Tove blev kvalt i sondemad på sygehus - nu er afdelingssygeplejerske i retten

Tove Sonn mistede livet i 2018, efter hun blev kvalt i sondemad på Nykøbing F. Sygehus. Nu begynder retssagen mod en tidligere afdelingssygeplejerske.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En 52-årig tidligere afdelingssygeplejerske på Nykøbing Falster Sygehus risikerer fængselsstraf. Hun sidder onsdag på anklagebænken ved Retten i Nykøbing Falster.

Hun er tiltalt for grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af sit virke som afdelingssygeplejerske på medicinsk afdeling M130, fordi hun ikke lagde en tværfaglig plan for pleje af en 76-årig kvinde, der blev indlagt på afdelingen.

Den manglende tværfaglige plan førte til, at komplikationer ikke kunne blive håndteret patientsikkerhedsmæssigt forsvarligt, lyder det i anklageskriftet.

Den 76-årig kvinde afgik ved døden den 14. februar 2018.

Blev kvalt i sondemad

Sagen drejer sig om den 76-årige Tove Sonn, der blev indlagt på Nykøbing Falster Sygehus den 30. januar 2018.

Tove Sonn var efter en række hjerneblødninger delvist lammet. Hun var sengeliggende, kunne ikke spise almindeligt og måtte derfor modtage sondemad.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen. Hun var lam, fik sondemad og var sengeliggende hele tiden.
Tove Sonn fik for år tilbage flere blodpropper i hjernen. Hun var lam, fik sondemad og var sengeliggende hele tiden. Foto: TV ØST

Tove Sonn blev indlagt på sygehuset, fordi hun havde lungebetændelse og skulle have antibiotika og derefter var planen, at hun skulle sendes hjem igen.

Tove Sonn havde i 17 år boet hos sin søn Ib Sonn og hans ægtefælle Tom. Begge mænd arbejder med sygepleje. Det var måske derfor, de blev rystede over den behandling, Tove Sonn fik på afd. M130 på Nykøbing Falster Sygehus.

Tove Sonn døde den 14. februar 2018 - 15 dage efter hun blev indlagt.

Sygehuset forklarede Ib og Tom Sonn, at Tove Sonn var død af hjertesvigt. Men eftersom Ib Sonn meldte dødsfaldet til politiet, blev Tove Sonn obduceret. I obduktionsrapporten kan man læse, at Tove Sonn døde på grund af kvælning – hun havde sondemad i luftvejene.

Sondemad skulle gives over 15-20 minutter

Dødsfaldet kom ikke bag på Tom og Ib Sonn. De forsøgte gentagne gange at råbe personalet op på M130, eftersom de var vant til at passe Tove. De vidste, at hun skulle have indgivet sondemaden over 20 minutter.

I Region Sjællands egne retningslinjer står der, at det skal indgives over 10-20 minutter. Men Tom og Ib Sonn oplevede flere gange, at Tove Sonn fik maden langt hurtigere.

- Jeg så en sygeplejerske give Tove mad på under et minut. Det var helt forfærdeligt, har Tom Sonn tidligere fortalt TV2 ØST. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Sådan ser det ud i journalen, hvor der står, at familien har bedt personalet om at give Tove Sonn sondemaden langsomt. 
Sådan ser det ud i journalen, hvor der står, at familien har bedt personalet om at give Tove Sonn sondemaden langsomt.  Foto: TV ØST

Da Tom og Ib Sonn klagede over det, skrev en af sygeplejerskerne i Tove Sonns journal, at sønnen ønsker at maden skal gives over 20 minutter, men sygepljersken har forklaret, at det kan ikke lade sig gøre på afdelingen.

Tove Sonn blev adskillige gange suget i lungerne efter at hun havde fået mad. Således har Tom taget et billede af, at der er blevet suget 400 ml sondemad op af lungerne på hans svigermor.

Artiklen fortsætter under billedet.

TIl venstre er en pakke sondemad og billedet til højre viser, at der er suget 400 ml ud af lungerne på Tove Sonn.
TIl venstre er en pakke sondemad og billedet til højre viser, at der er suget 400 ml ud af lungerne på Tove Sonn. Foto: TV2 ØST

Styrelsen for Patientklager har udtalt kritik

Parret bad flere gange personalet om, at Tove blev lejret i en 45 graders vinkel – hun skulle sidde op. Hun var lam og kunne ikke tåle at ligge ned. Men når de kom, lå Tove Sonn ned.

De prøvede at sætte sedler op på hendes stue, men lige meget hjalp det. Efter 15 dage var hun afgået ved døden.

Obduktionsrapporten siger, at Tove døde ved kvælning af sondemad, og Styrelsen for Patientklager har udtalt kritik og skrevet, at den behandling, Tove Sonn fik, var under normen for normal faglig standard. Der er altså ingen tvivl om hvad hun døde af.

Artiklen fortsætter under billedet.

Tom og Ib Sonn påpeger, at personalet gav Tove Sonn sondemad så hurtigt, at hun blev kvalt.
Tom og Ib Sonn påpeger, at personalet gav Tove Sonn sondemad så hurtigt, at hun blev kvalt. Foto: TV ØST

Ib Sonn har også meldt det øvrige personale til politiet, men anklagemyndigheden har ikke rejst tiltale mod andre end afdelingssygeplejersken.

Forbindelse til sygeplejerske dømt for drabsforsøg

Hele retslokalet er onsdag fyldt med tilhørere. Her er både journalister og andre tilhørere. Det skyldes formentligt, at den tiltalte, ikke er ukendt for pressen.

Det er nemlig den samme afdelingssygeplejerske, der blev straffet med bøde i Østre Landsret, fordi hun gentagne gange overhørte, at hendes medarbejdere advarede hende mod sygeplejersken Christina Aistrup Hansen, som de mente tog livet af patienterne på sygehuset..

Både Ib og Tom Sonn skal vidne i dag, i morgen skal en del personale fra M130 på Nykøbing Falster Sygehus vidne.

Sagen er berammet til 4., 5. og 9. marts.