Patient gik hjem i vådt papirstøj - nu laver sygehus klædeskab til udsatte

Et nyt initiativ på Holbæk Sygehus skal være med til at afhjælpe stigmatisering, når patienter udskrives.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hylder og stativer med tøj doneret af medarbejdere hænger i kælderen på Holbæk Sygehus.

Sygehusets to socialsygeplejersker har nemlig startet et nyt projekt, der har fået navnet Klædeskabet.

quote Det er en omsorg, som patienterne måske ikke altid forventer

Belinda Nielsen, socialsygeplejerske, Holbæk Sygehus

Projektet er målrettet udsatte patienter, der måske grundet et misbrug ikke har noget rent tøj at tage på, når de udskrives fra sygehuset. 

Det kan også være patienter, som ikke har nogen pårørende, der kan komme ind med tøj.

Udover de to stativer er der også 40 hylder med tøj
Udover de to stativer er der også 40 hylder med tøj Foto: Holbæk Sygehus

I stedet kan personalet på Holbæk Sygehus nu gå ned i kælderen og hente tøj til patienten efter patientens præferencer.

Stigmatiserende og udstillende

Socialsygeplejerske, Belinda Nielsen, fortæller, at de to socialsygeplejersker på Holbæk Sygehus fik ideen til projektet fra et lignende initiativ på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg.

De ville gerne sikre sig, at alle patienterne havde tøj at tage hjem i, som ikke var engangs- og hospitalstøj.

Campingvogn
Læs også
Forærer campingvogne væk
Campingvogn
Læs også
Forærer campingvogne væk

- Vi har et eksempel på en patient, der blev udskrevet og derefter skulle gå ned gennem gaden i regnvejr i papirstøj. Så bliver man ikke meget mere udstillet og stigmatiseret, siger Belinda Nielsen og tilføjer, at det også er en dyr løsning at sende patienterne hjem i engangstøjet.

Det er de ansatte på sygehuset, der donerer tøjet til Klædeskabet. Tøjet skal vaskes og afleveres i en vogn i kælderen, og så sørger Belinda og hendes kollega for, at tøjet bliver sorteret efter størrelse og lagt pænt sammen
Det er de ansatte på sygehuset, der donerer tøjet til Klædeskabet. Tøjet skal vaskes og afleveres i en vogn i kælderen, og så sørger Belinda og hendes kollega for, at tøjet bliver sorteret efter størrelse og lagt pænt sammen Foto: Holbæk Sygehus

Der er både hjemmestrik og designermærker at finde blandt tøjet. Udover tøj og sko tæller Klædeskabet blandt andet også soveposer, dyner, mobilopladere og briller.

Ikke en helt ny idé

Holbæk Sygehus har også tidligere haft et lignende projekt med genbrugstøj til udsatte patienter, men det fungerede, ifølge Belinda Nielsen, ikke nær så godt.

Tøjet var nemlig låst inde på de to socialsygeplejerskers kontor, og derfor var det kun få, der vidste, at muligheden var der.

Belinda Nielsen og hendes kollega snakkede i efteråret med Kirkens Korshær om donering af tøj. Organisationen tilbød deres hjælp, hvis der blev brug for det. Men de ansatte kommer med så meget tøj selv, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for hjælp udefra
Belinda Nielsen og hendes kollega snakkede i efteråret med Kirkens Korshær om donering af tøj. Organisationen tilbød deres hjælp, hvis der blev brug for det. Men de ansatte kommer med så meget tøj selv, at der ikke på nuværende tidspunkt er behov for hjælp udefra Foto: Holbæk Sygehus

Men nu har alle medarbejdere på sygehuset mulighed for at hente tøj i kælderen – uagtet om socialsygeplejerskerne er på arbejde.

- Alle ansatte har en nøgle til kælderen, og vi er glade for, at alle nu har mulighed for at hente tøj til deres patienter, siger Belinda Nielsen. 

Positive reaktioner

Projektet startede for to uger siden, og det har allerede nu fået mange positive reaktioner fra både personale og patienter.

- Mange giver udtryk for, at de har tøj derhjemme, som de gerne vil aflevere. Og patienterne er glade, fordi de kan komme ind og få et sæt tøj på et tidspunkt, hvor de har brug for det, men ikke selv har det. Det er en omsorg, som de måske ikke altid forventer, siger Belinda Nielsen.

Læs også
Kreahelt giver indlagte børn en pause: - Det er så livsbekræftende
Læs også
Kreahelt giver indlagte børn en pause: - Det er så livsbekræftende

Hun er overvældet over støtten til projektet og håber, at flere sygehuse vil kopiere ideen.

- Jeg havde slet ikke regnet med, at det skulle blive så stort, og at så mange ville bakke op. Jeg synes, at det ville være genialt, hvis flere sygehuse gjorde det samme, siger hun.

Belinda Nielsen fortæller, at patienterne må få det tøj, de har brug for. Eksempelvis skal patienter, der skal på genoptrænings- eller aflastningsophold i kommunen, have fem sæt tøj med. Det kan de få i Klædeskabet på sygehuset inden udskrivelse
Belinda Nielsen fortæller, at patienterne må få det tøj, de har brug for. Eksempelvis skal patienter, der skal på genoptrænings- eller aflastningsophold i kommunen, have fem sæt tøj med. Det kan de få i Klædeskabet på sygehuset inden udskrivelse Foto: Holbæk Sygehus

Der er tøj til både mænd og kvinder i Klædeskabet, og størrelserne spænder bredt fra x-small til xxxl. 

Belinda Nielsen håber dog, at hendes kollegaer vil blive ved med at aflevere tøj, da der fortsat er nogle størrelser, de ikke har så mange af.

På nuværende tidspunkt er det kun ansatte på sygehuset, der kan aflevere tøj til projektet, som forhåbentlig bliver en permanent del af Holbæk Sygehus, fortæller Belinda Nielsen.


Nyhedsoverblik