Søren lever med handicap og får afslag på hjælp: - Jeg er ved at være modløs

Søren Meinertz lever med et svært handicap. Derfor har lægen ordineret gratis fysioterapi. Men han får afslag gang på gang.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Søren Meinertz kan gå og stå ved hjælp af sine krykker.

- Men jeg er nødt til at støtte mig op af noget eller at sætte mig i kørestolen indimellem, ellers begynder mine ben at syre til, fortæller han.

quote Alle instanser smider ansvaret fra sig i stedet for at hjælpe mig

Søren Meinertz

Søren Meinertz, der bor i Holbæk, har et medfødt handicap, cerebral parese. 

Når han skal afsted på arbejde, tager han sine støttesko på og ved hjælp af sine krykker og en el-scooter, kører han til stationen og tager lokalbanen til Odsherred, hvor han er uddannelsesvejleder.

Som en naturlig del af at vedligeholde og pleje sin krop så godt som muligt, har han i mange år jævnligt fået udstrakt sine sener og led hos en fysioterapeut.

- Det optimale er intensiv behandling i 2 x 20 minutter om ugen, og når jeg ikke får det, så påvirker det min gang, min generelle balance og min livskvalitet, fortæller han.

Med fysioterapi kan Søren Meinertz beholde sit funktionsniveau og passe sit job. Men nu får han afslag.
Med fysioterapi kan Søren Meinertz beholde sit funktionsniveau og passe sit job. Men nu får han afslag. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Men nu får han afslag på individuel behandling og bliver i stedet henvist til holdtræning, hver gang han kontakter en privatpraktiserende fysioterapeut på trods af, at hans læge har ordineret individuel fysioterapi.

- Jeg har ikke brug for holdtræning, for jeg kan selv klare styrketræningen. Jeg har brug for en fysioterapeut, der kan tage ordentligt fat, forklarer han. 

Flagrende begrundelser

Han har de seneste måneder været hos tre forskellige fysioterapeuter, men gang på gang fået afslag. 

- De har ikke rigtigt givet mig nogle begrundelser. Et sted fik jeg at vide, at de kunne tage mig om et år. Jeg har fået nogle meget flagrende begrundelser, siger Søren Meinertz. 

- Hvis det havde været en kræftsyg eller en hjertesyg så havde man ikke kunne finde sig i det her. Det skal simpelthen laves om, mener Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.
- Hvis det havde været en kræftsyg eller en hjertesyg så havde man ikke kunne finde sig i det her. Det skal simpelthen laves om, mener Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Søren Meinertz er ikke den eneste borger, der er i knibe. 

Danske Handicaporganisationer oplever, at deres medlemsforeninger bliver bombarderet med henvendelser fra borgere i samme situation

- De bliver afvist, eller de får nedsat timetallet, eller de kommer på hold, hvor de før har modtaget individuel fysioterapi. Det er jo mennesker, der er desperate, fordi de bliver dårligere, hvis de ikke får den her træning. 

- De kommer fysisk faktisk til at fungere dårligere, siger Thorkild Olesen, der er formand for Danske Handicaporganisationer.

Problemerne er opstået efter, at der fra årsskiftet er indgået en ny overenskomst om vederlagsfri fysioterapi mellem KL, Danske Fysioterapeuter og Danske Regioner. 

Rammen er for lille

Den samlede økonomiske ramme for udgifterne til vederlagsfri fysioterapi er på godt en milliard kroner. 

Derudover løfter aftalen også rammen på området for vederlagsfri fysioterapi med 0,75 pct. om året de næste tre år. Men selv om der er sat ekstra penge af i de kommende år, er det tilsyneladende ikke nok.

- Der er flere og flere borgere, der har brug for vederlagsfri fysioterapi. Hele problemet er, at rammen er for lille. Den følger ikke den befolkningsudvikling der er indenfor dem, der har behov for det.

Søren Meinertz kan selv klare styrketræning, og har derfor ikke brug for at komme på et hold. Han har brug for individuel fysioterapi.
Søren Meinertz kan selv klare styrketræning, og har derfor ikke brug for at komme på et hold. Han har brug for individuel fysioterapi. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Danske Fysioterapeuter anerkender problemet, men midlerne er ikke uendelige, fremgår det af et skriftligt svar som TV2 ØST har fået fra dem.

