Sukkerfabrikker udleder næstmest CO2 i Danmark – er gas eller el løsningen?

Danmarks eneste to sukkerfabrikker i Nykøbing Falster og Nakskov udleder til sammen næstmest CO2 i hele Danmark.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Mens virksomheden selv foreslår en ny gasledning til en milliard kroner, vil andre politikere have el.

Det store spørgsmål er, hvordan en af Danmarks allermest CO2-udledende virksomheder kan blive grønnere. Med mere end 182.000 tons CO2 om året ligger virksomheden Nordic Sugar på en andenplads over virksomheder i landet, der udleder mest CO2.

quote Kul, olie og naturgas skal udfases, og derfor er en naturgasledning en kortsigtet løsning

Bente Borreskov (EL), lokalpolitiker

Sukkerfabrikkerne i Nakskov og Nykøbing Falster bruger nemlig kul og olie, når de skal omdanne roerne til sukker. Nordic Sugar tror selv på, at de kan blive grønnere med naturgas. På sigt vil de gå over til biogas.

- Vi skal leve op til nye miljøkrav, hvor vi skal lave nye investeringer, hvis vi skal køre videre. Der er det meget nemmere at skifte over til gas, siger den administrerende direktør Jesper Thomassen.

Problemet er bare, at der ikke findes en gasledning på Lolland og Falster. Den skal først bygges og vil koste samfundet lidt under en milliard kroner. Energinet har allerede henvendt sig til energiminister Dan Jørgensen (S) for at få grønt lys til den 115 kilometer lange ledning, der skal løbe fra Everdrup på Sydsjælland, ned til Nykøbing Falster og videre til Nakskov.

Artiklen fortsætter under grafikken.

 
  Foto: Arkiv TV2 ØST

Grafik: Nick Abildgaard - TV2 ØST.

Lokalpolitiker Bente Borreskov (EL) mener dog, at gas er den forkerte vej at gå.

- Vi skal have el og varmepumper. Kul, olie og naturgas skal udfases, og derfor er en naturgasledning en kortsigtet løsning, siger hun.

Man regner med, at natur- og biogas ville kunne sænke virksomhedens CO2-udledning med cirka halvdelen, mens en elektrificering i princippet ville kunne betyde en fuldstændigt bæredygtig sukkerproduktion.

Konsulent: Det er muligt at blive grøn

Konsulentvirksomheden Weel & Sandvig Energi- og Procesinnovation har startet projektet Powerup, der viser, at fabrikken i Nykøbing Falster vil kunne køre på varmepumper.

- Det er teknisk muligt at dække 80 procent af energibehovet ved hjælp af varmepumper, siger konsulent Mogens Weel.

Læs også
Økologiske sukkerroer hitter hos forbrugere og landmænd
Læs også
Økologiske sukkerroer hitter hos forbrugere og landmænd

Ifølge projektet vil elektrificering med varmepumper koste en brøkdel af prisen på en ny gasledning. Bente Borreskov fra Enhedslisten spår, at Danmark ville kunne gå forrest med el:

- Det er en gevinst, i forhold til hvad det vil koste lige nu. Men det kan også blive en gevinst, i forhold til at vi kan blive førende med varmepumper på verdensplan, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bente Borreskov fra Enhedslisten mener, at sukkerfabrikkerne skal overgå til el og varmepumper. Kul, olie og naturgas skal udfases.
Bente Borreskov fra Enhedslisten mener, at sukkerfabrikkerne skal overgå til el og varmepumper. Kul, olie og naturgas skal udfases. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hos Nordic Sugar tror man dog ikke på elektrificering på nuværende tidspunkt:

- Vi har ikke noget imod el, men vi har faktisk prøvet varmepumpeteknikken tidligere. For nogle år siden lavede vi en del forsøg, og der var vi nødt til at give op, fordi driften var for ustabil. Forsyningssikkerheden med gas er god, og man er sikker på, man får energi til fabrikken, der ikke kan tåle at ligge uden energi i ret lang tid, siger administrerende direktør Jesper Thomassen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Administrerende direktør, Jesper Thomassen.
Administrerende direktør, Jesper Thomassen. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Uret tikker

Sukkerkornene er ved at løbe gennem timeglasset for Nordic Sugar, der skal have fundet en erstatning for kul og olie. Europas andre 115 sukkerfabrikker kører nemlig stort set allerede på naturgas i dag.

- Det er klart, hvis vi kan komme over på gas, så kan vi arbejde hen mod at leve op til regeringens målsætning om en CO2-reduktion på 70 procent, fortæller Nordic Sugars direktør.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sukkerfabrikken i Nykøbing Falster.
Sukkerfabrikken i Nykøbing Falster. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det bliver klima- og energiminister Dan Jørgensen, der sammen med energiordførerne skal behandle Energinets henvendelse i forhold til, om der skal en gasledning til Lolland og Falster.

Venstres forsyningsordfører Carsten Kissmeyer er positiv over for en gasledning:

- Et naturgasnet kan jo blive grønt på sigt, og el er ikke tilstrækkeligt, siger han til TV2 ØST.

Artiklen fortsætter under billedet.

Med mere end 182.000 tons CO2 om året ligger Nordic Sugar på en andenplads over virksomheder i landet, der udleder mest CO2.
Med mere end 182.000 tons CO2 om året ligger Nordic Sugar på en andenplads over virksomheder i landet, der udleder mest CO2. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Hos Socialdemokratiet hælder man også til gas:

- Det er vigtigt at få belyst, om det er muligt med elektrificering, men jeg har endnu ikke set noget, der har overbevist mig, siger forsyningsordfører Anne Paulin (S).

Hvis energipolitikkerne beslutter at godkende gasledningen på Lolland og Falster, vil den ifølge Energinets oplysninger først være klar i 2024.

På førstepladsen over virksomheder, der udleder mest CO2 i Danmark, ligger cementvirksomheden Aalborg Portland.


Nyhedsoverblik