Kvinde i forsikringsselskab sigtet for at udlevere ulovlige oplysninger til rockerklub

Ny podcast fra TV2 ØST fortæller historien om bandekrigen i Holbæk, hvor rockerklubben Bandidos kæmpede mod Vanggruppen. Konflikten kulminerede med et drab på en 18-årig mand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En kvinde i forsikringsselskabet Købstædernes Forsikring er sigtet for at udlevere ulovlige oplysninger til rockerklubben Bandidos.

Oplysningerne er blevet benyttet, mens Bandidos udkæmpede en bandekrig mod en rivaliserende gruppering i Holbæk. Det har personer med tilknytning til rockerklubben selv indrømmet i retten.

Midt- og Vestsjællands Politi bekræfter over for TV2 ØST, at det efterforsker kvindens rolle i sagen og har sigtet hende for overtrædelse af databeskyttelsesloven. I alt er kvinden sigtet for 17 forhold.

quote Det er groft, at nogen udnytter adgangen til kundeoplysninger

Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi

- Det er alvorligt, at en medarbejder i et forsikringsselskab videregiver de fortrolige oplysninger, der er mellem forsikringsselskabet og de enkelte kunder, til nogen udenforstående, som kan misbruge de oplysninger til egne interesser, siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Konflikt eskalerede

Store dele af Holbæk var i sommeren og efteråret 2018 hårdt plaget af en voldsom konflikt mellem Bandidos og en gruppering af drenge og unge mænd fra byens boligområder Vangkvarteret og Ladegårdsparken. Politiet døbte gruppen for Vanggruppen.

Gennem 2018 eskalerede konflikten fra hærværk og voldelige overfald med knive, køller og økser til skyderier på åben gade samt angreb med hjemmelavede brandbomber og en håndgranat kastet mod Bandidos’ klubhus på Østerstræde i det centrale Holbæk. Det fik beboerne omkring klubhuset og i de pågældende boligområder til at frygte for deres sikkerhed. Imens satte politiet massivt ind med øget patruljering og tryghedsskabende betjente, ligesom der blev oprettet flere visitationszoner i byen for at få konflikten under kontrol.

Læs også
18-årig dræbt af fem skud under bandekrig - nu udgiver TV2 ØST podcast om sagen
Læs også
18-årig dræbt af fem skud under bandekrig - nu udgiver TV2 ØST podcast om sagen

Flere vidner har sidenhen forklaret, at rockerne og medlemmerne fra Vanggruppen kørte rundt i biler og spejdede efter hinanden i Holbæk. Det var i denne periode, at kvinden i forsikringsselskabet ifølge politiet ulovligt videregav personoplysninger om den rivaliserende Vanggruppe til et medlem af rockerklubben Bandidos.

Igennem kvinden kunne rockerne få slået diverse nummerplader op for at fastslå ejerforholdet på forskellige biler. I et tilfælde satte rockerklubben GPS’er på et medlem af Vanggruppens bil, så den kunne følge med i, hvor medlemmet befandt sig.

- Der er et medlem af Bandidos i Holbæk, som har en rigtig god kontakt inde i et forsikringsselskab. Når de enten synes, at der er en bil, der for ofte kører forbi klubhuset i Østerstræde, eller når de kører rundt og leder efter nogle medlemmer af Vanggruppen, så kan de ringe til den person, som derefter slår op i forsikringsselskabets register. Der kan man ved hjælp af nummerpladen se, hvem der ejer bilen, og man kan også se alt muligt andet, og det er ulovligt, siger retsreporter Jessica Skovmose i podcasten Fem skud fra TV2 ØST. 

FEM SKUD - NY PODCAST OM BANDEKRIGEN I HOLBÆK

Podcasten Fem Skud fortæller historien om bandekrigen i Holbæk, der blussede op i sommeren 2018 og kulminerede med drabet på den 18-årige mand Zobair Saidi, der blev skudt ned i Ladegårdsparken sent søndag aften den 28. april 2019.

