¨

Toårig druknede: Nu skal institution opdatere sikkerhedsplaner

Midt- og Vestsjællands Politi er stadig i gang med at efterforske sagen, hvor en toårig dreng druknede ved Mørkøv. Foto: Presse-fotos.dk

En toårig dreng mistede livet efter en drukneulykke i Mørkøv. Daginstitutionen kommer ikke under skærpet tilsyn, men skal opdatere sine sikkerhedsplaner, kræver kommunen.

Rammerne i daginstitutionen Krummeluren var ikke uansvarlige, da en toårig dreng druknede under en udflugt 10. oktober, mener Holbæk Kommune. Institutionen skal dog opdatere sine sikkerhedsplaner, kræver kommunen.

Det viser en aktindsigt, som TV2 ØST har fået hos Holbæk Kommune, der fører tilsyn med den private daginstitution Krummeluren.

Den toårige dreng faldt torsdag den 10. oktober under en udflugt med sin vuggestuegruppe fra Krummeluren i et vandhul ved Rævebjerg i Mørkøv på Vestsjælland.

Vi har samtidig noteret os, at institutionen er i gang med at gennemgå deres praksis og procedure om børnenes sikkerhed

Christian de la Porte Simonsen, fagchef

Han blev kort efter ulykken fragtet med lægehelikopter til Rigshospitalet i København. På det tidspunkt var hans tilstand stadig kritisk. 

- Drengen kommer væk fra gruppen af børn og bliver fundet i vandhullet. Da politiet kommer frem, er han revet op, og der er påbegyndt livreddende førstehjælp. Men han er livløs, og vi får tilkaldt redningshelikopteren, der flyver ham til Rigshospitalet i kritisk tilstand, fortalte kommunikationsmedarbejder Charlotte Tornquist fra Midt- og Vestsjællands Politi.

Dagen efter, fredag den 11. oktober klokken 16.42, blev drengen erklæret død.

Holbæk Kommune har tilsynsforpligtigelse med alle daginstitutioner, uanset om de er private eller kommunale - og Krummeluren er en privat institution med vuggestue, børnehave og busbørnehave-afsnit. Institutionen er desuden godkendt af kommunen til at arbejde med børn i udsatte positioner.

Personale mistede overblikket

Ifølge en redegørelse fra Krummeluren til Holbæk Kommune skete ulykken, da medarbejderne i en periode mistede overblikket over børnene. 

Redegørelsen fra institutionen indikerer, at en medvirkende årsag til ulykken er, at medarbejderne i et kortere tidsrum mister overblikket over børnene. I perioden mellem at der sker fordybelse i en pædagogisk aktivitet om nogle fundne bær, og at børnene skal samles inden hjemturen, sker der ikke den optælling af børnene, som ellers (jf. institutionens supplerende redegørelse) er normal praksis, skriver fagchef Christian Simonsen i et brev til Krummeluren sendt i dag.

Til trods for fejlen finder kommunen dog ikke, at de rammer, som turen med børnegruppen er foregået under, kan betegnes som uansvarlige.

Vi har specielt hæftet os ved, at de deltagende medarbejdere kender børnegruppen og at der deltog et ansvarligt antal medarbejdere, skriver fagchef Christian de la Porte Simonsen i afgørelsen til Krummeluren.

Kommunen tager dog forbehold for, at politiet ikke har afsluttet sin efterforskning af ulykken, og at Holbæk Kommune ikke har haft adgang til politiets materiale.

Artiklen fortsætter under billedet.

Midt- og Vestsjællands Politi efterforsker sagen som en arbejdsulykke. Foto: Presse-fotos.dk

De ansatte på Krummeluren modtog efter ulykken psykisk førstehjælp, oplyste Arbejdstilsynet.

Politiet oplyser mandag til TV2 ØST, at man stadig afventer svaret på selve obduktionsrapporten. Først når man har modtaget rapporten, kan politiet afhøre flere eventuelle vidner i sagen.

Institutionen er nu i gang med at gang med at gennemgå deres praksis og procedure om børnenes sikkerhed. Overfor kommunen har institutionen fortalt, at man fremover vil tage på tur med mindre grupper end da ulykken skete.

Institution skal sikre opsyn

I deres nye sikkerhedsplaner forlanger kommunen, at den private institution blandt andet også forholder sig til, hvordan personalet forbereder sig på sikkerheden de steder, hvor man tager på tur, og til hvordan man sikrer, at der er opsyn med alle børn på turen.

Ulykken giver dog ikke anledning til, at institutionen kommer under skærpet tilsyn eller at tilladelsen til at drive privat daginstitution bliver genovervejer, oplyser fagchef Christian de la Porte Simonsen til TV2 ØST.

- Det skyldes, at vi specielt har hæftet os ved, at de deltagende medarbejdere kender børnegruppen, og at der deltog et ansvarligt antal medarbejdere. Vi har samtidig noteret os, at institutionen er i gang med at gennemgå deres praksis og procedure om børnenes sikkerhed. Og på den baggrund vil vi på et opfølgende tilsynsbesøg blandt andet drøfte, hvordan deres sikkerhedsplaner og andre forhold fremadrettet bliver anvendt i praksis, skriver Christian de la Porte Simonsen til TV2 ØST

Den toårige dreng var på tur med sin vuggestue, Børnehuset Krummeluren. Foto: Presse-fotos.dk

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App