Forening kæmper for at redde hjorte i Holbæk – nu er de første 100.000 kroner i hus

Foreningen Holbæk Dyrehave skal skaffe én million kroner, hvis hjortene fra den nedlagte Holbæk Naturskole skal reddes.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Foreningen Holbæk Dyrehave kæmper med liv og sjæl for at skaffe nok penge til, at drømmen om en idyllisk dyrehave med hjorte i Holbæk kan blive en realitet.

Indtil videre er der indsamlet lidt over 100.000 kroner, men der er stadig lang vej til den million, det kræver, før der er råd til at beholde hjortene.

- Vi tror på det – det er helt sikkert. Vi er fortrøstningsfulde og håber, at det nok skal lykkes, siger Carsten Brandt, formand for Holbæk Dyrehave.

quote Nu går vi ind og bearbejder det lokale erhvervsliv og prøver at få så mange af dem med på vognen

Carsten Brandt, formand for Holbæk Dyrehave

I øjeblikket er livet for omkring 40 hjorte temmelig usikkert, efter at Holbæk Naturskole er blevet nedlagt. Derfor kæmper foreningen for, at hjortene kan få lov at rykke over på et større indhegnet areal på cirka 45 hektar til et nyt og bedre liv.

Kommunen har ellers planer om, at der skal gå køer på området, men politikerne er ikke afvisende over for projektet, så længe Holbæk Dyrehave selv betaler udgiften på én million kroner til det hegn, der skal sikre, at hjortene kan gå frit omkring i dyrehaven.

Kæmper mod tiden

Foreningen har dog tiden imod sig. Allerede 1. oktober går arbejdet med at skaffe hjortene af vejen i gang, så det handler om at overbevise politikerne om projektet inden denne dato.

- Det ligger helt fast, at vi ikke når at skaffe en million inden den 1. oktober. Men strategien er, at vi frem til den 1. oktober når så langt, at vi kan give en sikker indikation på, at det her kan lade sig gøre, hvis vi får nogle ekstra måneder, siger Carsten Brandt.

Foreningen ser helst, at de får en frist frem til årsskiftet, da de i så fald ikke vil være i tvivl om, at de når målet.

- Men det er der jo nogle politikere, der skal sige ja til, siger Carsten Brandt.

Artiklen fortsætter under billedet.

Formand for Holbæk Dyrehave, Carsten Brandt, tror på, at det kan lade sig gøre at finde de penge, det kræver, hvis hjortene skal reddes.
Formand for Holbæk Dyrehave, Carsten Brandt, tror på, at det kan lade sig gøre at finde de penge, det kræver, hvis hjortene skal reddes. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Finder pengene i folkeaktier

For at skaffe penge til hegnet havde foreningen i første omgang inviteret til et offentligt møde, hvor man kunne møde op og blive klogere på projektet, samtidig med at man kunne bidrage økonomisk ved at købe folkeaktier på enten 200, 500 eller 1.000 kroner.

quote Vi har fået nogle indikationer på, at der kommer nogle lidt større bidragsydere

Carsten Brandt, formand for Holbæk Dyrehave

Mødet løb af stablen i går, tirsdag, og det indbragte de første 25.000 kroner fra de små 60 personer, der var mødt op.

Udover de private bidragsydere har foreningen også sat aktier til salg for enten 5.000, 10.000 eller 25.000 kroner, som virksomheder kan købe.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser folkeaktierne fra Holbæk Dyrepark ud.
Sådan ser folkeaktierne fra Holbæk Dyrepark ud.

Det har Stenhus Gymnasium, friluftsbutikken Pro Outdoor i Holbæk og en række andre virksomheder valgt at gøre, og derfor har foreningen på bare et døgn rundet de første 100.000 kroner.

- Nu går vi ind og bearbejder det lokale erhvervsliv og prøver at få så mange af dem med på vognen. Det er langt henad vejen gennem personlige henvendelser inden for vores netværk. På den private del handler det om markedsføring gennem mund-til-mund og på Facebook. Vi prøver også at tage nogle ture op og ned ad Algade for at overbevise folk om, at det er en god ide, siger Carsten Brandt.

Et stort benarbejde

Indtil videre foreligger der ikke noget konkret tal fra politikerne side om, hvor mange penge foreningen skal have skrabet sammen den 1. oktober, før de går med til at realisere planerne. Men ifølge Carsten Brandt forsøger foreningen at nå så tæt på de 500.000 kroner som muligt. 

- Vi har fået nogle indikationer på, at der kommer nogle lidt større bidragsydere. Så hvis vi kan nå op på mellem 300.000 og 500.000 inden den 1. oktober, så tror jeg, at det kan lykkes. Måske nok tættest på de 500.000 er mit gæt.

For at planerne kan fremstå underbyggede og realistiske, har foreningen lavet et benarbejde på forskellige områder:

Disse områder er der tale om:

Foreningen har også stillet politikerne i udsigt, at den på visse områder kan støtte driften af dyrehaven – for eksempel med at hjælpe med at regulere hjortebestanden, så den hele tiden passer til det niveau, dyrehaven kan bære. Foreningen vil også assistere med vinterfodring i visse situationer.