- Fysioterapeuterne arbejder løbende på at opnå størst mulig sammenhæng mellem faglighed i behandlingen og de afsatte økonomiske ressourcer, så der er plads til at behandle så mange patienter som muligt med vederlagsfri fysioterapi i praksissektoren, skriver Jens Peter Vejbæk, der er forhandlingsleder hos Danske Fysioterapeuter.

Læs også
Langt flere personer med handicap kommer i arbejde
Læs også
Langt flere personer med handicap kommer i arbejde

Ifølge Kommunernes Landsforening kan nogle af problemerne skyldes, at der er en indkøringsperiode af den nye overenskomst, hvor fysioterapeuterne skal lære den nye aftale at kende. 

Direktør i Kommunernes Landsforening, Christian Harsløf, har valgt at svare skriftligt på flere spørgsmål:

- Der er flere nye elementer i aftalen, som fysioterapeuterne lige skal lære at kende og omsætte i den behandling, de giver borgerne. Jeg er dog meget fortrøstningsfuld omkring, at det inden længe vil falde på plads. 

- Vi er i tæt dialog med både Danske Fysioterapeuter og patientforeningerne, og her er det bestemt mit indtryk, at flere af de udfordringer, vi oplevede først på året, er ved at blive løst.

Så det er den enkelte privatpraktiserende fysioterapeut, der skal tage stilling i hver enkelt sag? Og så kan de bare sige nej selv om borgerens læge har ordineret individuel fysioterapi?

- Når man som borger bliver henvist til vederlagsfri fysioterapi, har man ret til at få det. Men det er op til fysioterapiens faglige vurdering af den enkelte borgers behov, om man får tilbudt individuel behandling, holdtræning eller digital behandling med en høj grad af selvtræning.

Der er tilsyneladende opstået en venteliste. Betyder det, at rammen er for lille? Det er tidligt, at rammen er sluppet op?

- Rammen er ikke sluppet op. Men som på mange andre områder i vores sundhedsvæsen, er det jo en ordning, hvor der kan være pres på kapaciteten ude hos fysioterapeuterne, og det kan betyde, at der kan opstå ventetid, skriver Christian Harsløf.

Hvad er Cerebral parese?

  • Cerebral parese skyldes en skade i hjernen

  • Hjerneskaden kan skyldes for tidlig fødsel, blødning, små blodpropper, iltmangel eller infektion

  • De fysiske følger er, at evnen til at styre muskler og bevægelser er påvirket.

  • Afhængig af hvilke områder i hjernen, der er ramt, kan man have problemer med at bevæge sig, bruge hænder og arme, spise eller tale.

  • Med tiden kan der komme fejlstillinger af led og knogler som følge af stramninger og ubalance i musklerne.

  • Forskellige former for træning og behandling kan afbøde en del symptomer.

Kilde: CP Danmark

Danske Handicaporganisationer er nu i gang med at samle alle henvendelserne fra borgerne sammen og oprette klagesager, og de vil forsøge at råbe politikerne op for at få ændret aftalen

- Hvis det havde været en kræftsyg eller en hjertesyg så havde man ikke kunne finde sig i det her. Det skal simpelthen laves om. Når vi har et støttesystem, som er så sygt som det her, så er det et stort problem. 

- Så man bliver nødt til at normalisere den vederlagsfri fysioterapi. Man bliver nødt til at lave nogle takster for det. Man bliver nødt til at give borgerne den service, de har behov for, siger Thorkild Olesen.

Læs også
Handicap holdt Diana uden for fællesskabet: - Det var fuldstændig forfærdeligt
Læs også
Handicap holdt Diana uden for fællesskabet: - Det var fuldstændig forfærdeligt

Imens er situationen for Søren Meinertz ved at spidse til. Han har kontaktet kommunen, og er nu blevet henvist til Styrelsen for Patientklager, der har lang sagsbehandlingstid.

- Alle instanser smider ansvaret fra sig i stedet for at hjælpe mig. Det kan ikke være rigtigt. Der må være nogen, der tager et ansvar. Dét, der bekymrer mig, er, at jeg på et tidspunkt ikke kan passe mit job, så jeg begynder at blive modløs, siger han. 


Nyhedsoverblik