Folkeaktier skal redde truede dyr - forening vil bevare hjorte i Holbæk

Foreningen Holbæk Dyrehave har forberedt et stort projekt, der skal bevare hjortene fra den nedlagte Holbæk Naturskole.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Planerne om en ny dyrehave i Holbæk rykker nærmere. Nu sættes der fuld kraft på at få sikret, at de mange hjorte fra den nu nedlagte Holbæk Naturskole kan rykke med over i dyrehaven til et nyt og bedre liv.

Tirsdag i næste uge har foreningen Holbæk Dyrehave indkaldt til offentligt møde, hvor man vil sætte en redningsaktion i gang. Den skal sikre, at de forskellige hjortearter kan flytte med, når et nyt stort kommunalt naturprojekt snart afløser Holbæk Naturskole.

quote Vi håber, at rigtig mange vil købe folkeaktier. Udbyttet vil være, at de er med til at sikre oplevelser og herlighedsværdi til sig selv og til Holbæk

Carsten Brandt, formand, Holbæk Dyrehave

I kommunens plan er hjortene ikke med. Det bliver for dyrt. Derfor skal der skaffes penge til redningsaktionen. Den nye forening vil på mødet tirsdag sætte folkeaktier til salg for på den måde at skaffe en del af den nødvendige kapital.

Og det er på høje tid, at det sker.

- Allerede 1. oktober vil planen med at skaffe sig af med hjortene gå i gang, hvis der ikke sker noget, siger Carsten Brandt, formand for Holbæk Dyrehave.

- Vi kan ikke nå at skaffe alle penge før den tid, men hvis vi kan få vendt stemningen nu og få politikerne med på planen, så er det ikke for sent, siger han.

Folkene bag projektet Holbæk Dyrehave har undersøgt, hvordan hjortene bedst muligt kan trives i det nye projekt, hvis det lykkes at skaffe penge til at redde dem.
Folkene bag projektet Holbæk Dyrehave har undersøgt, hvordan hjortene bedst muligt kan trives i det nye projekt, hvis det lykkes at skaffe penge til at redde dem. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

Planen går i al sin enkelhed ud på at skaffe en million kroner. De penge skal bruges til at sætte et hegn op omkring det nye cirka 45 hektar store område, så hjortene kan gå frit rundt i dyrehaven.

For at regnestykket kan gå op, skal kommunen bidrage med mandskab til at få passet hjortene. Den nye forening har haft kontakt med flere politikere i byrådet – og det har givet optimisme og tro på, at kommunen vil støtte, hvis foreningen kan levere penge til hegnet.

Borgmester Christina Krzyrosiak Hansen (S) siger forud for mødet på tirsdag:

- Jeg glæder mig til at høre tilbagemeldingen fra mødet og vil altid gerne i dialog med lokale ildsjæle, som man må sige, at foreningen består af.

Stor interesse for at støtte

Carsten Brandt tror på, at der er gode muligheder for, at pengene til hegnet kan skaffes. Han fortæller, at foreningen har mere end 400 medlemmer på Facebook, og at der generelt bakkes op om planerne. Også fra sponsorer, der vil bidrage.

- Vi skal skaffe sponsorpenge ved siden af folkeaktierne for at komme i mål. Vi har talt med flere virksomheder, der er velvillige over for projektet. Og helt konkret har Sparekassen Sjælland allerede givet tilsagn om støtte, hvis vi får kommunen med på planen, fortæller Carsten Brandt.

Carsten Brandt er formand for den forening, der håber at kunne gøre Holbæk Dyrehave til en realitet.
Carsten Brandt er formand for den forening, der håber at kunne gøre Holbæk Dyrehave til en realitet. Foto: Frederik Hagedorn-Poulsen - TV2 ØST

For at planerne kan fremstå underbyggede og realistiske, har foreningen lavet et benarbejde på forskellige områder:

  • Den har haft en biolog til at vurdere mulighederne for, hvordan det nye område kan rumme hjortene på en forsvarlig måde.
  • Den har haft Naturstyrelsen og Fødevarestyrelsen til at vurdere, om etableringen af dyreparken støder imod love og regler.
  • Den har fundet frem til en lignende dyrehave i Frederikshavn i Nordjylland, der kan give inspiration til, hvordan sådan et projekt kan virke i virkeligheden – og være med til at støtte et områdes ry og omdømme.

Foreningen har også stillet politikerne i udsigt, at den på visse områder kan støtte driften af dyrehaven – for eksempel med at hjælpe med at regulere hjortebestanden, så den hele tiden passer til det niveau, dyrehaven kan bære. Og med at assistere med vinterfodring i visse situationer.

Men før det kommer dertil, skal foreningens forarbejde nu omsættes i realiteter. Derfor er det også en spændt formand, der ser frem til mødet på tirsdag.

- Vi håber, at rigtig mange vil købe folkeaktier. Udbyttet vil være, at de er med til at sikre oplevelser og herlighedsværdi til sig selv og til Holbæk, siger Carsten Brandt.