jo livet af min datter. Det har det sidste liv fra hende, så det betyder ret meget at få det herhjem, når nu det skulle fældes. Det ville give en underlig tomhed, hvis der ikke var mere tilbage. 

Træet fra Tuborgvej har haft en særlig plads i Tanja Bruun Hansens hjerte siden datterens død. Hun er glad for, at hun fik lov at få det, da Odsherred Kommune skulle fælde det i forbindelse med etableringen af nye cykelstier.
Træet fra Tuborgvej har haft en særlig plads i Tanja Bruun Hansens hjerte siden datterens død. Hun er glad for, at hun fik lov at få det, da Odsherred Kommune skulle fælde det i forbindelse med etableringen af nye cykelstier. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST