Holbæk får frit spil på skoleområdet - regeringen fik det først på plads i 11. time

Først i weekenden før statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede et forslag om nærhedsreform blev de syv kommuner i forsøget inddraget i ideen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Først i weekenden før Mette Frederiksen den 6. oktober præsenterede et forslag om at lade syv kommuner få frikommunestatus i forhold til en række politiske områder, blev de enkelte kommuner inddraget i ideen.

Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af en aktindsigt.

I Folketingets åbningstale præsenterede statsministeren ideen, at syv kommuner her iblandt Holbæk på bestemte velfærdsområder sættes fri for hovedparten af den statslige lovgivning og regulering. I Holbæk betyder det konkret, at kommunen, hvis det står til regeringen, er fri til at gøre med folkeskoleområdet som de vil – så længe skolen stadig er gratis og eleverne stadig kommer til folkeskolens afgangseksamen.

Mens Venstres Sofie Løhde i avisen kritiserer det sene tidspunkt for inddragelse af kommunerne, og mener, at flere kommuner skulle have haft lov til at bryde ind, så forsvares beslutningen af Viborgs borgmester Ulrik Wilbek (V), der mener, at nyheden ville være sluppet ud, hvis den var blevet præsenteret i bedre tid før åbningstalen.

Læs også
Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole
Læs også
Regeringen vil give Holbæk frit spil på skoleområdet: - Vi kan lave endnu bedre skole

Holbæk er den eneste kommune i vores område, der er en del af den nye frikommuneordning. Ordningen skal dog først godkendes i de enkelte byråd og i Folketinget, før den kan realiseres.

Glad borgmester

Én af dem, der overværede statsministerens åbningstale fra Christiansborg, var borgmester i Holbæk Kommune, Christina Krzyrosiak Hansen (S). At kommunen fik muligheden for at prøve nye rammer af, skabte glæde for borgmesteren.

Louise Hjelm Villadsen
Læs også
Udsigt til frie tøjler glæder Holbæk Lærerkreds og lokal skolebestyrelse
Louise Hjelm Villadsen
Læs også
Udsigt til frie tøjler glæder Holbæk Lærerkreds og lokal skolebestyrelse

Hun pointerede, at skolerne i kommunen allerede er gode, men at der er mulighed for at gøre dem endnu bedre.

- Jeg synes, vi har rigtig gode skoler i Holbæk kommune. Men det betyder ikke, at vi ikke skal udnytte det her. Der er stadig for mange børn, der ikke har det godt. Der er stadig for mange, der ikke lærer det, de skal. Det skal vi have lavet om på, lød det fra Christina Krzyrosiak Hansen.

VIDEO: Hør hele statsministerens åbningstale.