Ny plan for beredskabet - Orø-Færgen skal nu sikre trygheden på den lille ø

Orø Bebeoerforenings formand, Peter Bach Larsen, skal have lidt mere konkret information, inden han vil forholde sig til ny aftale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beboerne på Orø skal ikke længere føle sig utrygge, hvis de skal føde om natten eller bliver syge, meddeler politi, brændvæsen og Region Sjælland i dag.

Meldingen kommer efter at Østre Færge forleden meddelte, at de fra 1. oktober ikke længere sejler for beredskabet ved brand, akut sygdom og lignende til og fra Orø, efter at der ikke blev opnået enighed om en ny aftale.

Men i dag onsdag har beredskaberne på et møde fundet en ny løsning, hvor Orø-Færgen bliver løsningen.

- Vi er overordentligt tilfredse med den aftale, vi har måtte indgå. Orø-Færgen var den eneste mulighed udover Østre Færge. Vi har arbejdet sent i går og tidligt i morges for at sikre trygheden for beboerne på Orø, fortæller præhospitalsdirektør i Region Sjælland, Benny Jørgensen til TV2 ØST.  

Samme responstid som tidligere

Aftalen, som Vestsjællands Brandvæsen, Midt- og Vestsjællands Politi og Region Sjælland i samarbejde med Holbæk Kommune har indgået med Orø-Færgen, kommer ifølge parterne ikke til at ændre på den tid det tager, inden hjælpen er fremme.

quote Vi har arbejdet sent i går og tidligt i morges for at sikre trygheden

Benny Jørgensen præhospitalsdirektør i Region Sjælland

Trækfærgen fra Orø til Hammer Bakke Havn har en overfartstid på omkring fem minutter, mens Orø-Færgen fra Orø til Holbæk tager omkring 25 minutter.

Men trods en tidsforskel på 20 minutter kommer det ikke til at ændre noget, forsikrer Benny Jørgensen

- Orø-Færgen ligger i Holbæk, og dermed kan ambulancen køre direkte om bord på færgen og blive sejlet derover. I dag bruger vi mellem 17 og 20 minutter på at køre rundt om for at komme frem til trækfærgen, forklarer han og fortsætter.

- Alt afhængigt af hvor alvorlig situationen bliver vurderet, så kan færgen faktisk sejle noget stærkere end de her 25 minutter, og det skal jo kun bruges i de tilfælde, hvor vi har brug for at komme endnu hurtigere derover.

Artiklen fortsætter under billedet

Det er meningen, at trækfærgen fortsat skal bruges i beredskabet i dagtimerne.
Det er meningen, at trækfærgen fortsat skal bruges i beredskabet i dagtimerne. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Han oplyser desuden, at der ved de fleste akutte henvendelser fra landets øboere, bliver benyttet en helikopter.

- Vi har et landsdækkende beredskab af helikoptere, som består af fire, og det er helt normalt, at hvis den i Ringsted er optaget, så låner vi den fra Billund eller Skive til en indsats i Region Sjælland, siger Benny Jørgensen.

I de tilfælde, hvor vejret ikke tillader at få en helikopter i luften, benytter Region Sjælland sig af SAR (red. Search and Rescue) beredskabet i Roskilde.

Orø færge
Læs også
Færge på Orø lukker akutberedskabet: - Vi er taget som gidsler
Orø færge
Læs også
Færge på Orø lukker akutberedskabet: - Vi er taget som gidsler

Orø Bebeoerforenings formand, Peter Bach Larsen, tager afventende imod nyheden.

- Vi skal have mere info, før vi kan glæde os over aftalen, siger han.

 - Det, der er vigtigst, er responstiden. Den må ikke blive forringet. Hvis det kan foregå med Østre Færge om dagen, er det fint. Men vi er ikke blevet gjort bekendt med, hvordan det skal fungere endnu, hvordan det skal fungere i praksis, siger Peter Bach Larsen. 

Benny Jørgensen siger, at det er planen at bruge Østre Færge, når den sejler.

quote Vi skal have mere info, før vi kan glæde os over aftalen

Peter Bach Larsen, formand for Orø Bebeoerforening

- I dagtimerne vil vi fortsat bruge Østre Færge i den åbne sejltid. Vi vælger altid den hurtigste løsning, og hvis det er Østre Færge, der jo sejler oftere, vælger vi den. 

- Den her nye beredskabsplan gælder for de timer, hvor Østre Færge ikke sejler. I dagstimerne vil vi bruge den færgeoverfart, der giver bedst mening i den givne situation, siger Benny Jørgensen. 

Borgermøde

I forbindelse med aftalen, der træder i kræft natten til torsdag, inviterer Holbæk Kommune og beredskaberne i morgen aften til et borgermøde i Orø Hallen, hvor borgerne bliver informeret om den nye aftale og får mulighed for at stille spørgsmål.

Og beboerforeningens formand vil først høre, hvad der bliver sagt, inden han føler sig klar til helt at mene noget sikkert om aftalen

- Jeg ved ikke, helt hvad der op og ned, før vi er blevet ordentligt informeret af kommunen på det møde i morgen. Vi kender ikke fakta endnu, siger  Peter Bach Larsen.

Borgermødet torsdag aften er på grund af coronavirus ændret til et møde med kun få nøglepersoner, hvor maks. 15 inviteres. Men mødet streames, så der kan stilles spørgsmål udefra.


Nyhedsoverblik