¨

Naturskole lever igen på lånt tid - administration indstiller den til lukning

Dyreflokken ved naturskolen består af sikahjorte, dåvildt, muflon-får, kronvildt, kaniner og en kat. Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Holbæk Naturskole ser ud til at skulle lukke på trods af et redningsforsøg. Det er naturskolens naboer godt trætte af.

Først skulle den lukke. Så ville politikerne kæmpe for en redning. Men nu ser det altså endnu engang ud til, at Holbæk Naturskole lever på lånt tid.

Når kommunens Økonomiudvalg skal mødes på onsdag, er naturskolens fremtid blandt andet på dagsordenen. Og her anbefaler administrationen, at skolen bliver lukket.

- Desværre har det ikke været muligt at finde en samarbejdsmodel – herunder af den løbende drift – uden kommunal finansiering. Den manglende finansiering betyder, at det ikke er muligt at fortsætte driften af Naturskolen i 2020, og det indstilles derfor, at Holbæk Naturskole afvikles, står der i dagsordenen til mødet.

Hvis politikerne beslutter at følge den indstilling, betyder det også, at de cirka 80 dyr bestående af sikahjorte, dåvildt, muflon-får, kronvildt, kaniner og naturskolekatten Felis står uden et hjem.

- Det undersøges, om der er dyreparker eller lignende, der ønsker at overtage dyrene. Hvis det ikke er tilfældet, aflives dyrene, står der i dagsordenen til mødet.

BILLEDER: Der bor mange dyr på naturskolen - blandt andet sikahjorte og kronvildt.

Arkivfoto. Foto: Søren Kiehn - TV2 ØST

  Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Gik konkurs i maj

Naturskolens skæbne har været usikker siden maj måned, hvor Nordvestsjællands Produktionsskole (NV-Pro) gik konkurs. Produktionsskolen overtog i 2012 driften af naturskolen fra Holbæk Kommune, men efter konkursen i år, blev alle aktiviteter indstillet.

Det undersøges, om der er dyreparker eller lignende, der ønsker at overtage dyrene. Hvis det ikke er tilfældet, aflives dyrene

Dagsorden til møde i Økonomiudvalget

Kommunen har siden stået for pasning og fodring af de mange dyr – og altså også for at betale regningen. Og den fremtid var meget usikker.

Det fik i juni en gruppe bekymrede borgere til at sende et brev til borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S).

- Vi håber jo på, at naturskolen vil blive bevaret med de dyr, der er nu på naturskolen. Det er det, børn og forældre kommer herud for at se og opleve herude. Det er så unikt, at vi har de her dyr herude, sagde en af naturskolens nærmeste naboer, Pia Krone Larsen, dengang til TV2 ØST.

VIDEO: Sådan her lød det i juni, da naturskolen sidst så ud til at være i fare for at blive lukket.

03:00

Ovenpå konkursen i nordvestsjælllands produktionsskole NV-Pro, i starten af maj, er der mange

Luk video

K vil gerne beholde naturskole

I  september besluttede kommunalbestyrelsen så at forsøge at lave en aftale med en eller flere samarbejdspartnere om enten at bevare naturskolen eller om at etablere et nyt naturcenter med dyrehave og læringsmiljø samme sted.

Men det er altså ikke lykkedes – og det ærgrer Michael Suhr (K), der sidder i Økonomiudvalget.

- Jeg synes, vi skal have en naturskole. Hvis vi kan smide en million ud til Tour de France, og vi kan smide 350.000 ud til, at nogen skal lave en app, så vi kan have fælleskørsel, så kan vi vel også finde nogle penge til at bevare naturskolen. Og så beholde det område attraktivt og naturskønt til glæde for skoler og borgere, siger han.

Det skal dog understreges, at hvis naturskolen lukker, så sker det som en konsekvens af NV-Pro's konkurs. Det har altså ikke noget med kommunens normale budget at gøre.

Naboer er kede af det

Også de nærmeste naboer er frustrerede over, at der igen er udsigt til, at de må vinke farvel til naturskolen og ikke mindst det store dyrehold.

- Jeg synes, det er dybt frustrerende. Det er jo ikke mange måneder siden, at vi var denne her tur igennem og åndede lettede op og var glade og lykkelige, fordi nu var alt i den skønneste orden, og dyrene fik lov at leve. Naturskolen skulle fortsætte under en eller anden form. Så nu er vi bare dybt frustrerede, siger Sanna Møller.

BILLEDE: Sanna Møller er frustreret over, at det nu igen ser ud til, at naturskolen skal lukke.

  Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Hun mener altså, at det er forkert at lukke naturskolen.

- Rent egoistisk synes jeg, det er frygteligt, fordi jeg elsker de dyr. Men jeg ser jo også, hvordan alle mulige andre mennesker bruger området her. Nu er jeg selv pædagog, og jeg har også undervist på billedskolen i Holbæk, og der har jeg tit været ude og opleve det at sidde og tegne dyrene på tæt hold og fodre dem. Det har været en helt unik oplevelse for børnene at være med til, siger Sanna Møller.

Økonomiudvalget mødes onsdag den 4. december klokken 08.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra andre medlemmer af Økonomiudvalget i dag, lørdag. TV2 ØST har også uden held forsøgt at få en kommentar fra den daglige leder af Holbæk Naturskole.

Præcisering

  • 30. nov 2019 kl. 21:57 Artiklen er præciseret, så det fremgår, at en eventuel lukning af naturskole sker som en konsekvens af NV-PROs konkurs og altså ikke som et led i kommunale besparelser.

 

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App