Flertal vrager muslingefiskernes fremtid i Holbæk Havn: - Det er en svinestreg af format

Efter flere års usikkerhed må muslingefiskerne i Holbæk nu endegyldigt se sig om efter en ny havn, hvis de skal kunne fortsætte deres erhverv.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Muslingefiskerne er endegyldigt out of business.

Sådan lyder det fra en ærgerlig Kurt Næsted (K), der er kommunalbestyrelsesmedlem og medlem af Udvalget for Klima, Miljø og Natur. Meldingen kommer efter onsdagens kommunalbestyrelsesmøde i Holbæk Kommune, hvor det blev besluttet ikke at anvise muslingefiskerne en kajplads i Holbæk Havn.

- Vi prøvede jo at appellere til at inkludere kommunalbestyrelsen lidt mere, men det ønskede man ikke. Det er trist den måde, som man behandler muslingefiskerne og erhvervet på, og at man ikke kan kigge på løsninger lidt mere pragmatisk. Jeg kan ikke forstå, hvorfor de skal ud nu. Så det, synes jeg, er trist, må jeg sige, siger han til TV2 ØST.

quote Min arbejdsplads forsvinder med det her - den har de smidt ud

Ivan Strøh Bartholdy, muslingefisker

Stemmerne fordelte sig således, at Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og Radikale stemte for. Ny Holbæk var ikke til stede. Venstre, Nye Borgerlige, og Det Konservative Folkeparti stemte imod at flytte muslingefiskerne.

Hele Kommunalbestyrelsesmøde kan ses her.

Muslingefisker: - Det er en svinestreg af format

Onsdag aften blev det endelig vedtaget på et kommunalbestyrelsesmøde, at muslingefartøjerne ikke tilbydes kajplads i Holbæk Havn fra 1. september 2022. Dermed ser det ud til, at de to muslingebåde, der ellers har holdt til i Holbæk Havn, snart bliver fortid.

- Det er jo skrækkeligt. Jeg fulgte med på live-tv i går og kunne se, hvad det endte med. Vi har ikke fået forlænget noget - vi skal ud den 1. september, siger skipper Ivan Strøh Bartholdy, som er den ene af de to muslingefiskere i havnen.

Læs også
Politikere vil sende muslingefiskere ud af kommunen

Den nærmeste løsning for en alternativ placering er ifølge ham Hundested Havn, hvis der skal være både plads på kajen og dybt nok til båden. Men det giver ham over en times kørsel til båden og en sejltid på to en halv time ud til fiskestedet mod 35 minutter nu. 

- For mig betyder det, at muslingefiskeriet er overstået for mit vedkommende. Min arbejdsplads forsvinder med det her - den har de smidt ud. Det er en hård skal at komme igennem, der er ikke noget at gøre.

Socialdemokratiet: - Vi nedlægger ikke et erhverv

Det Konservative Folkeparti var et af de partier, der onsdag aften stemte imod, at muslingefiskerne skulle smides ud af havnen.

- Man har kastet dem rundt i havnen de sidste mange år og sagt, at der ikke er noget at frygte. Nu lukker man bare erhvervet ned uden at snakke med dem om, hvad det betyder for deres virksomhed, og om de har andre placeringer, siger Kurt Næsted.

Læs også
Ivan har fanget muslinger i snart fire årtier - nu skal hans båd ud af havnen

Men Ole Hansen fra Socialdemokratiet, der er formand i Kultur- og Fritidsudvalget, afviser pure, at der er tale om, at de nedlægger et erhverv:

- Det bliver sagt, at vi ’nedlægger et erhverv’ og ’smider muslingefiskerne ud af havnen.’ Dels smider vi ikke nogen af havnen - vi opsiger en aftale, som allerede blev opsagt sidste år, men forlænget et år - på baggrund af den, havneplan der er lavet. Mange andre er også blevet sagt op - trælasthandel, byggemarked, murermester, tømrermesterfirma og mange andre virksomheder er blevet sagt op for at nå frem til det resultat, vi ønsker, siger Ole Hansen.

- Vi nedlægger ikke et erhverv. Vi siger netop, at vi ønsker at administrationen er behjælpelig med at finde en anden plads til muslingefiskerne. Der er andre havne, hvor de kan være i, som jeg har forstået det.

Nye planer ”harmonerer ikke” med muslingefiskeri

Årsagen til, at der nu ikke længere er plads til muslingefiskerne, er, at området skal omdannes til rekreativt område, hvor der senest er færdigbygget både et boligområde og en havnepromenade, der ifølge administrationen "ikke harmonerer" med tung trafik og arbejdskørsel med maskiner fra erhvervsfiskeri.

- Det, der er hele humlen og hele problemet er, at det her ikke bare er to både i vandet. For hvis det var det, var der intet problem, siger Ole Hansen (S), der er formand i Kultur – og Fritidsudvalget.

- Problemet er, at de (bådene, red.) hver især skal bruge 22 meter kajplads, hvor der skal lægges jernplader ud for ikke at ødelægge kajen for at deres kraner skal stå der, og de skal indhegnes med byggehegn for, at borgerne ikke kommer til skade, plus der skal stå olietanke og alt mulig andet lossegrej. Når de så skal losse skibene, skal der også være plads til, at store containerlastbiler bakker rundt og kører rundt, og det hænger bare ikke sammen med, at der kommer unge, en skaterpark og et madmarked, hvor borgerne skal kunne være.

