Beboere frygter nyt erhvervsområde: - Det vil ødelægge alt

Beboerne i Regstrup-området er i oprør - igen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

For to år siden vandt de kampen mod et stort biogasanlæg tæt på den lille by vest for Holbæk. Beboerne frygtede blandt andet tung trafik. Nu sætter lastbilerne måske alligevel kurs mod byen. Kommunen har nemlig lige nu planer om et omfattende erhvervsområde ved Kalundborgmotorvejen.

- Det bliver et område med en masse tung trafik lige op ad skoler og pasningstilbud og alle udendørsaktiviteterne, der hører med til skolen, siger Julie Buur Fisker.

quote Det vil ødelægge hele det smukke landskab her

Julie Buur Fisker, Nr. Jernløse

Julie Buur Fisker er bekymret for fremtiden i sin lille by. Hun bor i Nr. Jernløse kun nogle få hundrede meter fra det planlagte erhvervsområde.

- Det vil ødelægge hele det smukke landskab her. Vi har rigtig mange boliger op ad erhvervsområdet, så det hele vil ændre sig betydeligt. Det er jo ikke derfor, vi er flyttet herud og er glade for at være her, fastslår Julie Buur Fisker.

Udskudt til efter sommerferien

Den nye Kalundborgmotorvej skærer sig gennem landskabet lige syd for Nr. Jernløse. Og det er her - både nord og syd for vejen, at kommunens planlæggere har tegnet to nye erhvervsområder - med op til 12 til 15 meter høje bygninger.

- Det er klart, at det vil have en rigtig stor indvirkning på rigtig mange mennesker her, vurderer Julie Buur Fisker.

Sådan ser planerne for erhvervsområdet ud.
Sådan ser planerne for erhvervsområdet ud. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Det er embedsmændenes plan, at der skal åbnes op for erhvervsområder lige uden for Nr. Jernløse. Politikerne har netop udskudt beslutningen om Kommuneplan 2021 til efter sommerferien.

- Jeg håber da helt klart, at de bruger sommeren til at få læst alle vores høringssvar igennem, og at de finder ud af, hvad det er, folk herude ønsker. Der er et andet sted i kommunen på 200 hektar med samme miljøklasse, hvor der er plads. Hvorfor ikke bruge dét, der allerede er i kommuneplanen i stedet for at begynde at etablere nyt? spørger Julie Buur Fisker.

Vandt kampen for to år siden

Beboerne i Regstrup har prøvet det før. Taget kampen op mod kommunen og vundet.

For to år siden valgte politikerne at skrotte planerne om et biogasanlæg efter massivt folkeligt pres. Efterfølgende afviste Planklagenævnet også planerne om et tilstødende erhvervsområde. Kommunen havde ikke analyseret, om der var behov for erhvervsarealet.

- De laver den samme fejl. Forvaltningen har overfor os bekræftet, at der ikke er nogen, der har vist interesse for en miljøklasse 6 - altså stærkt belastende forurenende virksomheder - med den her placering, så behovsanalysen er stadig ikke lavet ordentligt, siger Karina Moll Ravn, der er formand for Regstrup Natur- og Miljøforening.

VIDEO: Utilfredse borgere klistrede den 14. maj 2019 flag på deres "biogas nej tak-plakater." Kommunen besluttede nemlig, at de droppede placeringen af biogasanlægget ved Snævre Vest.

Utilfredse borgere klistrede i dag flag på deres "biogas nej tak-plakater." Kommunen har i dag besluttet, at de agter at droppe placeringen af biogasanlægget ved Snævre Vest.

Foreningen blev dannet under protesten imod biogasanlægget. Den vil gerne have erhverv til området, men er bekymret over, at den nye kommuneplan vil give mulighed for, at virksomheder i miljøklasse 6 kan etablere sig:

- Det er det, miljøstyrelsen betegner som stærkt belastende virksomheder. Det er virksomheder som kemivirksomheder, asfaltfabrikker, der er produktions- eller transport- og logistiktunge virksomheder, forklarer Karina Moll Ravn.

quote Det er en fremtidssikring af vores kommune

Lars Qvist, politiske ordfører, Socialdemokratiet

Der er kommet 46 høringssvar imod erhvervsområdet. Men borgerne føler sig overhørt.

- Der har været meget tale om borgerinddragelse. Det er bare snak. Forvaltningen har jo konstateret, at de ikke behøver at lytte til en eneste af de bemærkninger, der ligger i høringssvarene herudefra. Der er overhovedet ikke lyttet til borgerne i det her tilfælde, lyder det fra Karina Moll Ravn.

Karina Moll Ravn er formand for Regstrup Natur- og Miljøforening.
Karina Moll Ravn er formand for Regstrup Natur- og Miljøforening. Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

S: En fremtidssikring af kommunen

Erhvervsområdet - og ikke mindst forvaltningens håndtering - undrer også politisk.

- Administrationen har stort set afvist alle kritikpunkter fra borgerne, og den har sagt, det ændrer vi ikke på. Det, synes jeg, er en sjov måde at inddrage borgerne på. Først beder vi dem om en masse høringssvar, de bruger en masse tid på det, og så ændrer vi ikke et komma, lyder det fra Emrah Tuncer (R).

Læs også
Byen stank af rådne æg:
Politiet stopper efterforskning af biogasanlæg
Læs også
Byen stank af rådne æg:
Politiet stopper efterforskning af biogasanlæg

Socialdemokraternes politiske ordfører, Lars Qvist, understreger, at det er nødvendigt at udpege nye erhvervsområder for at sikre kommunens udvikling.

- Jeg kan godt forstå, at beboerne synes, det er mærkeligt, at der slet ikke er flyttet et komma. Men det er jo en kommuneplan, vi er i gang med. Det vil sige, at det er en fremtidssikring af vores kommune, at vi er gearet til de krav og muligheder, som fremtiden rummer. Vi skal blandt andet tage højde for, at vi har en kæmpe udvikling i Kalundborg med 300.000 nye kvadratmeter på havnen, Frode Laursen i Jyderup udvikler, og inden for 10 år har vi måske besluttet, at vi skal have en Kattegatbro. Det er derfor, at vi i Socialdemokratiet siger ja til et erhvervsområde, siger Lars Qvist.

Kommuneplan 2021 - og dermed beslutningen om erhvervsområdet - skal forbi både Økonomiudvalget og byrådet. Den endelige beslutning bliver først truffet efter sommerferien.


Nyhedsoverblik