Økologiske sukkerroer hitter hos forbrugere og landmænd

Efterspørgslen på økologisk sukker fra lokalt dyrkede sukkerroer er ifølge Nordic Sugar steget betydeligt de seneste år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sukkerroekampagnen er skudt i gang, og i disse dage vælter roerne bogstaveligt ind på sukkerfabrikkerne.

I løbet af de 100 dage kampagnen varer, bliver der kørt små 1000 lastbilfulde sukkerroer til de to sukkerfabrikker på Lolland og Falster – om dagen.

quote Vi kunne sælge meget mere økologisk sukker, hvis vi ville

Bo J.M. Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar

I år er der en helt særlig ting, der hitter. Og det er de økologiske roer, lyder det fra Nordic Sugar.

- Lige nu er vi begrænset af, hvor mange roer, vi kan få ind. Men vi kunne sælge meget mere økologisk sukker, hvis vi ville, Bo J.M. Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar.

Forbrugere er vilde med lokalproduceret sukker

Hvis man ser nærmere på tendensen blandt forbrugerne, så økologiske roer er fremtiden og kan risikere at blive en mangelvare. For ifølge Nordic Sugar går sukkermarkedet i retning af lokale varer og helst økologisk

- Der er en niche, og den niche vil vi gerne fylde ud. Der er en niche for lokalt produceret økologisk sukker, siger Bo J.M. Secher.

Artiklen fortsætter under billederne.

Arealet med økologiske roer, som leverer til Nordic Sugar er steget med 50 procent siden sidste år.
Arealet med økologiske roer, som leverer til Nordic Sugar er steget med 50 procent siden sidste år. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST
Der er en niche for lokalt produceret økologisk sukker, siger Bo JM. Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar.
Der er en niche for lokalt produceret økologisk sukker, siger Bo JM. Secher, chefkonsulent hos Nordic Sugar. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Nordic Sugar valgte i 2017 at lave en ny produktionslinje til økologiske sukkerroer, og startede samtidig et udviklingsprojekt op med det mål at fremme økologisk sukkerproduktion i Danmark, så danskerne fremover kan købe dansk økologisk sukker.

Landmand har omlagt til økologiske roer

Landmand Søren Phil fra Idestrup ved Nykøbing Falster er en af de roedyrkere, som er sprunget med på den økologiske trend.

- Jeg kunne se, at der måske var en økonomisk gevinst i det. Der har i de senere år været nedgang i indtægten på de konventionelle roer, siger han.

Artiklen fortsætter under billedet.

Søren Phil fra Idestrup ved Nykøbing Falster har omlagt til økologiske roer.
Søren Phil fra Idestrup ved Nykøbing Falster har omlagt til økologiske roer. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Arealet med økologiske roer, som leverer til Nordic Sugar er steget med 50 procent siden sidste år. Nu er der i alt 450 hektar marker med økologiske roer.

- Jeg kunne se det som en gulerod til at komme i gang, siger Søren Phil.

Kræver mere arbejde og manuel ukrudtsbekæmpelse

Guleroden er ikke mindst prisen. Nordic Sugar betaler tre gange så meget for en økologisk roe, som for en konventionel

ØKOLOGISK SUKKER

  • Rent ernæringsmæssigt er der ikke forskel på konventionelt og økologisk rørsukker.
     
  • Sukker et er så raffineret produkt, at det aldrig vil indeholde sprøjterester.  
     
  • Miljømæssigt er der dog en forskel på de to produkter. Under dyrkningen af konventionelle roer må man gerne benytte sig af kunstgødning og pesticider. Ingen af disse hjælpemidler er tilladte, når der er tale om økologiske sukkerroer.

 

Kilde: Aktive forbrugere

- Det vil sige, at der er en risiko, og der er meget arbejdet forbundet med at styre ukrudt i forhold til roerne. Derfor giver vi en god pris for vores økologiske roer, siger chefkonsulent siger Bo J.M. Secher.

Prisen hænger dog også sammen med, at der er ekstra udgifter forbundet med økologisk roedyrkning. Når man ikke kan sprøjte mod ukrudt og skadedyr, så koster det.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ukrudtsbekæmpelser på de økologiske roemarker sker ved at have ansatte liggende på en ukrudtsvogn, som kan hive ukrudtet op manuelt med de bare næver.
Ukrudtsbekæmpelser på de økologiske roemarker sker ved at have ansatte liggende på en ukrudtsvogn, som kan hive ukrudtet op manuelt med de bare næver. Foto: Toke Grøndal - TV2 ØST

Ofte kræver det, at ukrudtsbekæmpelser sker ved at have ansatte liggende på en ukrudtsvogn, som kan hive ukrudtet op manuelt med de bare næver.

- Det er omkostningstungt, for det kræver mange mandetimer. Specielt fordi der er så mange folk på én gang, siger landmand Søren Phil.

Tre gange så høj afregningspris

På trods af det, så forventer Søren Phil at han får et bedre økonomisk resultat med den nye økologiske afgrøde end den tidligere konventionelle

- Det er første gang, jeg har de økologiske roer, og jeg er meget spændt på udbyttet.

Sukkerroer
Læs også
Første økologiske roer i hus: Nu søger sukkerfabrikken flere dyrkere
Sukkerroer
Læs også
Første økologiske roer i hus: Nu søger sukkerfabrikken flere dyrkere

Rent økonomisk kan Søren Phils økologisk sukkerroeproduktion blive en god forretning, da afregningsprisen er over tre gange så høj som for konventionelle dyrkere. 


Nyhedsoverblik