Vil genskabe sidebygning på ikonisk Olsen Banden-palæ - nu går jagten på finansiering for alvor i gang

Det ikoniske Olsen Banden-palæ i Gedser mangler sin sidebygning. Nu kæmper fanklub for at skaffe penge nok til at bygge en ny.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Siden 2016 har Det Gule Palæ, også kendt som kontroltårnet fra Olsen Banden På Sporet, kunne findes på jernbanemuseet Gedser Remise tæt ved Gedser Station. Oprindeligt hørte der dog også en lav sidebygning med til palæet, men den var i så dårlig stand, at den ikke overlevede flytningen fra København til Gedser.

Derfor forsøger den danske Olsen Banden fanklub, i samarbejde med den tyske fanklub og Gedser Remise, nu at skaffe penge til, at der kan bygges en ny sidebygning.

- I filmen har selve sidebygningen ikke så bærende en rolle som tårnet, men den medvirker stadig. Derudover er det en meget ikonisk bygning, der er designet af den berømte arkitekt Heinrich Wenck, som er blevet erklæret for bevaringsværdig.

- For at få bygningen tilbage til sin helhed, vil vi derfor genopføre bygningen, så den udvendig kommer til at ligne den originale bygning, siger Rune Holm Clausen, der er formand for den danske Olsen Banden fanklub.

Det Gule Palæ er designet af Heinrich Wenck i 1909 og havde oprindeligt en sidebygning, som ses på billedet.
Det Gule Palæ er designet af Heinrich Wenck i 1909 og havde oprindeligt en sidebygning, som ses på billedet. Foto: Erik V. Pedersen

Det Gule Palæ endte på Gedser Remise, fordi det stod til at skulle nedrives på et gammelt DSB-område i København. Gennem en ihærdig indsats fra både den danske og tyske Olsen Banden fanklub samt Gedser Remise blev det ikoniske tårn dog reddet og fragtet til Gedser i 2016. Her gennemgik det en omfattende renovering, og fremstår i dag som et lille Olsen Banden museum med en genskabt førstesal, der er næsten identisk med kulisserne fra Olsen Banden filmen fra 1975.

Siden indvielsen af tårnet i 2017 er besøgstallet ifølge Rune Holm Clausen blevet tidoblet hos Gedser Remise, der er gået fra at have cirka 800 årligt besøgende til cirka 10.000 årligt besøgende. Den manglende sidebygning er dog et betragteligt skår i glæden, og derfor håber Rune Holm Clausen, at det endelig vil lykkes de to fanklubber og Gedser Remise at skrabe nok penge til, at byggeriet kan blive en realitet.

- Projektet er ikke et delprojekt, hvor vi kan gøre tingene løbende med, at vi får samlet penge ind. Vi er nødt til at vide, at vi har i hvert fald 80 procent finansiering på plads, før vi starter, siger han.

Artiklen fortsætter under videoen.

Efter to års forberedelser ankom Det Gule Palæ søndag til Gedser i 2016.

Koster tre millioner kroner

Opførelsen af en ny sidebygning på cirka 170 kvadratmeter vil koste omkring tre millioner kroner. Størstedelen af pengene, cirka 2,5 millioner kroner, håber man at kunne skaffe via fonde, og den sidste halve million vil de forsøge at skaffe gennem donationer fra firmaer og fans.

- Blandt andet har Skaks Specialtransport, som flyttede tårnet i 2016, sagt, at de gerne vil donere fragt af byggematerialer fra det firma, som skal bygge bygningen. Foreløbigt har fans også doneret lige omkring 70.000 kroner, og det synes vi er ret godt gået, når vi lige er startet op, siger Rune Holm Clausen.

Indsamlingen blev oprindeligt søsat i 2019, men den har været inaktiv i over et år - blandt andet på grund af corona. I januar 2021 tog de så fat igen, og Rune Holm Clausen fortæller, at det er nu, at man sætte alle sejl ind for at skaffe penge nok til projektet. 

Projektet har for nyligt også fået tilsagn om økonomisk støtte fra Guldborgsund Kommune, men beløbets størrelse er endnu ukendt. Rune Holm Clausen fortæller, at man også har forhørt sig hos den danske borgmester i Rostock Kommune, om Rostock, der er Gedsers venskabsby, kunne være interesseret i at støtte.

- Så vi spiller på mange heste nu, siger han.

Rune Holm Clausen foran Det Gule Palæ i Gedser
Rune Holm Clausen foran Det Gule Palæ i Gedser Foto: Olsen Banden Fanklub

Sidebygning vil tiltrække endnu flere gæster

Indvendigt vil sidebygningen blive indrettet med café, toiletter, garderobe og en multisal med plads til mellem 80 og 150 personer. Multisalen vil derfor skulle fungere som det centrale samlingssted for Remisens mange gæster, som vil kunne bruges til flere kulturelle arrangementer som foredrag, koncerter, borgermøder og lignende.

Rune Holm Clausen er derfor overbevist om, at opførelsen af den nye sidebygning vil få besøgstallet til at stige endnu mere.

- Det er jeg slet ikke i tvivl om. For det første vil det jo skabe endnu mere interesse for alle Olsen Banden-fansene, hvor mange af dem, der har været og se tårnet, vil komme igen og se sidebygningen. Derudover vil der også være en øget interesse for arkitekturinteresserede og toginteresserede, fordi den har den her toghistorie.

Oven i det skal man ifølge Rune Holm Clausen så tillægge alle de besøgende, der deltager i de forskellige arrangementer, som sidebygningen vil facilitere.

Kan stå færdigt i sensommeren 2022

Det er firmaet Træhuse A/S, der skal stå for at opføre selve sidebygningen, og de kan tidligst gå i gang i begyndelsen af 2022. Lykkes det at samle nok penge ind inden da, håber Rune Holm Clausen, at sidebygningen kan stå færdig i sensommeren 2022.

- Det er lidt optimistisk, men vi håber. Alle vi snakker med synes, at det er en god idé, og når du får så meget opbakning fra så mange kanter, så ved du også, at du har gang i noget af det rigtige, siger han.

Har man lyst til at donere et beløb til den nye sidebygning kan det gøres her