Aggressiv ræv skudt - hundeejere i Holbæk kan igen være trygge

Ræven der i marts huserede i et villakvarter i Holbæk og fik flere hundeliv på samvittigheden, er blevet skudt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bølgerne gik højt, da en helt usædvanlig ræv i begyndelsen af året spredte utryghed i et villakvarter i Holbæk.

Tine Maj Lilleskov Nielsen oplevede på nærmeste hold rævens aggressive adfærd, da den angreb og dræbte familiens niårige sorte og hvide shih tzu Sonja i marts. 

- Min mand åbnede døren for, at vores hund kunne komme ud og tisse. Hun lusker så rundt ude i det gode vejr. Det næste min mand ser, er, at ræven står hen over hende, og har bidt hende i halsen, fortalte Tine Maj Lilleskov Nielsen fra Holbæk dengang til TV2 ØST,  

quote Jeg ville gerne have den ind for at blive undersøgt

Henrik Jørgensen, Vildtkonsulent i Vestsjælland

Det fik en stor jagt til at gå i gang. Vildtkonsulent i Vestsjælland Henrik Jørgensen blev kimet ned om de usædvanlige hændelser, og så blev jagten ellers sat i gang. Med hjælp fra en reguleringstilladelse, blev det tilladt at sætte fælder op samt at skyde ræven.

Og det har givet pote. Ræven er blevet skudt af en jæger og efterfølgende undersøgt.

- Det er højst usædvanligt, at en ræv angriber hunde, så jeg ville gerne have den ind til undersøgelse, når den blev fanget, fortæller Henrik Jørgensen.

Men undersøgelsen viste ingenting. Ræven var helt normal og havde hverken en sygdom eller andet, der kunne forklare rævens adfærd.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ræven kom helt tæt på husene i et villakvarter i Holbæk.
Ræven kom helt tæt på husene i et villakvarter i Holbæk.

Territorial ræv

Henrik Jørgensen mener at han-ræven, efter den er flyttet ind i villakvarteret, har udviklet en aggressiv adfærd:

- Den har ikke været sulten, men jeg tror, at den har følt, at hundene er kommet ind på dens territorium, og at det er det, der har ledt til angrebene.

Flere og flere ræve kommer til byerne og lever her. De tilpasser sig forholdene i villakvarteret og bliver med tiden mindre sky, som det var tilfældet med ræven i Holbæk, som ofte blev set ved højlys dag.

Ikke farlige

Ræven kommer tættere på os mennesker, men der er endnu ingen eksempler på, at en ræv har angrebet et menneske.

Og som Henrik Jørgensen fortæller er det højst usædvanligt at en ræv angriber hunde, fordi de ofte er så store, at ræven ikke opfatter dem som byttedyr.

Det sker, at Henrik Jørgensen modtager enkelte henvendelser og senest en fra Køge om en ræv, der igen skulle have taget en hund, men han mener, at der skal mere til, før at Naturstyrelsen griber ind.

- Jeg siger ikke der skal lig på bordet, men henvendelserne skal være meget konkrete og flere, inden vi griber ind, fortæller vildtkonsulenten.

Det er ikke kun negative ting at fortælle om ræven. Ræven bliver kaldt naturens skraldemand, fordi den normalt spiser mus og andre gnavere samt dyr og fugle, der er svækkede enten på grund af sygdom eller påkørsel af biler.