Tiltalt for forsøg på terror - bror poserede med lig på billede

Til trods for at 31-årig kvindes bror på billeder optræder som Islamisk Stat-kriger, tvivler hun på at han var i krig. Retten i Holbæk behandler tirsdag terrorsagen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Billedet på storskærmen i Retssal A forestiller den tiltalte kvindes bror. Han befinder sig i Irak. Han har en arabisk klædedragt på, et maskingevær over skulderen og i sandet foran ham ligger liget af et menneske. 

quote Det er usædvanligt med våben i Danmark, men i Irak har alle våben og poserer med dem

31-årig terrortiltalt kvinde

Kort forinden har anklageren fremvist et andet billede af broren, der poserer med gevær og et flag for Islamisk Stat.

- Jeg har ikke lyst til at se på det, siger den tiltalte 31-årige kvinde.

- Jeg vil gerne bede dig om at gøre det alligevel, siger den juridiske dommer. 

- Du siger, at du er i tvivl om, hvorvidt din bror har deltaget i krigen i Irak. Du kan se, han står med en maskinpistol og et lig for fødderne. Der er også en udbrændt bil. Ligner det ikke en krigshandling, spørger hun.

- Jeg ved det ikke. Sådan der ser Irak jo ud. Det er usædvanligt med våben i Danmark, men i Irak har alle våben og poserer med dem, siger den unge kvinde.

Dansede til sange om hellig krig

Ifølge anklagemyndigheden drog kvindens bror til Irak og Syrien i 2014 for at tilslutte sig terrorbevægelsen Islamisk Stat. 

Kvinden fastholder, at hun er usikker på, om hendes bror har deltaget i krigen og kæmpet for Islamisk Stat. Hun ved heller ikke, hvad Islamisk Stat står for, siger hun, for hun interesserer sig ikke for politik. Faktisk troede hun, at Islamisk Stat var noget, der var i Afghanistan.

De sange, hendes egen lille søn danser til på videoer, er bare sange for kvinden. Hun ved ikke, at de anvendes af Islamisk Stat og handler om hellig krig og martyrdød. Hun ved heller ikke, at det flag, der er fundet i flere eksemplarer ved en ransagning i villaen i Holbæk, anvendes af Islamisk Stat. For hende er det bare et flag med Guds stempel og profetens ord, siger hun.

Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: Jeg arbejdede for PET
Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: Jeg arbejdede for PET

Den 31-årige kvinde er tiltalt for forsøg på terror sammen med sin 35-årige mand og mandens 37-årige storebror. I parrets villa på Anders Larsensvej i Holbæk fandt politiet efter en ransagning den 6. februar 2021 store mængder kemikalier, bombemanualer, skydevåben og propagandamateriale for Islamisk Stat. 

Samtidig ransagede tysk politi en lejlighed i Dessau i Tyskland, hvor den 37-årige storebror boede. Her fandt man blandt andet indpakning til kemikalier, ligesom man fandt et hjemmelavet Islamisk Stat-flag og en koran med understregninger af, hvordan man skal behandle vantro.

Nægter at have støttet Islamisk Stat

Ifølge anklagemyndigheden var de tiltalte så langt med deres planer om et terrorangreb, at det udelukkende var, fordi politiet ransagede de to boliger og anholdt de tiltalte, at planerne ikke blev ført ud i livet enten i Tyskland eller i Danmark. 

De mængder kemikalier, man fandt i villaen i Holbæk, svarer til, at man kan fremstille en bombe på 12 kilo, der kan forårsage materiel skade i en radius af 300 meter.

Parret er ud over forsøg på terror tiltalt for at have støttet et medlem af Islamisk Stat økonomisk og dermed at have finansieret terrorvirksomhed. Ifølge anklageskriftet er der flere gange overført penge igennem skjulte kanaler. 

Ifølge kvinden, der tirsdag afgiver forklaring i Retten i Holbæk, handler pengeoverførslerne dog om noget ganske andet. Dels hjalp hun sin mor med at overføre et pengebeløb til broren, som alle hendes børn skulle have. Dels handlede det om, at alle muslimer under Ramadan skal give almisser til fattige, og derfor overførte hun penge til broren, så han kunne give pengene til fattige i Irak. Det gør alle muslimer, siger hun og afviser på noget tidspunkt at have villet støtte Islamisk Stat.

VIDEO: Se eller gense indslaget fra den 13. september, hvor den 31-årige kvinde første gang afgav forklaring i Retten i Holbæk:

Tiltalt bror afgiver forklaring

Også den 37-årige tiltalte storebror skulle tirsdag afgive forklaring i Retten i Holbæk. Manden, der ikke taler dansk og har hjælp af en tolk, forklarer, at han, i modsætning til den tiltalte 35-årige bror, ikke blev familiesammenført med sin syriske familie i Danmark, da både han og en ældre bror begge var over 18 år, da de ansøgte. Derfor blev de to ældste brødre i en flygtningelejr i Dessau i Tyskland. 

Broren, der virker lidt forsigtig, fortæller, at han dog de seneste to til tre år før sin anholdelse boede hos sine forældre i Danmark.

Den 37-årige mand forklarer, at han aldrig har haft et arbejde eller har taget en uddannelse. Han lider af epilepsi og social angst, og opholder sig mest for sig selv. I Tyskland fik han, da han fik opholdstilladelse, stillet en lejlighed til rådighed, ligesom han fik en støtteperson, der kan hjælpe ham med praktiske gøremål så som at komme til lægen, få gjort rent og så videre. 

Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: Man smider ikke flag med Guds navn ud
Læs også
Tiltalt for terrorforsøg: Man smider ikke flag med Guds navn ud

Den tiltalte forklarer, at hans forældre grundet hans sygdom dog var så urolige over, at han boede alene i lejligheden i Tyskland, at de overtalte ham til at bo hos dem i Danmark.

Lejligheden i Dessau har han beholdt. Det var den lejlighed, politiet ransagede, fordi der var blevet bestilt store mængder kemikalier til adressen, der kunne anvendes til fremstilling af sprængstof. 

Den 35-årige har under sin forklaring tilkendegivet, at det var ham, der bestilte kemikalierne, som hans storebror ikke vidste noget om. Dette bekræfter den 37-årige i retten, og fortæller, at han udelukkende har opholdt sig i Dessau, når han har skullet hente post, til lægen eller hente sin overførselsydelse fra den tyske stat.

Tirsdag bliver retsmødet afbrudt, da en af de tre forsvarere i sagen føler sig utilpas. Sagen fortsætter tirsdag den 27. september.