To mænd får livstid for drab på 18-årig i Ladegårdsparken

Kendelsen er netop faldet i Østre Landsret. Et enigt nævningeting er enige om, at to mænd stod bag drab på 18-årig i Ladegårdsparken.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Opdatering
Artiklen er opdateret med, at de to mænd er idømt livstid for drabet.

Det var 28-årige Patrick Skjold Andersen og 30-årige Mickey Weirgang Dreyer, der stod bag drabet på den 18-årige Zobair Saidi, som i april 2019 blev likvideret ud for Ladegårdsparken 135 i Holbæk.

Både Retten i Holbæk og altså nu også Østre Landsret har fundet det bevist, at de to mænd efter fælles forståelse planlagde og udførte drabet. 

Østre Landsret har netop idømt de to mænd livstid for drabet. 

Likvideringen af Zobair Saidi skete kort efter klokken 22 søndag den 28. april 2019. Efter aftale med en af de lokale hashhandlere ankom han til beboelseskvarteret Ladegårdsparken i Holbæk, hvor han, som så ofte før, skulle hente en lille klump hash, der blev kastet ud til ham fra hashhandlerens altan.

I mørket ventede den dengang 26-årige Bandidos-rocker Patrick Skjold Andersen på Saidi. Flere vidner så ham sidde afslappet på en bænk midt i beboelseskvarteret med god udsigt til nr. 135, hvor hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen boede og drev sit hashsalg fra. I bukselinningen på ryggen under den mørke hættetrøje havde han revolveren, en Magnum 357.

quote Jeg mistede mit liv, da jeg mistede ham

Zobair Saidis mor

Da Saidi havde passeret bænken, hvor rockeren sad, og var nået frem til nr. 135, bøjede han sig ned for at samle hashen op. Imens løb Patrick Skjold Andersen ned mod Saidi, trak pistolen frem og skød ham på nært hold med fem skud. To af skuddene var dødelige, heraf et nærskud i tindingen. Derefter løb Patrick Skjold Andersen til fods ud af Ladegårdsparken og ifølge anklagemyndigheden hjem til sin mor.

Begge mænd har nægtet sig skyldige i drabet.

Ved Østre Landsret er det kun den ene af de to tiltalte, der er til stede i retten. Da han kommer ind, mødes han af tilråb fra de fremmødte rockere. 

Hey brother, råber de til ham, han nikker fornøjet til dem. Der kunne ikke være flere herinde, siger de til ham.

Saidis mor falder sammen og begynder at hulke højlydt, da hun ser sin søns drabsmand komme muntert ind i lokalet og blive mødt af tilråb.

Tilstod at lokke Saidi i fælde

Saidis mor skal afgive en supplerende forklaring efter skyldkendelsen. Hendes bistandsadvokat anmoder om, at Patrick Skjold Andersen bliver ført ud og skal sidde i et lytterum, imens hun afgiver sin forklaring. Det har han ingen protester imod. Hun sætter sig i vidneskranken. Hendes forklaring skal læses højt. Hun græder stille. Både bistandsadvokaten og tolken sætter sig tæt op ad hende. De 16 mænd, der har taget plads på tilhørerpladserne, sidder lige bag hende.

- Jeg mistede mit liv, da jeg mistede ham. Og det er ikke kun mig, det er også mine fire andre børn, siger hun grædende og forklarer, at hun er alenemor.

Hendes vidneforklaring handler primært om de konsekvenser, Saidis familie mærker efter drabet, ligesom hun skal forklare om de begravelsesudgifter, hun har haft i forbindelse med drabet på hendes søn. 

Sagen har længe været efterforsket af politiet, der har haft svært ved at få vidner til at stå frem og fortælle, hvad de vidste. Først da Zobair Saidis mor et år efter drabet i TV2 ØST grædende opfordrede vidner til at hjælpe politiet, kom der for alvor hul på sagen.

Zobair Saidi blev skudt og dræbt den 28. april 2019 i Ladegårdsparken i Holbæk. Derfor bad hans mor offentligheden om hjælp til at finde gerningsmændene.

Pludselig indrømmede hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen overfor politiet, at det var ham, der havde lokket Zobair Saidi i en fælde. Det var ham, der aftalte med Saidi, at han skulle komme til Ladegårdsparken på et givent tidspunkt for at hente hashen, samtidig med at han informerede Bandidos-rockerne om, hvornår Saidi ville møde op.

Ifølge Mikkel Oliver Falck Nielsen havde Mickey Weirgang Dreyer lovet ham, at rockerne ikke ville gøre Saidi noget. Han skulle udelukkende have et lag tæsk og en lærestreg.

I stedet blev der affyret fem skud mod Saidi lige nedenfor hashhandlerens vinduer.