Ole Hansen mener ikke længere, at der er plads til muslingefiskerne i Holbæk Havn.
Ole Hansen mener ikke længere, at der er plads til muslingefiskerne i Holbæk Havn. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Alternative pladser er ude af spillet

Flere alternative havnepladser i Holbæk Kommune er blevet undersøgt og ifølge muslingefisker Ivan Strøh Bartholdy, er de hele tiden blevet lovet, at der nok skulle blive en plads til dem.

- Vi har været med i havneplanen hele vejen igennem, og der er blevet sagt, vi skal nok finde en plads til jer, tag det bare roligt, I skal ikke ud af havnen – I hører til i Holbæk, siger han.

- De har misbrugt vores tillid, så det basker. Vi har arbejdet med dem og været medgørlige og har flyttet rundt i havnen ad flere omgange. Jeg fatter slet ikke, at de vil tage den beslutning, når de tidligere har lovet noget andet.

quote Det er en svinestreg af format, de har lavet

Ivan Strøh Bartholdy, muslingefisker

Sagen har været behandlet ad flere omgange i Holbæk Kommune, og en beslutning har været længe undervejs. Både Økonomiudvalget og Udvalget for Kultur og Fritid har set på den ad flere omgange.

- Det er en svinestreg af format, de har lavet. Jeg ved heller ikke, om det er bevidst, at de har smidt det ned til Kultur- og Fritid, hvor Ole Hansen sidder, og så kan han rydde op i det, de ellers har lovet, siger Ivan Strøh Bartholdy.

Ifølge Ivan Strøh Bartholdy er det et løftebrud, at muslingefiskerne bliver smidt ud af havnen i Holbæk.
Ifølge Ivan Strøh Bartholdy er det et løftebrud, at muslingefiskerne bliver smidt ud af havnen i Holbæk. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Afviser løftebrud

Hos Socialdemokratiet afviser de dog, at der er tale om et løftebrud.

- Det kommenterede borgmesteren på i går under mødet. Man refererer til en mail, hun har skrevet til lystfiskerne i 2018, inden man i byrådet enstemmigt godkendte en havneplan, siger Ole Hansen.

Han forklarer i øvrigt, at det er blevet besluttet, at sagen hører til i Kultur- og Fritidsudvalget, fordi Gl. Havn skal være en kulturhavn med træskibe, og at der i den anden ende skal være et kulturtorv med det nye teater, kulturbiograf og skaterbaner.

- Der er ikke noget om, at man har skjult noget og skal fedte den af i Kulturudvalget. Det her handler om, at den plan, der ligger for havnen nu, skal ligge i Kulturudvalget.

Muslingefisker mener, de kan være i Gl. Havn

Administrationen har undersøgt fem forskellige steder, hvor muslingefiskerne kunne holde til. Ved Hørby Havn, Orø Havn og Holbæk Marina kan det ikke lade sig gøre, fordi der både manglede kajplads og den rigtige vanddybde.

I dag ligger fiskerne ved Filmtorvet, men her vil Kultur- og fritidsudvalget have en såkaldt badeplatform.

Ved Gl. Havn, hvor de før har ligget, har politikerne besluttet, at der skal være træskibe.

- Der er jo plads nok i havnen, der er plads i Gl. Havn, hvor der skal ligge træskibe, og der er ikke særlig mange træskibe – der kunne vi sagtens være. Men det handler om, at de ikke vil have os – de vil ikke have erhvervet, og det kunne de have sagt til os for flere år siden, siger muslingefisker Ivan Strøh Bartholdy.

- Det er det, der gør mig rigtig harm, at der kommer sådan en svinestreg, at nu bliver vi bare smidt ud.

Administrationen har undersøgt fem forskellige steder, hvor muslingefiskerne kunne holde til. Ved Hørby Havn, Orø Havn og Holbæk Marina kan det ikke lade sig gøre, fordi der både manglede kajplads og den rigtige vanddybde. Ved Gl. Havn, hvor de før har ligget, har politikerne besluttet, at der i fremtiden skal være træskibe.
Administrationen har undersøgt fem forskellige steder, hvor muslingefiskerne kunne holde til. Ved Hørby Havn, Orø Havn og Holbæk Marina kan det ikke lade sig gøre, fordi der både manglede kajplads og den rigtige vanddybde. Ved Gl. Havn, hvor de før har ligget, har politikerne besluttet, at der i fremtiden skal være træskibe. Foto: Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

Ifølge Ole Hansen er der dog ikke plads til muslingefiskerne i Gl. havn.

- Jeg har været dernede i går og set, at der lå væsentlig flere træskibe dernede. I øjeblikket ligger der faktisk 10 træskibe, og der er to skibe mere på vej ind i havnen, siger han.

- I 2020, hvor John Harpøth, flyttede muslingefiskerne i Gl. Havn, blev der et ramaskrig. Man vadede rundt i muslingeskaller, indhegninger, containere og kraner på den gamle havnemole. Det er hverken en god løsning for dem, for træskibssammenslutningen eller for den plan, vi kører efter, hvor vi gerne vil have, at borgere og turister kan komme og nyde havnelivet.