To mænd med tilknytning til Bandidos blev ved Retten i Holbæk den 12. maj 2021 dømt skyldige i drabet på Zobair Saidi og straffet med fængsel på livstid. Begge mænd ankede dommen på stedet.

Du kan lytte til podcasten her.

Medlemmerne af Bandidos rundsendte i samme periode billeder af personer fra Vanggruppen til deres telefoner, så rockerne kunne genkende dem. Desuden blev der sendt et link rundt, hvor Bandidos kunne se, hvilke personer fra den rivaliserende gruppe der var oplagte at holde øje med.

Risikerer fængselsstraf

Midt- og Vestsjællands Politi oplyser til TV2 ØST, at det har efterforsket sagen mod kvinden fra forsikringsselskabet som en straffesag. Desuden undersøger politiet, om der er lignende sager, hvor der skal indledes en efterforskning.

Politiet kan på nuværende tidspunkt ikke oplyse, hvordan kvinden, som er blevet afhørt, forholder sig til sigtelsen.

- Vi har efterforsket sagen og fundet belæg for at sigte kvinden for overtrædelse af databeskyttelsesloven, siger Martin Bjerregaard.

Efter et skyderi i Ladegårdsparken søndag aften den 28. april 2019 vrimlede det med bevæbnede betjente, ambulancefolk og politiets teknikere iklædt blå DNA-dragter, der afsøgte området ved nummer 135 for spor.

Den spektakulære sag overrasker politiet, der betegner det som en grov lovovertrædelse.

- Det er groft, at nogen udnytter adgangen til kundeoplysninger, hvor alle parter har en forventning om, at de bliver holdt fortrolige, siger Martin Bjerregaard og tilføjer:

- Som kunde har du en helt klar forventning om, at de oplysninger, du afgiver til forsikringsselskabets medarbejdere, bliver holdt fortroligt over for uvedkommende. Derfor er det overraskende, at nogen har fået en medarbejder i et forsikringsselskab til at udlevere nogle oplysninger, som man har brugt i privat regi og dermed i en helt anden anledning end det kundeforhold, man har til sit forsikringsselskab.

Læs også
Marias søn blev skuddræbt under bandekrig: - Det har ødelagt mit hjerte
Læs også
Marias søn blev skuddræbt under bandekrig: - Det har ødelagt mit hjerte

Hvis kvinden ender med at blive tiltalt og efterfølgende dømt for at have videregivet fortrolige oplysninger, risikerer hun en bødestraf eller fængsel op til et halvt år.

Brancheforening tager skarp afstand

Hos brancheforeningen Forsikring & Pension tager man skarp afstand fra sagen, og chefkonsulent Jørgen Kjær Thomsen kalder den i strid i med alt.

- Det her er slet ikke okay, siger han og tilføjer:

- Vi hører meget sjældent om ansatte i forsikringsselskaber, der ulovligt videregiver personoplysninger. Men det er sket. Det er dog i ganske sjældne tilfælde, at det sker.

Giver denne sag anledning til at indføre skrappere krav for ansatte i forsikringsselskaberne?

- Der er allerede meget skrappe krav på området – og det her er svindel og kriminelt. Derfor giver det ikke anledning til, at man skal stramme op. Det svarer til, at en bankansat tager fra kassen – det er simpelthen kriminelt, siger Jørgen Kjær Thomsen.

Rigspolitiet er bekendt med problemstillingen, og det er et område, som det følger tæt, oplyser politiet til TV2 ØST. Desuden er rocker- og bandemedlemmer ifølge Rigspolitiet generelt interesseret i oplysninger om deres modparter, så hvis politiet konstaterer ulovlige videregivelser af data, vil det blive forsøgt strafforfulgt.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Købstædernes Forsikring, men her har ingen ønsket at stille op til interview.

Du kan lytte til podcasten Fem Skud lige her.

Listen to "5 Skud" on Spreaker.

Lyt også til podcasten her

tv2east.dk-spotify tv2east.dk-google tv2east.dk-apple

Nyhedsoverblik