Sygehus uddeler gratis tøj: - Alle skal udskrives med værdighed

Røde Kors og Nykøbing Falster Sygehus sørger for, at udskrevne patienter har mulighed for at få et sæt tøj at tage hjem i.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Da Sabrina Larsen i oktober 2017 var involveret i en trafikulykke, blev hendes tøj revet i stykker og hendes mobil ødelagt.

Hun blev indlagt på Nykøbing Falster Sygehus, og da hun blev udskrevet igen, var det iført hospitalstøj.

- Jeg gik gennem byen i hospitalstøj og strømpesokker. Jeg oplevede, at folk gik en stor bue udenom mig. Der var virkelig ubehageligt, husker den unge kvinde.

quote Så får jeg støvler eller andet tøj tilbage, der passer bedre hertil

Kirsten Jørgensen, frivillig, Røde Kors og 'Klædeskabet'

Sidste år blev hun igen indlagt på hospitalet. Denne gang var hun kommet hjemmefra i en t-shirt og klipklappere. Men da hun blev udskrevet, havde hun varmt tøj og en af socialsygeplejerskernes træsko på.

Det var det hvide sæt, Sabrina Larsen havde på, da hun blev udskrevet fra hospitalet, inden 'Klædeskabet' fandtes.
Det var det hvide sæt, Sabrina Larsen havde på, da hun blev udskrevet fra hospitalet, inden 'Klædeskabet' fandtes. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

I tiden mellem hendes første og anden indlæggelse var ‘Klædeskabet’ nemlig kommet til sygehuset.

- Det varmer rigtig meget at komme herhen igen og finde ud af, at jeg nu kan låne tøj, siger Sabrina Larsen.

Vil stigmatisering til livs

Det var netop den oplevelse og stigmatisering af patienter i hospitalstøj, socialsygeplejerske på sygehuset, Christina, gerne ville til livs.

- Som socialsygeplejerske er jeg i kontakt med mange af vores socialt udsatte borgere. Jeg ser derfor også de borgere, der ikke har råd til tøj eller har mulighed for at få bragt tøj til sygehuset.

- Den ulighed vil vi ikke have. Alle skal udskrives med værdighed, siger Christina, der i denne artikel fremgår uden efternavn af hensyn til hendes arbejde.

Christina har hentet inspiration fra lignende initiativer på andre sygehuse. Blandt andet har vi her på TV2 ØST tidligere fortalt om 'Klædeskabet' på Holbæk Sygehus.
Christina har hentet inspiration fra lignende initiativer på andre sygehuse. Blandt andet har vi her på TV2 ØST tidligere fortalt om 'Klædeskabet' på Holbæk Sygehus. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

Derfor blev et klædeskab oprettet i kælderen.

I lang tid var det kun sygehusets socialsygeplejersker, der havde adgang til ‘Klædeskabet’, der bestod af glemt tøj og det tøj, personalet donerede.

Læs også
Patient gik hjem i vådt papirstøj - nu laver sygehus klædeskab til udsatte
Læs også
Patient gik hjem i vådt papirstøj - nu laver sygehus klædeskab til udsatte

Siden hen er der kommet et lager og en frivillig fra byens Røde Kors-butik, der holder styr på, hvad der mangler på hylderne og løbende sørger for, at der er fyldt godt op.

- Tøjet bliver sat herind på lageret, og så kommer jeg og sorterer det og går det efter, siger Røde Kors-kvinden, Kirsten Jørgensen, der netop nu er i gang med at sortere to poser, der er blevet indleveret i receptionen.


Bytte-bytte købmand

Udover at holde orden på hylderne, sørger Kirsten Jørgensen for løbende at bytte det indleverede tøj ud med tøj fra Røde Kors-butikken - og omvendt.

- Når folk leverer tøj til os, har de ofte ryddet godt ud i klædeskabet derhjemme. Derfor er der også indimellem balsko og perlesko blandt, og det er ikke alt, der er lige rigtigt til patienterne her på sygehuset, siger hun.

Udover at ordne tøj til 'Klædeskabet' er Kirsten Jørgensen også patientstøtte på sygehuset. Og så hiver hun indimellem sin mand med på tøjlageret. Han er også pensionist, så han har godt af at blive aktiveret, griner hun.
Udover at ordne tøj til 'Klædeskabet' er Kirsten Jørgensen også patientstøtte på sygehuset. Og så hiver hun indimellem sin mand med på tøjlageret. Han er også pensionist, så han har godt af at blive aktiveret, griner hun. Foto: Cecilie Tarp - TV2 ØST

- Men så bærer jeg det op i Røde Kors-butikken, fordi der kan vi sagtens bruge den slags sko. Så får jeg for eksempel støvler eller andet tøj tilbage, der passer bedre hertil, tilføjer hun.

Socialsygeplejersken Christina håber nu, at Klædeskabet kan blive så udbredt blandt personalet, at det bliver en helt naturlig del af hjemsendelsen af patienter på sygehuset.

- Jeg kan ikke love, at der aldrig er nogen, der fremover kan blive sendt hjem i hospitalstøj, men vi gør, hvad vi kan nu, siger hun.


Nyhedsoverblik