Flere hundrede tusinde kører forbi lukket købmand - nu stemmer borgere dørklokker for at redde den

Indbyggerne i den lille by Bandholm og omegn vil efter eget udsagn finde 100.000 kroner til en ny købmand. Initiativtagerne er svært begejstrede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere hundrede tusinde gæster passerer hvert år den lille købmandsbutik i Bandholm på Lolland, når de forlader Knuthenborg Safaripark. Men mens den store dyrepark gæstes som aldrig før, står det sværere til for byens lille købmand. I de forgangne uger har en gruppe borgere i Bandholm og omegn derfor stemt dørklokker i et forsøg på at rejse kapital til byens købmand. For købmandsforretningen på Havnegade 1 måtte i maj måned 2021 dreje nøglen om.

Borgerne – herunder navnlig medlemmerne af en arbejdsgruppe, der blev stiftet på et møde tilbage i september sidste år – har dog ikke mistet troen på at få købmanden genåbnet.

Det vidner den seneste uges rundture om, hvor arbejdsgruppens medlemmer har stemt dørklokker i Bandholm, Reersnæs og Blans.

quote Jeg synes virkelig, at folk tilkendegiver, at de mangler købmanden, og de gerne vil bakke op

Gitte Arvegaard, formand, arbejdsgruppen

- Hvis det fortsætter på den her måde, så forventer vi at runde 100.000 kroner i private tilkendegivelser, siger Gitte Arvegaard, der står i spidsen for den arbejdsgruppe, som er sat i verden for at genåbne købmandsforretningen .

- Jeg synes virkelig borgerne bakker op, pointerer hun.

Betaler først senere

Summen af penge skal ses i forhold til det samlede beboerantal i Bandholm Sogn på lige godt 700 indbyggere.

- Og nu har vi tilkendegivelser på 83.000 kroner efter de første to uger. Det er faktisk ret flot. Der er mange som giver mere end en anpart (af 500 kroner, red.) – mange giver tilkendegivelser på både to og fire anparter.

- Og det er udelukkende fra private, tilføjer Gitte Arvegaard, som fortæller, at man lidt senere på foråret også vil række ud til lokale erhvervsdrivende.

Gitte Arvegaard, står i spidsen for den nye arbejdsgruppe. Hun mener, at en dagligvarebutik i Bandholm er afgørende for byens overlevelse.
Gitte Arvegaard, står i spidsen for den nye arbejdsgruppe. Hun mener, at en dagligvarebutik i Bandholm er afgørende for byens overlevelse. Foto: Privatfoto.

Der er foreløbigt tale om en indsamling af tilkendegivelser fra borgerne i Bandholm. Pengene skal derfor først indbetales, hvis projektet bliver en realitet.

- Vi går ikke ud og beder om penge, før vi tror på, at vi kan åbne købmanden, og vi ved, det bliver til noget, siger Gitte Arvegaard.

Penge til maling og nyt kasseapparat

Borgerne har allieret sig med dagligvarekoncernen Dagrofa om at genåbne købmandsbutikken, der ligger på hjørnet af Havnegade 1. Dagrofa var også med inde over den tidligere forretning, og her er der fortsat tillid til en rentabel forretning i landsbyen.

- Dagrofa hjælper på et senere tidspunkt med at finde den rette person til at være købmand, fordi vi ønsker en selvstændig købmand, som driver den, forklarer Gitte Arvegaard.

De midler, som borgerne bidrager med, skal gå til istandsættelse af selve forretningen.

- Der er inventar, som skal anskaffes, et nyt kasseapparat, køleskabe og frysebokse, og butikken skal også males igen.

Tilbageblik. Havnegade 1, som stedet så ud i 1959. Bemærk tanken allerede eksisterede på dette tidspunkt, hvor den var drevet af Shell.
Tilbageblik. Havnegade 1, som stedet så ud i 1959. Bemærk tanken allerede eksisterede på dette tidspunkt, hvor den var drevet af Shell. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Ifølge Dagrofa skal borgerne rejse i omegnen af 400.000 kroner.

- Men vi håber, vi kan nøjes med 300.000 kroner, siger Gitte Arvegaard.

Dertil vil arbejdsgruppen søge fonde og puljer samt de kommunale LAG-midler.

- Staten har jo lige nu lagt midler i en særlig pulje til udvikling af landdistrikter. Og her er der en pulje, vi kan søge, når først den bliver frigivet, forklarer Gitte Arvegaard.

Det var på et borgermøde i september, at borgerne i Bandholm og omegn oven på en abrupt nedlukning af den eksisterende købmandsbutik tog initiativ til at genstarte forretningen.

Mindst 90 mødte op og flere ekstra stole måtte sættes frem.

De sidste måtte stå i døren for at være med til mødet omkring at få købmanden tilbage til Bandholm tilbage i september måned.
De sidste måtte stå i døren for at være med til mødet omkring at få købmanden tilbage til Bandholm tilbage i september måned. Foto: Flemming Jørgensen - Privatfoto

I huset på Havnegade har der i en længere årrække været først kiosk og siden købmand. Det var med frikirken Faderhusets entré i Bandholm i 2008, at der igen kom liv i både byens hotel og købmandsforretningen ved tankanlægget på hjørnet af Havnegade og Birketvej.


Siden har nye investorer overtaget både hotellet og købmandsforretningen i 2019, hvorfra der blev truffet beslutning om at lukke købmandsbutikken i maj 2021, imens hotellet som bekendt gik konkurs i forrige måned.

VIDEO: Flere andre steder på Lolland har borgerne kæmpet for at genskabe den lokale købmand — blandt andet i Kramnitze: