¨

Unge køber mere genbrug – det er både billigt og rigtig god stil

Sabrina Chadegani er arrangør af genbrugscrawlen og formand for udvalget Grøn Skole på Nykøbing Katedralskole Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

Salget af genbrug stiger. Især unge mennesker kan se fordele i at købe brugt.

Elever fra Nykøbing Katedralskole shopper på den bæredygtige måde.

Med jævne mellemrum tager de på en såkaldt genbrugscrawl i Nykøbing Falsters genbrugsbutikker, hvor de med glæde tager andres aflagte klæder til sig for at spare penge og for at reducere forbruget.

Det bliver mere og mere socialt acceptabelt at købe genbrug og fokusere på genbrug på grund af miljøaspektet

John Thøgersen, professor i økonomisk psykologi og ekspert i forbrugeradfærd fra Aarhus Universitet

- Det er for at få et fokus på det der med at gøre ens hverdag mere bæredygtig og vise de unge mennesker, at man godt kan købe cool eller fedt eller hyggeligt tøj i sådan en genbrugsbutik, siger Sabrina Chadegani, der er arrangør af genbrugscrawlen og formand for udvalget Grøn Skole på Nykøbing Katedralskole.

I Folkekirkens Nødhjælp i Nykøbing Falster, som er en af destinationerne på turen rundt i genbrugsbutikkerne, kan man godt mærke, at der er en stor interesse fra unge mennesker.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ruth Kjølby, frivillig, Folkekirkens Nødhjælp, Nykøbing Falster.  Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

- Der kommer da en del, det vil jeg nok sige. Mest når de skal have gallafester og sådan nogle ting, så kommer de og skal klædes på, fortæller Ruth Kjølby, der er frivillig i butikken.

Elever fremmer bæredygtighed

Grøn Skole på Nykøbing Katedralskole er en gruppe af 26 elever, der arbejder for at fremme bæredygtighed i hverdagen.

Sabrina Chadegani arrangerer turene til genbrugsbutikkerne med jævne mellemrum, og alle er velkomne til at komme med.

Artiklen fortsætter under billedet.

Flokken af elever på vej for at se på genrbugstøj.  Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

Maja Eriksen er en af dem, der er med på genbrugscrawlen. Det er hun blandt andet for at spare penge.

- Jeg kan godt lide at prøve at spare lidt penge, og så hjælper det også på min samvittighed at bruge genbrug, siger hun.

Professor: Mere socialt acceptabelt at købe genbrug

Professor i økonomisk psykologi og ekspert i forbrugeradfærd og miljø fra Aarhus Universitet, John Thøgersen, kalder tendensen for positiv i forhold til det fokus, der har været på opgøret med smid-væk-mentaliteten og det ressourceforbrug, det fører til.

Genbrugstøj betyder for mig, at jeg ikke behøver at købe noget fra Spanien eller andre lande og bruge ressourcer og udlede CO2 i vores miljø

Sabrina Chadegani, arrangør af genbrugscrawl

- Det bliver mere og mere socialt acceptabelt at købe genbrug og fokusere på genbrug på grund af miljøaspektet. Tidligere har det været tilknyttet økonomi, men nu er det i højere grad det miljøvenlige i genbruget og det positive med, at man kan finde sjove og gode ting i genbrug, siger John Thøgersen.

Flere unge køber genbrug

Tal fra Røde Kors viser, at salget i organisationens genbrugsbutikker næsten er fordoblet over de seneste seks år.

Siden 2012 er indtægterne fra salg af genbrug steget med omkring 90 millioner kroner.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Siden 2012 er indtægterne fra salg af genbrug steget fra cirka 105 millioner kroner til omkring 193 millioner kroner. Foto: TV ØST/Røde Kors

Og undersøgelser fra Røde Kors viser, at en stor del af køberne er unge mennesker. De er nemlig gode til at se fordelene ved at købe brugt, fortæller Tina Donnerborg, der er chef for genbrug i Røde Kors.

- For det første er det virkelig, virkelig billigt. Især hvis det er nogle genbrugsbutikker ligesom Røde Kors, siger Sabrina Chardegani.

Artiklen fortsætter under billedet.

Det er især mærkevare- og retro-tøj, der hitter hos de unge.  Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

- Nummer to er, at det går til et godt formål, siger hun og fortæller, at man ofte finder noget unikt i genbrugsbutikkerne.

- Det giver også en anderledes stil, når man går rundt på skolen, siger genbrugsentusiasten.

Brugt mærkevaretøj er et hit

Mærkevarer og tøj fra andre årtier hitter blandt de unge.

Det fortæller Inge Henningsen, der er frivillig i Frelsens Hærs genbrug i Nykøbing Falster.

- De unge de går efter noget mærkevaretøj, som vi også får ind. Og pigerne de kan godt finde på at elske det der retrotøj. Det kan de godt lide, siger Inge Henningsen.

Inge Henningsen, frivillig, Frelsens Hærs genbrug i Nykøbing Falster. Foto: Katja Gasiorowski - TV ØST

Skraldedinners og bytte-tøj-markeder

Udover at afholde genbrugscrawls tre-fire gange i løbet af et skoleår, så står udvalget Grøn Skole blandt også bag bytte-tøj-markeder til gymnasiets fredagscaféer samt skraldedinners, hvor menuen er det, der bliver fundet i supermarkedernes affaldscontainere.

Og selvom Sabrina Chadegani ikke altid kan finde lige præcis det, hun er på udkig efter i genbrugsbutikkerne, så er hun glad for sit aktive bidrag til en bæredygtig fremtid.

- Genbrugstøj betyder for mig, at jeg ikke behøver at købe noget fra Spanien eller andre lande og bruge ressourcer og udlede CO2 i vores miljø. Så det hjælper lidt på tanken, at man gør noget godt for miljøet ved at handle i genbrug, siger hun.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App