Læs også
Tiltalt for drab: - Han var bare en ligegyldig person
Læs også
Tiltalt for drab: - Han var bare en ligegyldig person

Mikkel Oliver Falck Nielsen modtog i en tilståelsessag i Retten i Holbæk en fængselsstraf på 12 år for medvirken til drab.

I Østre Landsret har Mickey Weirgang Dreyer gjort gældende, at han ikke var til stede i Ladegårdsparken, da drabet fandt sted. Han har hele tiden afvist, at han selv og Patrick Skjold Andersen lavede en aftale med hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen om afstraffelse af Zobair Saidi. Dog har han sagt, at hvis han husker forkert, og der blev lavet en aftale, var det udelukkende en aftale om tæsk og ikke drab. Den forklaring har Østre Landsret dog ikke fundet sandsynlig.

Østre Landsret mener, at det er bevist, at det var Bandidos, der henvendte sig til hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen for at få ham til at lokke Saidi til adressen. Det er også hele hashhandlerens forklaring, der er lagt til grund for skyldkendelsen, og landsretten finder, at den er troværdig og detaljeret.  

Samtidig mener landsretten, at det er dokumenteret, at Vanggruppen og Bandidos var i konflikt i Holbækområdet på gerningstidspunktet og at Bandidos havde et motiv.

Kastede den første brandbombe

Holbæk by var i perioden fra sommeren 2018 og frem til den 28. april 2019 plaget af en konflikt mellem Bandidos og en gruppe unge mænd fra Vangkvarteret og Ladegårdsparken. En konflikt, der resulterede i en lang række voldelige episoder i og omkring Holbæk.

Zobair Saidi skulle afstraffes, dels fordi han havde stjålet hash fra Mikkel Oliver Falck Nielsen, og dels fordi han havde spillet en aktiv rolle i konflikten med Bandidos.

På tidspunktet for drabet var Mickey Weirgang Dreyer og Patrick Skjold Andersen begge medlemmer af rockerklubben Bandidos. Mickey Weirgang Dreyer med titel af Sergeant of Arms, som er den person, der blandt andet står for sikkerheden i rockerklubben.

Efterfølgende har Mickey Weirgang Dreyer forladt Bandidos.

Skyderiet fandt sted i boligområdet Ladegårdsparken ved nummer 135 i det vestlige Holbæk.
Skyderiet fandt sted i boligområdet Ladegårdsparken ved nummer 135 i det vestlige Holbæk. Foto: Lind Foto

Dommerne har især lagt vægt på hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsens vidneforklaring, som de finder både detaljeret og troværdig, ligesom hans forklaring understøttes af den kommunikation, der har været mellem de tiltalte og hashhandleren både forud for drabet, og kort før drabet fandt sted.

Den nu 28-årige Patrick Skjold Andersen er kendt skyldig i at affyre skuddene mod Saidi. Nævninge og dommere lægger vægt på, at der blev fundet krudtpartikler på hans tøj, mens en GPS på hans bil og i hans telefon ikke kan udelukke, at det var ham, der sad på en bænk og ventede på Saidi i Ladegårdsparken. Hans egen forklaring virker ifølge dommerne konstrueret og utroværdig.

Også Mickey Weirgang Dreyers forklaring virker ifølge Østre Landsret konstrueret og utroværdig.

Desuden lægger dommerne vægt på, at begge mænd havde fotos af Zobair Saidi på deres telefoner.

Udover drabet er mændene kendt skyldige i drabsforsøg, da de få dage før drabet mislykkedes med et lignende drabsforsøg på Zobair Saidi.

Retten finder, at drabet er udsprunget af en konflikt imellem to grupperinger, og følger anklager Andreas Kjærulffs påstand om at dømme efter straffelovens 81a, den såkaldte bandeparagraf, der kan anvendes til at forhøje straffen indtil det dobbelte for en række forbrydelser, herunder drab.

Patrick Skjold Andersen har fået opholdsforbud i hele Holbæk Kommune, og han har opholdsforbud i alle Bandidos' klubhuse.

- I kigger bare ind, hvis I keder jer. I ved, hvor jeg er, siger Patrick Skjold Andersen til sine kammerater, da de forlader retslokalet. 

Anklager Andreas Kjærulff er tilfreds med dommen. 

- Nu er der mange øjne, der har set på denne sag, både i byret og landsret. Jeg tænker, at politiet har lavet et grundigt og solidt stykke arbejde, og udfaldet af dommen kunne ikke være anderledes, siger han.

TV2 ØST har lavet en podcast om netop drabssagen fra Ladegårdsparken, som du kan lytte til her: 

Listen to "5 Skud" on Spreaker.

Lyt også til podcasten her:

tv2east.dk-spotify tv2east.dk-google tv2east.dk-apple

Nyhedsoverblik