Lydfiler er nye beviser i terrorsag

Onsdag bliver Østre Landsret endnu engang præsenteret for nye beviser i terrorsag mod en 36-årig syrer fra Holbæk.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Den unge irakiskfødte kvinde har sat sig i vidneskranken midt i lokalet.

Hun ryster så meget, at hun dårligt kan holde sammen på sig selv. I dag skal hun vidne i Østre Landsret og bidrage med nye oplysninger, der ifølge hendes mands forsvarer kan have betydning for sagen.

Hun har en klassisk hvid jakke og sorte bukser på, og det lange sorte hår hænger frit ned ad ryggen. Lige bag hende sidder hendes støtteperson. Til højre for hende, på den tiltaltes plads, sidder hendes syriske mand.

Blev frifundet for terrorforsøg

Manden er tiltalt for terrorforsøg, hvilket han i byretten i Holbæk fik en dom på 16 års fængsel for. Han nægter dog at være terrorist, og holder i Østre Landsret fast i sin forklaring om, at de 16 kilo kemikalier, politiet ved en ransagning fandt i parrets villa i Holbæk i februar 2021, skulle bruges til hjemmelavede kanonslag, og ikke til at fabrikere en bombe.

Kvinden var, ligesom sin mand, tiltalt for forsøg på terror i byretten, men blev frifundet. Til gengæld har hun afsonet ni måneder for terrorfinansiering, fordi hun har sendt penge til sin storebror, mens han kæmpede for terrororganisationen Islamisk Stat.

Læs også
Tiltalt i terrorsag lod lille søn danse til sang om hellig krig
Læs også
Tiltalt i terrorsag lod lille søn danse til sang om hellig krig

Anklager Annemarie Dybdal Christensen læser højt fra den unge kvindes forklaring i byretten. Da de når til punktet om hendes noget komplicerede og tragiske familiehistorik, rækker hun sin spinkle hånd bagud. Kvinden, der har rollen som støtteperson, tager den straks og aer den forsigtigt.

Genfandt beskeder på sin telefon

I retten kommer det onsdag frem, at kvinden, efter at hun selv blev løsladt, i sin telefon genfandt en lang række lydbeskeder, hun og hendes mand har sendt til hinanden på WhatsApp. 

Anklageren forklarer, at kvinden efterfølgende kontaktede politiet og gav dem lydfilerne, der altså ikke var en del af sagen, da den blev behandlet i byretten.

Beskederne er, ifølge kvinden, afsendt i december 2020 og januar 2021, hvilket er et interessant tidspunkt for sagen, fordi den tiltalte syriske mand netop i januar 2021 bestilte de 16 kilo kemikalier i Tjekkiet og Polen.

Østre Landsret 1
Foto: Emilie Grav - TV ØST

Kemikalier, der blev sendt til den tiltalte mands brors lejlighed i Dessau i Tyskland. Her hentede den tiltalte dem i januar og tog dem med hjem til Holbæk. Få uger senere blev parret anholdt og huset ransaget af politiet.

Skændtes om fyrværkeri

Af filerne fremgår det, at parret er uvenner over, at fyrværkeri fylder så meget i mandens fritid. Han vil gerne bruge penge og tid på at fremstille og sælge kanonslag, som er hans hobby. Han vil gerne til Polen og hente de remedier, han skal bruge, hun er imod.

- Hvis du havde en hobby, om det så var at samle sten, så ville jeg samle sten med dig, siger den tiltalte syriske mand til sin hustru, og ønsker, at hun ville bakke op om hans hobby, som er fyrværkeri.

Kvinden, der har fødselsdag den 1. januar, er utilfreds med, at hendes mand altid er mere optaget af at fyre fyrværkeri af nytårsaften end at fejre, at hun fylder år.

Læs også
Tiltalt for forsøg på terror - bror poserede med lig på billede
Læs også
Tiltalt for forsøg på terror - bror poserede med lig på billede

Han ønsker derimod ikke at stoppe med at lave kanonslag, og er vred over, at hustruen kalder hans hobby for barnlig.

Ville bestille flere kilo kemikalier

Af beskederne fremgår det desuden, at han ønsker at købe en større mængde kemikalier for at være i god til det kommende årsskifte. 

Han ved godt, at han ifølge hustruen har brugt for meget af sin fritid i december på at lave kanonslag, og det vil han imødegå.

Den unge kvinde i vidneskranken begynder at græde. – Jeg ville jo bare gerne have, at han skulle være en god far og en god kæreste for mig, siger hun, mens den tiltalte tager brillerne af, og holder sig for øjnene.

Desuden viser en besked fra december 2020, at en navngiven tysk bekendt har spurgt den tiltaltes bror, hvornår den tiltalte kommer til Tyskland. Denne person har ifølge den tiltalte flere gange købt kanonslag af ham.

Flere nye beviser

Lydfilerne er ikke de eneste nye beviser, der ifølge forsvarer Berit Ernst underbygger den tiltaltes forklaring om, at han ikke er terrorist men fyrværkerientusiast. 

Ved forrige retsmøde blev et genskabt billede af en fyrværkeriordre fremlagt i Østre Landsret, ligesom en notesbog med indkøbsliste, sirlige udregninger og priser lavet af syriske mand fremlagt i Østre Landsret.

I landsretten fortæller den unge kvinde onsdag, at hendes mand hvert år lavede lister over doser, priser og hvad han kunne tjene på salget af kanonslag.

Læs også
Særlig indkøbsliste er nyt bevis i terrorsag
Læs også
Særlig indkøbsliste er nyt bevis i terrorsag

Ifølge anklagemyndigheden viser de mange fund ved ransagningen af villaen i Holbæk, at den 36-årige familiefar er tilhænger af Islamisk Stat og planlagde et terrorangreb.

Et terrorangreb i Danmark eller i udlandet, der ifølge PET var meget alvorligt, men ikke nært forestående, eftersom de mange komponenter til at fabrikere en fjernbetjent bombe nok var til stede, men ikke var samlet.

Sagen behandles videre torsdag. Den forventes afsluttet i maj.


Nyhedsoverblik