Storbrand hærgede bevaringsværdig bygning - nu skal den rives ned

Skaderne efter storbranden i Jernbanegade i Nykøbing Falster sidste år løb op i 25 millioner kroner. Ejeren kommer ikke tilbage.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Beboerne i Nykøbing Falster glemmer næppe natten til mandag den 28. maj sidste år, hvor en voldsom brand hærgede den centrale del af byen og flere måtte evakueres fra deres hjem.

Midt om natten blussede flammerne op fra en påsat brand i en kiosk på Jernbanegade 38, som hurtigt bredte sig til resten af den store, bevaringsværdige bygning fra begyndelsen af 1900-tallet.

quote Det var ens ejendom, der futtede af på en nat

Steen Schibstad, ejer bygningen på Jernbanegade 38

- Jeg blev kaldt derind midt om natten og så, hvordan det hele bare brændte. Der var et kæmpe opbud af 50 brandfolk og 15 brandbiler. Det var uhyggeligt at se. Det var ens ejendom, der futtede af på en nat, siger Steen Schibstad, der ejer bygningen på Jernbanegade 38.

Brand
Læs også
Politiet: Brand i Nykøbing Falster var påsat
Brand
Læs også
Politiet: Brand i Nykøbing Falster var påsat

De seneste 35 år har han drevet Klinikken Østerport Fysioterapi i bygningen på Jernbanegade, ligesom han gennem 30 år har ejet hele bygningen på cirka 850 kvadratmeter, som ud over hans egen klink husede fire andre lejemål.

Sådan så der ud i det centrale Nykøbing Falster efter den påsatte brand i kiosken på Jernbanegade 38. 
Sådan så der ud i det centrale Nykøbing Falster efter den påsatte brand i kiosken på Jernbanegade 38.  Foto: TV ØST - Katja Gasiorowski

Men den påsatte brand fik klinikken til at gå op i røg, og de omfattende skader tvang Steen Schibstad til at flytte. Næsten et år efter står bygningen som brandtomt omringet af tre meter højt plankeværk og skæmmer byens gågade.

- Min plan var fra starten af at genopbygge stedet, men det lykkedes simpelthen ikke. Det er for stor en opgave. Det ville det tage rigtig lang tid at bygge op igen og være for omkostningskrævende for os, så det er frafaldet, og jeg har fået en erstatning for bygningen, siger Steen Schibstad, der dog ønsker ikke at oplyse erstatningens beløb.

Kan blive omdannet til nye lejligheder

Derfor skal bygningen på Jernbanegade nu rives ned, fordi den ikke står til at redde. Det var direktionen i Guldborgsund Kommune, der kom med indstillingen om nedrivning til Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget.

quote Vi er i en akut boligmangel for lejligheder i Nykøbing Falster, så jeg kunne godt tænke mig, at der kom lejligheder på grunden

Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget

Her godkendte et enigt udvalg ifølge Peter Bring-Larsen (Guldborgsundlisten), formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget, indstillingen, som nu mangler den endelige godkendelse af byrådet, fordi bygningen var bevaringsværdig.

Men eftersom bygningen nedbrændte, og udvalget er enigt, forventes nedrivningen at blive godkendt af byrådet ved næste byrådsmøde.

- Det er en brandtomt, som skæmmer i bybilledet, så bygningen vil blive revet ned, siger Peter Bring-Larsen.

Sådan så der ud i det centrale Nykøbing Falster efter den påsatte brand i kiosken på Jernbanegade 38. 
Sådan så der ud i det centrale Nykøbing Falster efter den påsatte brand i kiosken på Jernbanegade 38.  Foto: TV ØST - Katja Gasiorowski

Der har ifølge Peter Bring-Larsen allerede været flere interesserede købere af grunden. Men han kan dog ikke oplyse, hvem der har vist interesse.

- Vi har haft nogle interesserede købere, så der vil blive opført noget nyt i en eller anden form. Jeg kan ikke sige, hvad der skal bygges. Men jeg skal sige så meget, at vi er i en akut boligmangel for lejligheder i Nykøbing Falster, så jeg kunne godt tænke mig, at der kom lejligheder på grunden, men det kan også blive til forretninger, siger formanden for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget.

Et stort historiske tab

Der har tidligere været et renseri på Jernbanegade 38, og bygningen blev af Slots- og Kulturstyrelsen vurderet til en bevaringsværdi på niveau fem.

Det svarer til en jævn og pæn bygning, hvor utilpassede udskiftninger og ombygninger trækker ned i karakteren. Men det er alligevel et tab for byen, at bygningen brændte, mener Peter Bring-Larsen.

Sådan så der ud i det centrale Nykøbing Falster efter den påsatte brand i kiosken på Jernbanegade 38. 
Sådan så der ud i det centrale Nykøbing Falster efter den påsatte brand i kiosken på Jernbanegade 38.  Foto: TV ØST - Katja Gasiorowski

- Det er altid kedeligt, når noget kultur og historie går tabt. Men nu står bygningen som en brandtomt, og vi har tidligere erfaringer med, at det er ingen interesserede i – det så vi blandt andet på torvet, hvor den tidligere restaurant Ritz brændte. Derfor har vi valgt at rømme stedet og håbe på, at der bliver opført noget nyt, siger han.

Et konkret krav til den eventuelle kommende ejer af grunden på Jernbanegade 38 bliver desuden at etablere en fodgængerpassage mellem Jernbanegade og Højbrogade. Ligesom der var på den nedbrændte grund.

Byen stod sammen

Men der kommer ifølge den nuværende ejer ikke til at blive bygget lige med det samme på grunden.

quote Når der er krise, så står man sammen om hinanden

Steen Schibstad, ejer bygningen på Jernbanegade 38

- Der har for cirka 50 år siden været et gammelt renseri på grunden, og renseriet har lavet en forureningsplet, og det skal undersøges, hvor omfattende det er. Der skal også ryddes op på grunden, så der går cirka tre måneder, før grunden er klar til at blive solgt, fortæller Steen Schibstad.

Steen Schibstad sammen med sin kone ved indgangen til den klinik, som han har drevet i 35 år.
Steen Schibstad sammen med sin kone ved indgangen til den klinik, som han har drevet i 35 år. Foto: Katja Gasiorowski

Han er selv kommet videre med sin virksomhed i nye lokaler på Skovboulevarden i Nykøbing Falster.

- Vi var meget hurtige til at komme i gang igen. Da folk efter branden vidste, hvad der var sket, var de meget hurtige til at henvende sig med hensyn til at hjælpe os med nye lokaler og inventar, så det var en utrolig oplevelse, vi fik midt i al håbløsheden. Der var opbakning til, at vi skulle i gang igen, så efter en uge var i gang igen, siger Steen Schibstad og tilføjer:

Læs også
Regning for storbrand løber op i 25 millioner kroner
Læs også
Regning for storbrand løber op i 25 millioner kroner

- Når først der er brug for det, så træder folk til og hjælper, og det var meget positivt. Det var både kollegaer, lægerne i byen, entreprenører, udlejningsfirmaer og ejendomsmæglere, der henvendte sig. Det viser, at man står sammen som en samlet by. Når der er krise, så står man sammen om hinanden. Så større er byen heller ikke. Det er ikke New York eller København, hvor man bare er et lille hjørne af noget, men man er en del af bylivet, og det var en god oplevelse.


Nyhedsoverblik