Kæmpe benzinlæk ved Kalundborg: Det stod op som et springvand

En benzinledning ved Svebølle på Nordvestsjælland blev i formiddag gravet midt over af en gummiged. Benzinen stod op som et springvand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Onsdag formiddag gik der hul på en benzinledning nær Bregninge ved Svebølle.

Jesper Christensen var indsatsleder under brandvæsnets udrykning og første mand på stedet. Ifølge ham er det store mængder benzin, der strømmer ud, da han kommer til stedet.

- Der er en ordentlig sø og faktisk et springvand med en klar væske, som så viser sig at være benzin, fortæller Jesper Christensen, indsatsleder hos Vestsjællands Brandvæsen.

Det er en olieberedskabsledning, som løber fra raffinaderiet i Kalundborg til tankterminalen i Hedehusene, der er gravet over. Uheldet skete klokken 10.00 onsdag formiddag.

Hvor meget benzin, der rent faktisk er strømmet ud, ved hverken Jesper Christensen eller Miljøstyrelsen på nuværende tidspunkt.

Sådan så det ud, da brandvæsnet arbejdede på stedet.
Sådan så det ud, da brandvæsnet arbejdede på stedet.
Foto: Jens Nielsen

Men det er sikkert for indsatslederen, at det er store mængder.

- Det er mange, det er rigtig mange. For bare tiden til at jeg får alarmen, og til at jeg er fremme på stedet, der går jo fem-seks minutter, så der er løbet rigtig meget ud, siger han.

- Der går lang tid før røret er trykløst. Der bliver ved at komme brændstof ud af det, lyder det.

Det er en gummiged, der har gravet rørledningen over, og det er ifølge Jesper Christensen ikke nogen lille ledning.

- Jeg vil tro, det er sådan en sekstommers-ledning, der er revet over, siger han.

Brandvæsnets opgave var med det samme at få sikret området, forklarer han.

- Vi skal sikre, at der ikke er nogen akut skade for mennesker og dyr, siger han for forklarer:

 - Vi laver et fareområde. Får alle væk fra området. Vi får lukket for brændstoftilførslen og får bedt om, at der bliver lukket for pumperne, og så sikrer vi ellers området og får rekvireret miljøfolk og slamsugere og FDO (Danske Olieberedskabslagre red.) selv til at reparere og lukke røret, siger han.

I løbet af dagen har brandvæsnet arbejdet på stedet. Det er eksperter fra Miljøstyrelsen, der skal vurdere skadernes omfang og faren ved lækagen. 

Ledningen mellem Kalundborg og Hedehusene forsyner hele hovedstadsområdet med brændstof.

Det er ikke første gang, at ledningen springer læk. Det skete også tilbage i 2014, hvor 10.000 liter benzin lækkede nær Tølløse, da en gravemaskine kom til at grave ledningen over.

Et område på 15.000 kvadratmeter blev i den forbindelse forurenet.

Indslag fra den 14. februar

En benzinledning ved Svebølle på Nordvestsjælland blev onsdag formiddag gravet midt over af en gummiged. Benzinen stod op som et springvand.