Fire unge dømt for brutal kidnapning vil frifindes

Østre Landsret påbegynder mandag ankesag mod fire unge mænd, der er tiltalt for en brutal kidnapning i Holbæk.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I Retten i Holbæk kostede en brutal kidnapning fire unge mænd mellem 1,5 år og to års fængsel. Mandag påbegynder Østre Landsret behandling af ankesagen.

De fire mænd, der ifølge politiet alle er en del af gadebanden LGP, der holder til i beboelseskvarteret Ladegårdsparken i Holbæk, er i dag 21, 22, 23 og 24 år.

De nægtede sig under behandling af sagen i Retten i Holbæk i november 2022 skyldige og nægtede samtidig at kende til eller tilhøre LGP.

Maskerede mænd ventede i kassevogn

Ifølge en mand i starten af tyverne, der boede i Holbæk på gerningstidspunktet, blev han natten mellem den 18. og 19. januar 2022 passet op, truet og angrebet af syv til otte mænd. 

Den forurettede har i retten forklaret, at han havde været til middag hos sin familie, der bor i Vangkvarteret i Holbæk.

Ifølge politiet er de fire unge mænd en del af gadebanden "LGP", der har hjemme i Ladegårdsparken i Holbæk.
Ifølge politiet er de fire unge mænd en del af gadebanden "LGP", der har hjemme i Ladegårdsparken i Holbæk. Foto: Skraafoto.dk, Styrelsen for Dataforsyning og Effektivisering

Da han omkring kl. 00.30 kom hjem, ventede mændene i en kassevogn. De fulgte efter ham det sidste stykke, og da han steg ud af sin bil for at løbe væk, råbte den ene til ham, at han ville skyde ham, hvis han forsøgte at flygte.

Ifølge den 22-årige kender han flere af de tiltalte. Han hilser på dem, når de mødes, men de er ikke venner. 

Læs også
Ung mand truet, afklædt og filmet under voldsom kidnapning - nu begynder retssagen
Læs også
Ung mand truet, afklædt og filmet under voldsom kidnapning - nu begynder retssagen

Denne aften var mændene aggressive og truende. Flere af dem var maskerede. 

Den 22-årige fortalte under sin vidneforklaring i Retten i Holbæk, at mændene slog ham, ligesom en af de tiltalte tog en kniv mod hans hals. 

Derefter tog de hans ting, penge, bilnøgler, telefon.

Skulle betale dummebøde

Ifølge den forurettede sagde den ene tiltalte til ham, mens han sad med kniven fremme, at den forurettede skulle være glad for, at han kendte en af de andre tiltalte i forvejen.

- Hvis ikke du kendte O. (en af de tiltalte, red.), så havde jeg allerede skåret dig op som en kylling. Bare fordi du er så grim at se på, sagde han ifølge den forurettede.

Den forurettede fortalte derefter om køreturen:

- De slog mig flere gange både med knytnæver og flad hånd i hovedet. Hårdere og hårdere. Det var dummeslag for at stille dumme spørgsmål, sagde de. En af dem sagde desuden, at jeg skulle betale en dummebøde på 10.000 kroner.

Læs også
Blev frihedsberøvet, slået og truet: - Mit liv er ødelagt
Læs også
Blev frihedsberøvet, slået og truet: - Mit liv er ødelagt

I retten forklarede den forurettede, at han har penge på sin konto og at han på daværende tidspunkt havde et almindeligt arbejde. Men 10.000 kroner havde han ikke stående.

- Nu skal du være en af vores og begynde at sælge hash herude, sagde en af de tiltalte derfor, og tilføjede at den forurettede hver dag skulle komme til Ladegårdsparken og aflevere penge.

Hang ud med de forkerte

Derefter tvang de ham til at køre til Ladegårdsparken, mens han havde en kniv for struben. 

Under kørslen slog de ham flere gange og truede ham på livet. To kørte med ham i bilen, de øvrige fulgte efter i kassevognen. 

I Ladegårdsparken truede de ham igen på livet. Det fremgik ifølge den forurettede tydeligt, at mændene var utilfredse med, at han har venner i Vangkvarteret, og at han hang ud med ”de forkerte”.

Efter et kvarter bad de ham om at køre tilbage, hvor han boede, fordi de ville ransage hans lejlighed. 

quote De slog mig flere gange både med knytnæver og flad hånd i hovedet. Hårdere og hårdere

Forurettet i byretten

To af de tiltalte holdt vagt udenfor, mens to var med den forurettede oppe i lejligheden.

Her fandt de flere ting, de tog med sig, blandt andet to herreparfumer, to par sko, en bøllehat, en sort halsedisse og et par Airpods. Flere af disse ting er efterfølgende fundet hjemme hos en af fire tiltalte i sagen.

En almindelig hashhandel

I den forurettedes lejlighed har politiet fundet DNA fra to af de tiltalte. Dette benægtes ikke. De tiltalte har nemlig en helt anden forklaring på, hvad der skete natten mellem den 18. og 19. januar sidste år.

I Retten i Holbæk erkendte de, at de har været i den forurettedes lejlighed den pågældende nat, men udelukkende fordi de to skulle lave en hashhandel med ham.

