18-årig dræbt af fem skud under bandekrig - nu udgiver TV2 ØST podcast om sagen

Ny podcast fra TV2 ØST fortæller historien om bandekrigen i Holbæk, hvor Bandidos kæmpede mod Vanggruppen. Konflikten kulminerede med et drab.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Zobair Saidi går gennem mørket. Det er en aprilaften i 2019. Regnen drysser ned mellem de gråhvide boligblokke i Ladegårdsparken i det vestlige Holbæk og rammer hans mørke jakke og pæne bukser.

Han har netop sat sin ven af på Holbæk Station. Vennen har advaret ham, fordi der er noget skummet ved den aftale, som Zobair Saidi har lavet.

Alligevel går Saidi langs stien hen til opgangen ved nummer 135. Han skal som sædvanlig hente en klump hash, som en pusher i boligblokken skal kaste ud over altanen.

quote Jeg frygtede, at man ville blive stukket ned eller skudt

Dorte Lund Nielsen, genbo til Bandidos' tidligere klubhus

Det er aftalen. Klokken er 22.10.

Lige der går Zobair Saidi ind i en dødsensfarlig fælde. Men det ved han ikke. I mørket på en bænk ud for nummer 135 sidder der en mand i en sort hættetrøje og venter.

Sådan begynder den nye podcast Fem Skud fra TV2 ØST, der fortæller historien om bandekrigen i Holbæk, som blussede op i sommeren 2018 og kulminerede med drabet på den 18-årige Zobair Saidi, der blev skudt ned i Ladegårdsparken sent søndag aften den 28. april 2019.

Læs også
Bandidos-rockere idømt fængsel på livstid for drab på 18-årig i Holbæk
Læs også
Bandidos-rockere idømt fængsel på livstid for drab på 18-årig i Holbæk

To mænd med tilknytning til rockerklubben Bandidos blev ved Retten i Holbæk den 12. maj 2021 dømt skyldig i drabet på Zobair Saidi og straffet med fængsel på livstid.

Samtidig fastslog retten, at likvideringen i Ladegårdsparken var kulminationen på en bandekrig i byen. Begge mænd ankede dommen på stedet.

Lyt til podcasten her:

tv2east.dk-spotifytv2east.dk-googletv2east.dk-apple

Kastede brandbomber og håndgranat

Store dele af Holbæk var i sommeren og efteråret 2018 hårdt plaget af en voldsom konflikt mellem Bandidos og en gruppering af drenge og unge mænd fra byens boligområder Vangkvarteret og Ladegårdsparken. Politiet døbte gruppen for Vanggruppen.

Gennem 2018 eskalerede konflikten fra hærværk og voldelige overfald med knive, køller og økser til skyderier på åben gade samt angreb med hjemmelavet brandbombe og en håndgranat kastet mod Bandidos’ klubhus på Østrestræde i det centrale Holbæk. 

Video: I april 2020 var gerningsmændene til drabet endnu ikke fundet. Derfor stod den dræbte Zobair Saidis mor frem og bad alle, der vidste noget, om at kontakte politiet.

Angrebene fik beboerne omkring klubhuset og i de pågældende boligområder til at frygte for deres sikkerhed. Imens satte politiet massivt ind med øget patruljering og tryghedsskabende betjente, ligesom der blev oprettet flere visitationszoner i byen for at få konflikten under kontrol.

Podcasten Fem Skud følger gennem fem afsnit eskaleringen af bandekonflikten og beskriver gennem retsbøger, vidneforklaringer, politirapporter, artikler, nyhedsindslag, øjenvidneberetninger samt interviews med politi og naboer til bandekrigen, hvad der skete under konflikten – og hvorfor den 18-årige Zobair Saidi skulle likvideres.

Samtidig fortæller retsreporter Jessica Skovmose fra TV2 ØST, der har fulgt bandekrigen i Holbæk tæt, om sine møder med både Bandidos og Vanggruppen.

Frygtede at blive skudt

Men det er ikke kun de stridende parter i konflikten, der fylder i podcasten. For naboerne til bandekrigen fortæller også, hvilken frygt de levede med.

- Jeg frygtede, at man ville blive stukket ned eller skudt, og det var der mange andre, der også gjorde, når de sloges indbyrdes. Man tænkte virkelig, hvis nu det går helt galt, kan jeg så risikere at blive ramt, siger Dorte Lund Nielsen, der gennem flere år boede tæt på Bandidos’ klubhus.

quote Jeg var virkelig utryg og sagde til min mand, at vi skulle sælge huset

Dorte Lund Nielsen, genbo til Bandidos' tidligere klubhus

- Jeg var ved at løbe skrigende bort, for det var ikke den gade, som jeg har oplevet – jeg kaldte gaden for gangsterstræde, tilføjer hun.

Flere af naboerne til Bandidos’ klubhus, som sidenhen er blevet lukket af Holbæk Kommune ved hjælp af et forsamlingsforbud, er stadig bange for at udtale sig om angrebene på klubhuset. Og mens urolighederne var på sit højeste, overvejede flere beboere på Østerstræde at flytte.

- Jeg var virkelig utryg og sagde til min mand, at vi skulle sælge huset. Men der var bare det problem, at huspriserne faldt rigtig meget – vi snakker om en halv million kroner, fordi der ikke var nogen, der ville bo her. Køb et hus og få en rockerborg som nabo, så vi var stavnsbundet, siger Dorte Lund Nielsen.

Under bandekonflikten var der udover skudepisoden søndag den 28. april 2019 i Ladegårdsparken flere skyderier på åben gade i Vangkvarteret og Ladegårdsparken, hvilket har fået flere beboer til at flytte væk.

Den mand, som forsøgte at redde Zobair Saidi med livreddende førstehjælp, bor dog stadig i Ladegårdsparken. Han fortæller også sin historie i podcasten Fem Skud.

Listen to "5 Skud" on Spreaker.

Lyt også til podcasten her:

tv2east.dk-spotify tv2east.dk-google tv2east.dk-apple

Nyhedsoverblik