Pårørende: - Vi skal passe på corona, men ældre skal også have kærlighed

For langt de fleste beboere på plejehjem bliver det en anderledes jul i år. Men coronakrisen påvirker også de pårørende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Jeg tager ud til min mand juleaften, og så sidder vi på hans stue, og så har jeg et lille juletræ med, siger Ulla Kristensen.

Hun er pårørende til sin mand, som bor på Ortved Plejecenter i Ringsted. Det samme er Helle Strib, hvis mor bor på plejehjemmet.

- Det har været rigtig svært. Hun forstår ikke rigtigt, hvad der foregår, og hun forstår ikke, at vi ikke må komme. Hun ringer, og hun græder, og hun kan slet ikke finde ud af tingene, siger Helle Strib.

quote Jeg synes, det var forfærdeligt for de pårørende og for de ældre, at man faktisk spærrede dem inde

Helle Strib, pårørnede til plejehjemsbeboer

Helle Stribs mor på 90 år er dement og har boet på plejecenteret i tre år.

- Jeg vil sige, at da de lukkede fuldstændigt ned for besøg, synes jeg, det var ganske urimeligt, og jeg synes, det var forfærdeligt for de pårørende og for de ældre, at man faktisk spærrede dem inde – at man ikke måtte se dem i tre en halv måneder.

Beboer må få én besøgende i egen bolig

Siden 13. marts har plejecenteret været lukket og åbnet ad flere omgange på grund af corona. I takt med at smitten igen stiger, er alle kommunale plejecentre og plejehjem i TV2 ØST's sendeområde lukket ned.

- Jeg forstår godt, at vi skal passe på coronaen. Men vi skal også passe på, at de ældre får den omsorg og den kærlighed, de har brug for, siger Helle Strib.

Helle Strib synes det var forfærdeligt under coronanedlukningen i foråret, at man som pårørende ikke kunne besøge sine nærmeste på plejehjem.
Helle Stribs mor bor på plejehjemmet i Ringsted. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Reglerne er nu, at de ældre må få besøg af én pårørende i deres private bolig, og de fleste kommuner tilbyder, at man få besøg af yderligere to pårørende i besøgshjem eller på udendørsarealer.

- Nu er der så lukket ned, så der kun er mig. Vi har fire børn og tre børnebørn, siger Ulla Kristensen.

Hans-Jøgen savner børn og børnebørn

Ulla Kristensens mand Hans-Jørgen Kristensen flyttede ind på plejehjemmet i august år. Han har demens og parkinson.

Det er deres første nedlukning, men for dem fungerer det okay for nu, men han savner børn og børnebørn.

- Vi er meget bundet til hinanden, og det er skønt, siger Hans-Jørgen Kristensen.

Ulla Kristensens mand bor på plejehjemmet i Ringsted.
Ulla Kristensens mand bor på plejehjemmet i Ringsted. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

- Jeg synes, der er nødt til at gøres noget, for vi kan se, det går stærkt den forkerte vej. Helt egoistisk, så fungerer det for os at ses på denne måde, siger Ulla Kristensen.

Ældre Sagen: - Vi vil have livet tilbage på plejehjemmet

Sundhedsministeren har vurderet, at der er over en halv million mennesker i Danmark, der er i særlig risiko, og der er 40.000 mennesker, der bor på plejehjem. 

quote Døden er på plejehjem i forvejen, så vi vil gerne have, at livet kommer ind, og livet kommer i vid udstrækning sammen med de mennesker, man elsker højest

David Vincent Nielsen, ensomhedskonsulent, Ældre Sagen

Ældre Sagen savner, at der bliver lyttet til de ældre. De mener, der mangler dokumentation for, hvor meget smitte, der reelt kan spores tilbage til de pårørende, og de køber ikke argumentet om at undgå døden.

- Der dør 1.200 på plejehjem om måneden. Ikke af corona, men af helt normale omstændigheder. Så døden er på plejehjem i forvejen, så vi vil gerne have, at livet kommer ind, og livet kommer i vid udstrækning sammen med de mennesker, man elsker højest, og har man ikke adgang til dem, så syner man hen, og så kommer døden endnu hurtigere, end den ville have gjort, corona eller ej, siger David Vincent Nielsen, der er ensomhedskonsulent hos Ældre Sagen.

Et hårdt år

På Plejecenter Ortved i Ringsted følger man nøje myndighedernes anbefalinger, men der er plads til afvigelser.

- Er der en borger, som er på sit sidste, finder vi en løsning med de pårørende. Man skal ikke dø alene, og man skal ikke dø uden sine pårørende, siger Marianne Micheelsen, der er  centerleder på Plejecenter Ortved i Ringsted.

Læs også
Jul i en coronatid:
Forsorgshjem holder julearrangementer for socialt udsatte
Læs også
Jul i en coronatid:
Forsorgshjem holder julearrangementer for socialt udsatte

Lederen beskriver det som et utroligt hårdt år, hvor personale, beboere og pårørende i den grad har fået testet deres omstillingsparathed.

- Så kan vi godt synes nogle gange, at vi er for strenge, og vi har lukket døren. Men det har også givet resultatet til, at vi har kunne holde det (corona, red.) uden for døren.

quote Er der en borger, der er på sit sidste, finder vi en løsning med de pårørende. Man skal ikke dø alene

Marianne Micheelsen, centerleder, Plejecenter Ortved i Ringsted

Nu står en anderledes jul for døren, og det helt store ønske er en fremtid uden virus og restriktioner.

- Jeg håber, at vi kommer godt igennem det her, og at vaccinen snart er der, og vi kan begynde at lukke mere op, så vi kan få en mere almindelig hverdag, når vi besøger hende, siger Helle Strib.

- Vi har besluttet, at i julen er det bare os to, og så skyper vi med vores børn, for det kan han godt rumme, siger Ulla Kristensen.


Nyhedsoverblik