De forklarede, at de mødte den forurettede i Ladegårdsparken, hvor han havde abstinenser og ville købe hash. 

Det er også baggrunden for, har de forklaret, at flere af den forurettedes ejendele blev fundet hjemme hos den ene tiltalte. Det var betaling for den relativt store mængde hash, den forurettede ifølge deres udsagn købte.

Flere af forsvarerne påpegede under byrettens behandling af sagen, at der var huller i den forurettedes forklaring, og at den ikke var specielt troværdig, hvorfor man ikke kunne dømme deres klienter på baggrund af denne.

Troede, at han skulle dø

Anklager Sebastian Stentoft understregede dog i Retten i Holbæk i sin procedure, at han fandt den forurettedes fem timer lange forklaring meget troværdig. 

Før han skulle ind i retslokalet, havde han udbedt sig, at de fire tiltalte blev ført ud, ligesom tilhørere med tilknytning til de tiltalte måtte forlade retten.

Undervejs i forklaringen fremgik det, at det var hårdt for den unge mand at genfortælle forløbet, og han græd, da han i detaljer fortalte om, hvordan han den nat i januar troede, at han skulle dø uden at have haft mulighed for at sige farvel til sin familie.

- Den forklaring, han kom med, gjorde et stort indtryk på mig. Hvis man har siddet og hygget sig med to flinke fyre ved en hashhandel i sin lejlighed, så optræder man ikke sådan som den forurettede gjorde, og så gennemlever man ikke det, som han gennemlever nu, sagde anklageren sidste år i byretten.

Offer er traumatiseret

Den forurettede forklarede i retten, at han ikke tør vise sig i Holbæk, hvor han er født og opvokset, ligesom han ikke længere ses med venner og familie, fordi han er bange for, at der skal ske dem noget. 

Han bor "langt væk" og gav i retten udtryk for, at han er dybt traumatiseret af hændelsen.

Anklageren understregede i byretten, at der er intet, der tyder på, at den forurettede havde et større forbrug af hash.

Hans ven, der også vidnede i retten, har for eksempel fortalt, at han kun har hørt om et enkelt tilfælde, hvor den forurettede prøvede at ryge på en joint. 

Desuden passede den forurettede i januar et arbejde og levede ifølge sit eget og vennens udsagn et ganske almindeligt liv.

Læs også
Offer fik markeret tre bogstaver på sin brystkasse
Læs også
Offer fik markeret tre bogstaver på sin brystkasse

Ved skyldkendelsen lagde Retten i Holbæk da også vægt på den forurettedes forklaring, som de fandt yderst præcis, detaljeret og meget troværdig. 

Samtidig fandt retten de tiltaltes forklaringer utroværdige og konstruerede til lejligheden, ligesom man fandt, at alle fire tiltalte er medlemmer af LGP.

Fik sæk over hovedet 

Retten lagde yderligere vægt på at de fire tiltalte mænd ikke havde ønsket at udtale sig i sagen i de mellem otte og ni måneder, de havde siddet varetægtsfængslet. 

Først under retssagen i byretten valgte tre ud af fire at afgive forklaring. En ville fortsat ikke forklare sig.

I lejligheden blev der ifølge den forurettede lavet en video på Snapchat. Inden de tiltalte omkring kl. 02.30 igen forlod lejligheden, bad de ham om at tage tøjet af på overkroppen, gav ham en sæk over hovedet, og lavede videoen. 

quote Den forklaring, han kom med, gjorde et stort indtryk på mig

Anklager Sebastian Stentoft, Retten i Holbæk

Her kørte en af mændene angiveligt en kniv rundt ved den forurettedes hals og hjerte, mens en anden på videoen taler om de ”Mellemvangssvin”, der skal plaffes, når de bliver fanget en for en.

Snapchatvideoen blev ifølge den forurettede sendt til flere af hans venner, herunder de venner, han har i Vangkvarteret.

LGP i Holbæk

En politiassistent fra Efterretnings- og Analyseenheden hos Midt- og Vestsjællands Politi forklarede under sagen, at der i Holbæk på gerningstidspunktet var en form for modsætningsforhold mellem på den ene side LGP-gruppen, der holdt til i Ladegårdsparken, på den anden nogle personer, der har en relation til Vangkvarteret.

Den forurettede fortalte under sin vidneforklaring i byretten, at han ikke ved, hvorfor han blev ”taget” natten mellem d. 18. og 19. januar sidste år. 

Han blev set af nogle af de tiltalte omkring 14 dage før episoden, hvor han var på McDonalds med nogle venner fra Vangkvarteret.

En af de tiltalte forsøgte at køre efter ham i bil, men det lykkedes den forurettede at stikke af. Ifølge den forurettede var venskabet med personerne fra Vangkvarteret omdrejningspunkt for truslerne, mens han var frihedsberøvet.

Udover dommene på mellem 1,5 år og to års fængsel, blev den ene af de tiltalte, der har en syrisk baggrund, af Retten i Holbæk udvist af Danmark for bestandig.

Østre Landsret behandler ankesagen over fire dage. Den forventes afsluttet d. 13. december.


Nyhedsoverblik