Købstad får laboratorium til undersøgelse af livet i fjorden

Et stort laboratorium er på vej til foreningen Kystliv Holbæk. Det skal sammen med en række andre forbedringer sætte fart på undervisningen i maritim kultur.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der lugter af saltvand omkring Kystliv Holbæk på Holbæk Havn. Og det bliver nok ikke anderledes fremover.

En ny donation fra flere fonde betyder nemlig, at der kan sættes fart på udbygningen af stedet i Holbæk, hvor små og store kan lære om sejlads, havet og de problematikker, der er omkring det.

Donationen kommer fra Realdania og A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond, og skal fremover sætte ekstra fart på stedets funktion som uddannelses- og forskningsfacilitet.

Ture Møller, der er leder af Kystliv Holbæk, er begejstret for donationen.

Læs også
Særlig byggeteknik af både kommer på kulturarvsliste: - Det er fandeme sejt
Læs også
Særlig byggeteknik af både kommer på kulturarvsliste: - Det er fandeme sejt

- Kystliv har hele tiden arbejdet med at være en del af det at lave god skole, ungdomsuddannelse og fritidsliv for alle. De nye rammer understøtter både det meget gode samarbejde, som vi har primært med Holbæk Kommune, folkeskolerne i Holbæk Kommune, Stenhus Gymnasium, EUC Nordvestsjælland, UngHolbæk og byen generelt, og de kommende faciliteter giver også Kystliv bedre mulighed for at udvikle vores strategi om at skabe et videns- og uddannelsescenter for kystliv i Holbæk, siger han.

Koster millioner

Den samlede sum for byggeprojektet er beregnet til ca. 15,5 mio. kr. Realdania støtter med fem millioner kroner A/S Dampskibsselskabet Orient’s Fond med tre millioner kroner, og den resterende finansiering opnås ved egenfinansiering fra Holbæk Kommune som bygningsejer.

Samtidig med udbygningen, så får foreningen også nye samarbejdspartnere. Det sker, fordi DTU Aqua, Aarhus Universitet og Center for Marin Naturgenopretning også kommer til at bruge de kommende faciliteter på Kystliv Holbæk.

Læs også
Historisk fragtskib renoveres af Europas bedste bådebyggere i Holbæk
Læs også
Historisk fragtskib renoveres af Europas bedste bådebyggere i Holbæk

- DTU Aqua, Aarhus Universitet og Center for Marin Naturgenopretning vil medvirke til at skabe et fantastisk maritimt læringsmiljø på havnen i Holbæk. Det marine miljø, regenerativ produktion af fødevarer i havet, energi og klimasammenhænge set ud fra en maritim vinkel er et meget vigtigt fokus for Kystliv, og det bliver endnu vigtigere i fremtiden. Udviklingsprojektet vi nu har midlerne til, vil udvikle Kystliv til et sted, hvor der arbejdes med læring på alle niveauer, fra indskoling til forskning, siger Ture Møller.

Isoleret sejlloft

I den nye plan skal sejlloftet blandt andet isoleres, så rummet endnu bedre end i dag kan bruges til andet end at opbevare sejl. Desuden skal der laves et undervisningslokale - og et lokale til brug i pauserne.

Holbæk Kommunes borgmester er glad for de tildelte fondsmidler, der kommer til at få stor betydning.

- Det er en fantastisk nyhed. Jeg er stolt på Kystliv Holbæks vegne, at de nu kan styrke deres læringsmiljø. På ganske få år har de fået opbygget et særligt miljø, der knytter bånd til en vigtig del af vores kultur og historie, og hvor håndværket, havnen og fjordens natur er i centrum. Her bliver den maritime verden åbnet for vores børn og unge og for vores undervisere. Så er jeg glad på resten af kommunens vegne, da den energi og puls, som Kystliv skaber, er livsvigtig for vores havn, siger Christina Krzyrosiak Hansen (S).

For Simon Harboe, der er projektchef i Realdania, mener at det er positivt, at man ikke bygger nyt, men ombygger og tilpasser det bestående.

Læs også
Flertal vrager muslingefiskernes fremtid i Holbæk Havn: - Det er en svinestreg af format
Læs også
Flertal vrager muslingefiskernes fremtid i Holbæk Havn: - Det er en svinestreg af format

- Holbæk Havn har et meget attraktivt, maritimt kulturmiljø. Med udvidelsen af Kystliv Holbæk sikres rammerne for et fortsat samspil mellem de mange aktører på havnen, til gavn for især børn og unge. Samtidig er det meget positivt, at man ikke bygger nyt, men transformerer og bygger videre på de kvaliteter, som den eksisterende, historiske bygning har. Vi glæder os til at følge projektet og se resultatet, siger han.


Nyhedsoverblik