Ræv gik til angreb i villakvarter – flere hunde aflivet

Flere hunde er blevet aflivet, efter en ræv i et villakvarter i Holbæk er gået til angreb. En vildtforvalter kalder det for usædvanligt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med sin pjuskede pels og store mørke øjne, kan ræven på afstand virke sød og harmløs. Men ræven er et vildt rovdyr.

Det har flere familier i et villakvarter i Holbæk måtte sande, efter en ræv har bidt deres hunde så voldsomt, at de efterfølgende måtte aflives.

En af dem, som har oplevet at miste et pelset familiemedlem til ræven, er Tine Maj Lilleskov Nielsen.

quote Det næste min mand ser, er, at ræven står hen over hende, og har bidt hende i halsen

Tine Maj Lilleskov Nielsen, Holbæk 

Familiens niårige sorte og hvide shih tzu Sonja blev i sidste uge angrebet af en ræv lige ude foran familiens hoveddør.

- Min mand åbnede døren for, at vores hund kunne komme ud og tisse. Hun lusker så rundt ude i det gode vejr. Det næste min mand ser, er, at ræven står hen over hende, og har bidt hende i halsen, siger Tine Maj Lilleskov Nielsen fra Holbæk.

Tine Maj Lilleskov Nielsens mand råber ad ræven, og det samme gør to andre mænd, som kommer gående i samme øjeblik, men ifølge familien er ræven ligeglad og lister først væk, da de løber klappende over mod den. Men det var altså for sent at redde hunden.

- Hun har været en kæmpe del af vores hverdag. Hun har sovet med børnene og leget og hygget sig med os som familie, så det er et kæmpe tomrum, at hun ikke er her mere, og både børnene og os voksne er naturligvis meget kede af det, siger Tine Maj Lilleskov Nielsen.

Usædvanlig adfærd

Ifølge vildtkonsulent Henrik Jørgensen fra Naturstyrelsen er ræven ikke en truet dyreart og lever både på landet og i byerne. Det er derfor meget normalt, at ræve befinder sig i villakvarterer, da der er masser mad fra skraldespande let tilgængeligt.

- Ræve spiser normalt regnorme, biller, mus og mad fra skraldespande, men de kan også sagtens finde på at tage høns, men det er meget usædvanligt, at en ræv går efter en hund, siger Henrik Jørgensen.

Artiklen forsætter under billederne.

 
 
Ræven kommer helt tæt på husene i et villakvarter i Holbæk.
Ræven kommer helt tæt på husene i et villakvarter i Holbæk. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

Henrik Jørgensen har givet grundejerforeningen lov til at sætte trådnetsfælder op i håb om, at ræven går i den. Grundejerforeningen er ligeledes i kontakt med en jæger, som kan komme og aflive ræven, så snart den går i fælden.

Læs også
Udstoppet mekanisk ræv træner jagthunde
Læs også
Udstoppet mekanisk ræv træner jagthunde

quote Det er meget usædvanligt, at en ræv går efter en hund

Henrik Jørgensen, vildtkonsulent 

Henrik Jørgensen vurderer, at det er en enkelt ræv med en uvane, der har været på spil. Han kender ikke til fortilfælde, hvor ræve har gået til angreb på hunde, derfor er det ifølge ham mest hensigtsmæssigt at aflive ræven.

- Det kan hænge sådan sammen, at ræven har prøvet at gå efter hund en enkelt gang, og så har den fundet ud af, at det har været nemt, og så har den fået smag for det, men det er meget uheldig uvane, og derfor skal den selvfølgelig stoppes, siger Henrik Jørgensen.

Opfordring til grundejerforeningerne

Familien Lilleskov er ikke den eneste familie i det østlige Holbæk, som har oplevet at miste et kæledyr til ræven.

Ifølge Jeannette Madsen, som er administrator i gruppen efterlyste/fremlyste hunde (landsdækkende) på Facebook, så drejer det sig om mindst tre hunde, som er blevet angrebet.

Derudover, er en hund i området forsvundet, som gruppen mener, ræven også har taget.

Mindst en kat og en kanin er ligeledes taget af ræven. 

Derfor har Holbæk Kommune taget fat i grundejerforeningerne og opfordret dem til at søge om tilladelse til at sætte fælder op.

recurvirostra_avosetta_-_zoo_frankfurt_4.jpg
Læs også
Fuglevenner går i krig mod ræve
recurvirostra_avosetta_-_zoo_frankfurt_4.jpg
Læs også
Fuglevenner går i krig mod ræve

I marts måned er der nemlig ikke jagttid på ræven, og derfor kræver det en særlig tilladelse at få lov til at regulere ræven.

- Der kan være delte meninger om, om vi har valgt at flytte ind på rævens territorie, men huset har ligget her i 11 år, og vi har aldrig oplevet det før, siger Tine Maj Lilleskov Nielsen.

Holbæk Kommune søger ligeledes tilladelse til at sætte fælder op på deres egne grønne områder.