To bandidosrockere kendt skyldige i likvidering af 18-årig

Retten i Holbæk har afsagt skyldkendelse i retssagen om et drab i Ladegårdsparken i Holbæk i 2019. Dommen falder tirsdag. Anklageren kræver livstid.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Klokken lidt over ni er skyldkendelsen blevet afsagt i retssal A i Retten i Holbæk.

Sagen drejer sig om drabet på den 18-årige Zobair Saidi, som den 28. april 2019 klokken 22.10 med fem skud blev skudt og dræbt ud for Ladegårdsparken 135 i Holbæk.

Igennem ni retsdage har seks nævninge og tre juridiske dommere lyttet, mens specialanklager Anja Lund Liin har ført sagen mod tre mænd på henholdsvis 26, 29 og 34 år, der på tidspunktet for drabet alle var medlemmer af rockerklubben Bandidos.

To af dem er kendt skyldige, mens den 34-årig mand, der ifølge anklagemyndigheden har været ekspræsident i Bandidos, frikendes for at have bestilt drabet. 

Samtlige nævninge og dommere er enige i skyldkendelsen. 

Strafudmålingen var ventet at komme senere onsdag. Den kommer dog først på tirsdag. 

Dræbt af skud i tindingen

Hashhandler Mikkel Oliver Falck Nielsen har i en tilståelsessag i 2020 modtaget 12 års fængsel for sin rolle i sagen. 

Han har erkendt, at det var ham, der lokkede Zobair Saidi i en fælde, da han lavede en aftale med Saidi om, at han på et givent tidspunkt ville smide hash ud fra sin altan, som Saidi kunne hente. Samtidig har hashhandleren forklaret politiet, at han informerede Bandidos om, hvornår Saidi ville komme, så de kunne afstraffe ham.

Ifølge hashhandleren var det meningen, at Saidi skulle have tæsk, men i stedet blev der affyret fem skud imod ham. Tre af skuddene ramte Saidi, to af dem dødeligt, blandt andet et skud affyret på nært hold i tindingen.

Nævninge og dommere lægger til grund i deres afgørelse, at Mikkel Oliver Falck Nielsen har afgivet en troværdig forklaring. Han har afgivet forskellige forklaringer, men efter han har tilstået, har han afgivet en sammenhængende og troværdig forklaring, der understøttes af blandt andet den kommunikation, der har været mellem ham og de to skyldige. Han har ikke nævnt ekspræsidenten. 

Hans forklaring understøttes af vidneudsagn fra hans kæreste, som også er dømt i sagen, samt andre vidner.

Utroværdige forklaringer

Den 26-årige mand er blandt andet kendt skyldig i at affyre skuddene. I skyldkendelsen lægger nævninge og dommere vægt på, at der blev fundet krudtpartikler på den 26-åriges tøj, mens en GPS på hans bil og i hans telefon ikke kan udelukke, at det var ham, der sad på en bænk og ventede på Saidi i Ladegårdsparken. Hans egen forklaring virkede samtidig konstrueret og utroværdig.

Den 29-årige mand har under sin forklaring sagt, at han ikke længere er medlem af Bandidos. Også hans forklaring virker konstrueret og utroværdig, når nævninge og dommere frem til.

Begge mænd havde to fotos af Zobair Saidi på deres telefoner.

Udover drabet er mændene også kendt skyldige i drabsforsøg, da de få dage før drabet mislykkedes med et lignende drabsforsøg på Zobair Saidi.

Den 26-årige mand er også kendt skyldig i overtrædelse af våbenloven og knivloven.

Han trak på smilebåndet, da der blev sagt skyldig, og smilte, da han blev ført ud af retslokalet ved den første pause. Da han føres tilbage i retten efter pausen, sagde han grinende henvendt til en af tilhørerne:

- Der er kolde bajere senere.

Modsat gjorde den 29- og 34-årige mand ikke meget væsen af sig, men kiggede ned i jorden.  

Ved skyldkendelsen brød Zobair Saidis mor brød sammen i gråd og måtte hjælpes ud af retslokalet en betjent og hulkede højlydt udenfor.  

Anklager går efter livstid

Anklagemyndigheden har under sagen påstået, at drabet var kulminationen på en længere tids konflikt mellem Bandidos og en gruppe af unge mænd fra Vangkvarteret og Ladegårdsparken i Holbæk.

Sagen er omfattet af bandeparagraffen, der betyder, at bandemedlemmer kan straffes dobbelt så hårdt.

Anklager Anja Lund Liin går efter fængsel på livstid. Hun argumenterer med, at begge de skyldige mænd har haft en helt afgørende rolle. Mens det var den 26-årige, der affyrede pistolskudende, stod den 28-årige for planlægningen.

- Drabet er begået af en helt uhørt grad af kynisme. Zobair Saidi havde ikke en chance. Han var værgeløs. Han gik i sit eget nabolag for at hente hash, og så kommer (den 26-årige, red.) og skyder ham. Da han falder, går (den 26-årige, red.) tættere på og skyder ham i tindingen. Det er en ren likvidering. Der er brugt skydevåben i det offentlige rum, og det er helt utroligt utryghedsskabende at bo i et område, hvor der bliver skudt. Andre kunne været blevet ramt af skud, siger hun i sin afsluttende procedure.

De to forsvarer går efter 16 års fængsel.

Selvom den 34-årige mand er frikendt, han kan ikke forlade retsbygningen. Han skal afsone en dom på 40 dage, han fornylig har fået.

VIDEO: Zobair Saidis mor gik tidligere i år ud med budskabet om, at folk skulle hjælpe politiet med at finde gerningsmændene.