Professor efter drukneulykke: Vi må ikke lade os skræmme

Det var en tragisk hændelse, da en toårig dreng mistede livet under en udflugt. Men ifølge professor må vi ikke blive bange for at tage børn på tur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En toårig dreng mistede livet den 10. oktober i en drukneulykke, da han var med institutionen Krummeluren på tur i naturområdet Rævebjerg.

TV2 ØST har fået aktindsigt i den redegørelse, som institutionen Krummeluren har foretaget, som forklarer hændelsesforløbet i detaljer.

Af redegørelsen fremgår det, at medarbejderne bliver opmærksomme på, at drengen var forsvundet, da de samlede børnene for at begive sig tilbage til institutionen.

3.jpg
Læs også
Toårig druknede: Nu skal institution opdatere sikkerhedsplaner
3.jpg
Læs også
Toårig druknede: Nu skal institution opdatere sikkerhedsplaner

- Svært at se, at der er begået fejl

quote Der er ingen tvivl om, at en institution som den her vil være påvirket af det meget lang tid bagefter

Jan Kampmann, professor i barndomsforskning ved Roskilde Universitet

To medarbejdere løb på skift ud i området for at finde den toårige dreng.

Der gik omkring et kvarter før den ene medarbejder fandt drengen i et vandhul ved foden af bakken. Medarbejderen påbegyndte straks livreddende førstehjælp, og der blev slået alarm. Men den toåriges liv stod ikke til at redde.

Artiklen fortsætter under billedet.

Der gik omkring et kvarter før den ene medarbejder fandt drengen i et vandhul ved foden af bakken.
Der gik omkring et kvarter før den ene medarbejder fandt drengen i et vandhul ved foden af bakken. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST
3.jpg
Læs også
Berørte lægger blomster ved vandhul efter drukneulykke
3.jpg
Læs også
Berørte lægger blomster ved vandhul efter drukneulykke

Professor i barndomsforskning ved Roskilde Universitet, Jan Kampmann, har gennemgået redegørelsen.

- Det er svært at se, at der er nogle bestemte, der har begået fejl, eller at der overordnet er blevet begået fejl. Det er en af de fuldstændig vanvittige ulykkelige begivenheder, som kan opstå i den her sammenhæng - ligesom det kan opstå i andre sammenhænge med børn, siger professor Jan Kampmann.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Jan Kampmann, der er professor i barndomsforskning ved Roskilde Universitet, må vi ikke undlade at tage børn på tur efter en tragisk hændelse.
Ifølge Jan Kampmann, der er professor i barndomsforskning ved Roskilde Universitet, må vi ikke undlade at tage børn på tur efter en tragisk hændelse. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

- Vigtigt for børn at opleve

Ifølge professoren skal vi som samfund passe på ikke at pakke vores børn ind i vat, selvom vi bliver skræmte af sådan en tragisk ulykke.

- Vi skal passe på, at vi ikke får rykket hele perspektivet sådan, så vi ender med at tro, at det der er vigtigt for børn, det er, at de er i sikkerhed. Det er jo fantastisk vigtigt for børn, at de også får lejlighed til at opleve det, der er lidt farligt og lidt på kanten, og der hvor de også selv oplever noget, der er lidt farligt i gåseøjne, så det ikke bliver rigtig farligt, siger jan Kampmann.

Artiklen fortsætter under billedet.

Mørkøv Borgerforening har opsat et hegn ved vandhullet, som skal sikre, at uheldet ikke gentager sig.
Mørkøv Borgerforening har opsat et hegn ved vandhullet, som skal sikre, at uheldet ikke gentager sig. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

- Det vil altid kunne ske, når man er uden for en institution, at der lige kan være et kort øjeblik, hvor der er et barn, der forsvinder, og så vil der gå nogle ganske få minutter, og så bliver de opmærksomme på det, og så reagerer de, og så er det i lige i det her tilfælde allerede for sent.

- Virker som om de har taget deres forholdsregler

Af redegørelsen fremgår det, at der har været seks voksne med på tur med en børnegruppe på 23.

- Hvis man ser på procedure og forløbet virker det som om, de har forsøgt at tage de forholdsregler og have de opmærksomheder, som man typisk bør have, når man er på tur med en større eller mindre gruppe af børn.

Rigshospitalet, Riget
Læs også
Toårig død efter drukneulykke i Mørkøv
Rigshospitalet, Riget
Læs også
Toårig død efter drukneulykke i Mørkøv

Krummeluren er en privatejet daginstitution, men det er Holbæk Kommune, der er tilsynsførende myndighed. Kommunen har gennemgået redegørelsen og mener ikke, at der er anledning til at sætte institutionen under skærpet tilsyn.

- Selvom man skal være mere varsom, når man er på tur, skal man også passe på ikke at gå i panik og lukke det hele ned og have styr på alle, og ingen må bevæge sig nogen steder, for så er der ingen grund til at forlade institutionen, siger professor Jan Kampmann.

- Men der er ingen tvivl om, at en institution som den her vil være påvirket af det meget lang tid bagefter.


Nyhedsoverblik