Først fik de nej - nu får Holbæk Kommune lov til at skrotte udskældt test

Holbæk Kommune har fået tilsagn fra undervisningsministeren om, at kommunen kan droppe de nationale test i folkeskolerne.

Elever og lærere i Holbæk Kommune kan meget vel se frem til at slippe for de omstridte nationale test i folkeskolerne allerede fra og med maj måned i år.

Det sker som følge af, at Holbæk Kommune, der i forvejen er udvalgt til det såkaldte frihedsforsøg, der blev præsenteret sidste år, får lov til at droppe de nationale test – og nu tilmed før tid.

quote For mig at se er det en god nyhed, at vi i Holbæk Kommune har fået friheden til selv at bestemme

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester, Holbæk

Det fremgår af et brev, som borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S), har modtaget fra undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

- Udvalget for Børn og Skole i Holbæk Kommune skal på mandag afholde et ekstraordinært møde, hvor de skal træffe beslutning om, at træde ind i frihedsforsøget allerede fra maj, hvilket betyder, at vores lokale skoler kan træffe beslutninger om, hvorvidt de vil have de nationale test eller ej, fortæller borgmesteren til TV2 ØST.

Beslutningen vedrører alene spørgsmålet om de nationale test. For de øvrige områder træder frihedsforsøget først i kraft til august, som oprindeligt planlagt, pointerer Christina Krzyrosiak Hansen.

- For mig at se er det en god nyhed, at vi i Holbæk Kommune har fået friheden til selv at bestemme, hvorvidt vi skal bruge nationale test eller ej. Hver gang jeg har talt med lærere, pædagoger, forældre, elever og skoleledere – så har de sagt, at for mange af dem giver de nationale test ikke mening, fordi det ikke giver et retvisende billede af, hvordan eleverne ligger – både fagligt, socialt og mentalt.

Det var en glad borgmester, der deltog åbningen af Folketinget i oktober 2020, da statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede frihedsforsøgene, som Holbæk Kommune er en del af. Hør borgmesteren reaktion her:

Afslag fejet af bordet

Holbæk Kommune er sammen med Esbjerg Kommune udvalgt som de to kommuner, hvor folkeskoleområdet fra august 2021 sættes fri for en lang række bureaukratiske regler og lovkrav fra stat og kommune i det såkaldte frihedsforsøg.

Ifølge Holbæk-borgmesteren bliver det op til den enkelte skole at bestemme, om de nationale test er noget, skolen vil gøre brug af.

- Jeg er fuldstændig sikker på og har fuldstændig tillid til, at lærerne ude på de enkelte skoler kan tage sig af den her opgave, selvom der ikke er nationale test. Lærerne er dygtige og kender eleverne – og de er dygtige til at vurdere, hvordan de ligger fagligt, siger Christina Krzyrosiak Hansen og tilføjer:

- Jeg bakker skolerne op, uanset hvad de vælger at gøre. Det, der er vigtigt for mig, det er, at dem der ved bedst om skolen og bruger skolen – det er dem, der skal træffe den beslutning om at gøre brug af de nationale test eller ej. Sådan tror jeg, vi får den bedste skole.

Holbæk Kommune fik tidligere på året et afslag fra undervisningsministeren på ønsket om at lade eleverne slippe for de nationale test. Ansøgningen blev sendt med henvisning til corona-situationen, hvor eleverne har modtaget fjernundervisning.

Samme svar har mange andre af landets kommuner modtaget på en lignende ansøgning, men for Holbæk Kommune har der med frihedsforsøget nu åbnet sig en anden mulighed.