Dobbeltdrab for Landsretten: Ikke meningen, at de skulle dø

Tiltalt, der stak to yngre kvinder i Ruds Vedby og Kundby ihjel med kniv, erkender at have forvoldt kvindernes død.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Selvom der ikke engang er gået en time af retsdagen, bøjer forsvarer Kristian Mølgaard sig let frem, tænder for sin mikrofon og afbryder anklageren, der er i gang med at gennemgå en politirapport i drabssagen.

- Kan vi holde en pause? siger han og kigger på sin klient, der hulkende tørrer sig i ansigtet med en serviet.

Mens anklager Emil Folker gennemgår hændelsesforløbet natten til den 15. november 2019, hvor den tiltalte MD med en kniv overfaldt og dræbte først sin 31-årige kæreste Line Messerschmidt i deres fælles rækkehus i Ruds Vedby og halvanden time senere sin 35-årige ekskæreste Jeanette Rømer Hansen i hendes hjem i Kundby, får den tiltalte MD det tiltagende dårligt. 

Igen og igen tørrer han sig om øjnene, indtil han til sidst ikke kan holde sammen på sig selv og beder sin forsvarer om at få en pause.

Det slog klik

20 minutter senere fortsætter sagen. Vi er i Østre Landsret i retssal 9. Salen er fyldt med pårørende både til den tiltalte og med familie til Line Messerschmidt. Selvom den tiltalte MD ikke husker noget fra den nat i november for snart to år siden, hvor det slog klik for ham, erkender han, at han formentlig er skyld i de to kvinders død.

I Retten i Næstved blev han idømt 16 års fængsel for manddrab. En dom, han i første omgang modtog. Statsadvokaten har dog anket sagen, eftersom man her mener, at fængsel på livstid er en mere passende straf for to så brutale drab.

- Praksis for to kvindedrab, mener jeg, ligger på fængsel på livstid, og derfor har vi anket, siger anklager Emil Folker til TV2 ØST, men ønsker ikke at uddybe påstanden, før han har procederet.

Da sagen blev anket, ankede den tiltalte også til formildelse af straffen. Han erkender ikke, at han havde til hensigt at slå kvinderne ihjel. Derimod mener hans forsvarer Kristian Mølgaard, at MD bør straffes for vold med døden til følge, hvilket kan give en mildere straf.

Fik 28 knivstik

At der er tale om to ganske brutale knivoverfald, er der dog ingen tvivl om. 28 knivstik blev Line Messerschmidt tilført, heraf var 18 af dem dybe. Imens lå parrets to fælles børn og sov på 1. salen i rækkehuset, ligesom Line Messerschmidts to øvrige mindreårige børn fra tidligere forhold også befandt sig på førstesalen. 

Ifølge børnenes bistandsadvokat var et af børnene vågen og hørte drabet på moren.

Jeanette Rømer Hansen fik 19 knivstik. Begge kvinder døde på stedet.

Meldte sig selv til politiet

Anklageren afspiller under mandagens retsmøde to samtaler, den tiltalte har ført med politiet. Det første opkald til politiet foretager han kl. 04.24 efter drabet på Line Messerschmidt.

– Jeg har slået min kæreste ihjel, kan man høre den tiltalte sige til medarbejderen hos 112.

Han fortæller, hvor han befinder sig, og at han har ringet til sin svigermor for at fortælle, hvad han har gjort, og at hun må komme og tage sig af de fire børn på 1. sal. Han spørger gentagne gange medarbejderen, hvor lang tid man får for at slå et menneske ihjel, men medarbejderen misforstår ham og svarer, at der vil være en patruljevogn hos ham indenfor kort tid. Samtalen ender med at den tiltalte afbryder forbindelsen og politiet mister kontakten til ham.

Herefter kører han til Kundby og slår også sin ekskæreste ihjel med knivstik. Kvinden forsøger at flygte ud i sin have, men MD løber efter hende og tilfører hende en række dræbende stik med det 23 cm lange knivsblad. Efterfølgende sætter han sig igen i sin bil, ringer atter til politiet og fortæller, hvad han har gjort. 

Imens han taler med betjenten ved 112, kører han til Holbæk politistation og overgiver sig til den patrulje, der venter på ham.

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST
Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST

"Du er sådan en, der slår"

Under retssagen i Næstved og igen i Østre Landsret mandag bliver der oplæst SMS’er og afspillet uddrag af timelange lydoptagelser optaget på en iPad mellem parret, hvor kæresten Line Messerschmidt beskylder MD for at være hende utro med sin ekskæreste, som altså også endte med at blive slået ihjel. 

På optagelserne kan man høre, hvordan den 31-årige kvinde er plaget af jalousi, hun vil have MD til at erkende utroskab, og får ham til at ringe op til ekskæresten for at udspørge hende om deres forhold, ligesom MD også laver en række tilståelsesoptagelser, hvor han erkender, at han er en dårlig kæreste.

Under mandagens retsmøde i Østre Landsret fremlægger anklager Emil Folker desuden en note fra Line Messerschmidts telefon. Her har hun skrevet, at MD har truet hende med en kniv og at han har taget kvælertag på hende, givet hende lussinger og truet hende. MD nægter at have været voldelig i forholdet. På optagelserne kan man dog høre nu afdøde Line Messerschmidt tale med MD om, at de begge har slået i forholdet.

- Du er jo sådan en, der slår, siger hun til MD. Du har slået mig, svarer han. Ja, det er sandt, det har jeg gjort, men du har også slået mig. Jeg har givet dig to børn. Tak for lort, siger Line Messerschmidt.

Også for den tiltaltes mor er afspilningerne svære at lytte til. Derfor er hun flere gange nødt til at forlade retssalen. Ved retsdagens afslutning mandag er hun derfor ikke til stede, da MDs øvrige familiemedlemmer får lov at give ham et knus. 

- Hvor er mor? spørger han som det første. Vil I ikke godt give hende et stort kram fra mig, jeg forstår slet ikke det her, siger han til de andre, mens han giver dem et knus. 

Truede med at forlade tiltalte og tage børnene med

Under retssagen i Næstved forklarede MD, at hans 31-årige kæreste aftenen forud for drabet fortalte ham, at hun ville forlade ham til fordel for en anden mand, som også  fremover skulle være far for parrets fælles børn. 

– Dem kommer du ikke til at se igen, men det gør heller ikke noget, for de er så små, at de ikke vil kunne huske dig, skal kvinden angiveligt have sagt til MD. 

Det var den melding, der ifølge MD fik det til at slå klik.

Retten i Næstved fandt, at det var en formildende omstændighed, at forholdet havde været præget af jalousi. I dommen hed det blandt andet, at den dræbte kvinde i perioden helt op til drabene havde ”udsat tiltalte for et massivt pres og manipulerende behandling, blandt andet ved at lydoptage og genafspille langvarige forhør af tiltalte omhandlende hans forhold til begge de dræbte kvinder”.

Nu skal Østre Landsrets tre juridiske dommere og tre domsmænd se på sagen med friske øjne og vurdere, om de vil følge anklagerens påstand om fængsel på livstid.

Der ventes dom i sagen onsdag d. 23. juni.

VIDEO: Klokken 05.47 den 15. november 2019. blev en kvinde fundet dræbt i sit hjem i Kundby. Det skete halvanden time efter, at en anden kvinde var fundet dræbt i Ruds Vedby. Drabet gav et stort opbud af politi i Kundby.