15.000 liter benzin lækket: Forurening skal findes torsdag

Undersøgelser skal nu klarlægge, om der er sket forurening af blandt andet grundvandet efter en enorm benzinlækage i Svebølle.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag formiddag gik der hul på en benzinledning på NCC's grund i Svebølle. Onsdag aften er der stadig beredskabsfolk igang i området.

I alt er 15.000 liter benzin strømmet ud, men nu er sagen under kontrol. Det fortæller Dansk Miljørådgivning til TV ØST.

Det er Dansk Miljørådgivning, der rådgiver FDO, Danske Olieberedskabslagre, som ejer ledningen.

Men hvilke miljømæssige skader, der er tale om, er endnu ikke til at sige. Det skal undersøgelser torsdag klarlægge.

- Nu hvor ledningen bliver repareret, er der iværksat en oprensning af benzinforureningen i jorden. Målet er at opnå en fuldstændig oprensning og fjernelse af forureningen, siger Jens Ole Petersen, civilingeniør i miljøteknik og kontorleder i Dansk Miljørådgivning. 

Dybden er vigtig

FDO står for oprydningen og vil ifølge Miljøstyrelsen gøre det frivilligt.

Hos Dansk Miljørådgivning håber de på, at man vil kunne grave al benzinen op af jorden. Det er for at undgå, at det siver ned i grundvandet. Derfor skal planen iværksættes hurtigt for at undgå yderligere forurening.

- Så længe det er inden for normal gravedybde, som er en 6-8 meter, kan vi forvente at håndtere sagen med en direkte afgravning, hvor den forurenede jord graves væk, siger Jens Ole Petersen. 

- Så må vi se, hvor dybt forureningen ligger, og om der er nogle tekniske forhold, som vanskeliggør afgravningen. Det bliver vi klogere på i morgen, fortsætter han. 

Noget af det, som den lækkede benzin kan forurene, er grundvandet. Det er for at undgå, benzinen når grundvandet, at man graver, forklarer Jens Ole Petersen.

- Når olie løber ned i jord, løber det igennem jordlagene og på et tidspunkt kan man forvente at det rammer grundvandet. Og olien ligger sig oven på vandspejlet og kan blive transporteret med grundvandet. Det prøver vi at undgå. At forureningen spreder sig. Det gør vi ved at grave hurtigst muligt og så håber vi på at undgå at forureningen spreder sig, siger han.

Det var klokken 10.00 onsdag formiddag at en gravko ramte benzinledningen. 

Se indslaget ovenfor, hvor vores reporter fortæller det sidste nye i sagen fra udsendelsen onsdag klokken 19.30.